начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прехвърляне на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на апартамент

Мнениеот hektoros » 27 Юли 2009, 19:18

Здр
проблема е следният

Майката на приятелката ми иска да й прехвърли апартамент
Извадихме скица от кадастъра Бургас, платихме данъците, извадихме данъчна оценка - 43 000 лв

И като отишла до адвокат той й аказал че още към 1000 лева да приготви за прехвърлянето

Та възможно ли е това ?
Знам че има такса 0.05% от данъчната оценка - което е 215 лева
Знам че има и такса за нотариус и хонорар на адвоката

Нещо друго има ли което да се плаща, тъй като 800 лева ми се виждат изключително много за такса за нотариус и хонорар на адвоката

Благодаря ви

пп Ако има нещо неясно питайте
hektoros
Нов потребител

Re: Прехвърляне на апартамент

Мнениеот laridii » 27 Юли 2009, 19:30

Вие какво разбирате под прехвърли - покупко-продажба или дарение?
1000 лв. не е много, даже ако в тях се вмести и хонорара на адвоката и нотариалните такси е нормално.
За нотариалните такси хвърлете поглед ето тук:
http://www.mirela.bg/index.php?p=usefully_view&id=1135 ще установите, че леко се разминават с вашите представи.
laridii
Потребител

Мнениеот Melly » 27 Юли 2009, 19:31

Вместо тук да питате, отидете при Нотариус (избран на случаен приницип) и го попитайте в какъв размер ще бъдат таксите при мат. интерес - посочената Данъчна оценка. При сделка Ви се издава документ за платените от вас средства.
Над тази стойност е хонорарът на колегата.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hektoros » 27 Юли 2009, 22:52

Да под прехвърляне имах предвид дарение

Големи кожудери тия адвокати и нотариуси , за 5 мин работа искат куп пари.

Еми надявах се да минем с 500 лв /вкл държавна такса, нотариус, адвокат/ , ама май няма да я бъде тая
hektoros
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юли 2009, 23:03

hektoros написа:Здр
проблема е следният

Майката на приятелката ми иска да й прехвърли апартамент
Извадихме скица от кадастъра Бургас, платихме данъците, извадихме данъчна оценка - 43 000 лв

И като отишла до адвокат той й аказал че още към 1000 лева да приготви за прехвърлянето

Та възможно ли е това ?
Знам че има такса 0.05% от данъчната оценка - което е 215 лева
Знам че има и такса за нотариус и хонорар на адвоката

Нещо друго има ли което да се плаща, тъй като 800 лева ми се виждат изключително много за такса за нотариус и хонорар на адвоката

Благодаря ви

пп Ако има нещо неясно питайте

Кожодери! Нали? От кога го повтарям и едва сега намирам съмишленик. :lol:
Сега- много неща не са ви ясни, та и за това се чудите защо ли следва да платите толкова. Ми, то да станеш горд собственик на недвижимост у нас/ няма да ви казвам за цените навън, че ще се откажете ако ли да нямате намерение да купувате навън имот/ е равнозначно на закупуване, да кажа, на пакетче семки- тиквени.
Това, човека, кога ще разбере, че нещото, което не е материализирано струва пари- идея нямам. Вероятно, когато се оплескат нещата и са склонни да платят мило и драго да си оправят бакиите- тогава идва и разсъдъка. Никой не ви принуждава да плащате на адвокат. Уви нотариуса няма как да избегнете.

А, да се върна на таксите- ми к-во ви дава общината, че ще и плащате % от данъчната оценка? М? После ще ви иска още парици.
Какво ви дава АВ- СВ, че и на тези кожодери- представители на държавата се следва 0.1% от материалния интерес?
И този нотариус- нищо работа, ама заради подписът му- пак пари.

п.п. И на мен ми се струва изключително неосъзнато твърдението ви..
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 28 Юли 2009, 13:52

hektoros написа:Големи кожудери тия адвокати и нотариуси, за 5 мин работа искат куп пари.

Зад тези 5 мин работа стои доста повече време друг тип работа /като например учене, четене, опит и т.н./.
За да го разберете ще Ви дам следния пример:
Таксиджията Ви взема 50 ст. на 1 км пробег, при положение, че изгореното гориво е за около 10 ст. - защо ли правят така гадните кожУдери? - защото тоя 1 км не е само бензин - имаме амортизация на всяка една част на автомобила!!!
... та помислете над това ... /не че при адвоката има амортизация - просто инвестицията там е предварителна .../
... хайде със здраве :)
inspectora
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба