начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

разтрогване на договор за аренда

Казуси за недвижими имоти

разтрогване на договор за аренда

Мнениеот veli_4ko » 30 Юли 2009, 19:57

Здравейте.Работя като агроном и ми предстои да сключвам договори за аренда на обработваната земя.Изправен съм пред следният проблем:собствениците на земите имат сключен безсрочен аренден договор с една земеделска кооперация,която не развива никаква дейност но не е заличена като юридическо лице.В закона за аренда в земеделието е казано ,че такива договори се прекратяват след изтичане на четвъртата година с двугодишно предизвестие.Въпросът ми е следният:къде се подават тези двугодишни предизвестия ,регистрират ли се някъде и значи ли това , че още две години не мога да склача договори за обработваните от нашата фирма земи
veli_4ko
Нов потребител

Re: разтрогване на договор за аренда

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 21:27

ЗАКОН ЗА АРЕНДАТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО
Обн. ДВ. бр.82 от 27 Септември 1996г., изм. ДВ. бр.35 от 16 Април 1999г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.99 от 22 Октомври 2002г., изм. ДВ. бр.13 от 9 Февруари 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г.
......
Ако арендатора не плаща арендни вноски - еднострано от арендодателя по 28 - това е
или по 27/1/2 - но това би трябвало да се разбира по исков ред, така че в интерес на собственика е да се се възползва от 28 стига да са налице основанията за това.
Аз ако съм - щом ми се плаща арендната вноска все ми е тая орат ли, сеят ли жънат ли ....
Пък ако ти обещаваш да плащаш повече, ъм`чи измисли начин :idea: , поемай всички харчове и плащай арендата авансово - иначе къф мий кяра :?: , нъл тъй :D

виж също и 11/1 - това може също да ти свърши работа :idea:
но и там в края за стопанската година да не се забравя, щото си е традиция - който сее - той жъне, иначе може да стане кютек :lol:
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот veli_4ko » 31 Юли 2009, 13:23

Няма ли по-бърз начин за прекратяване на арендните договори.Просто искам по най бързия начин да ги сключа тези договори
veli_4ko
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 31 Юли 2009, 14:03

ЗАЯВЛЕНИЕ

Долуподписаният И.И.И. прекратявам едностранно сключеният аренден договор, вписан в службата по вписванияна рег. № ... дата..... том.... стр. със ЗК "земеделие" за следните ниви
1. ....
2....
3....
поради неплащането на нито една аредна вноска.

дата подпис
нотариална заверка

и хайде в ОСЗГ и в СВ
пък кооперацията да се оправя
но пак внимавай - ако тия земи се ползват от някого може да стане някое меле
не се знае дали тая кооперация не ги е преотдала без да вписва и дори без да подписва договори - далаверка нали се досещаш :wink:
Последна промяна Standbay на 31 Юли 2009, 15:01, променена общо 1 път
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот veli_4ko » 31 Юли 2009, 14:38

Благодаря ти колега.Помогна ми много.И все пак необходимо ли е заявлението да има нотариална заверка?Не може ли със заверка при кмета на селото?
veli_4ko
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 31 Юли 2009, 15:05

Не може
Вписват се само актове с нотариална заверка като и се изписват трите имена на ръка
При кмета не става
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот n_ikito » 31 Юли 2009, 17:06

Standbay написа:ЗАЯВЛЕНИЕ

Долуподписаният И.И.И. прекратявам едностранно сключеният аренден договор, вписан в службата по вписванияна рег. № ... дата..... том.... стр. със ЗК "земеделие" за следните ниви
1. ....
2....
3....
поради неплащането на нито една аредна вноска.

дата подпис
нотариална заверка

и хайде в ОСЗГ и в СВ
пък кооперацията да се оправя
но пак внимавай - ако тия земи се ползват от някого може да стане някое меле
не се знае дали тая кооперация не ги е преотдала без да вписва и дори без да подписва договори - далаверка нали се досещаш :wink:

Само че не се знае, знае ли се....... с това не е сигурно дали ще се прекратят взаимоотношенията. За да се осъществи прекратяването,трябва да се е осъществила презумцията на ЗАЗ, а това не се установява с декларации и заявления. За това не във всички СВ съдиите вписват такива прекратявания.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот iskrec » 01 Авг 2009, 02:46

Пълни глупости :D Не4ка колегата по начина които Ве съветва да разтрогне договор за замеделска година, не календарна. Второ: Знае ли колегта ЗК и производството? Май не го е чел. Та, вземи 5 лв и си го купи. Всички отговори са вътре. Не ти трябват "професори".
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот stillminkova » 04 Мар 2010, 23:05

Е и? Получи ли се развалянето - половин година мина и ми е интересно :D
За питащия разбрахме че е агроном, а защо компетентните отговарящи бидоха наречени "колеги"?
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси