начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

изповядване на сделка- противоречие

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изповядване на сделка- противоречие

Мнениеот ivladimirova » 06 Дек 2008, 23:04

Здравейте,
Спешно се нуждая от компетентен съвет. Предварително благодаря на всеки, който се отзове!
Казусът е следния:
Предстои ми подписване на окончателен договор за покупка на недвижим имот в София. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда с акт 14.
Допитах се до нотариус, който ми беше препоръчан като голям капацитет в тази област. Той е категоричен, че само склад на такава височина, само таван или само мазе в една сграда не е възможно да се купи, защото това не са самостоятелни обекти. Такива помещения в една сграда могат да бъдат купувани само от хора, които вече са собственици на апартамент, ателие, магазин, гараж или друго, т.е. от хора, които вече са собственици на самостоятелен обект в същата сграда. Защото складовете, таваните и мазетата са помощни помещения и те но могат да се отделят юридически като самостоятелни. Каза ми още, че за София има ограничение във височината на сградите и общината одобрява последните етажи над тази височина само като складове.Обясни ми, че строителите (по принцип) изграждат тези етажи с мисълта, че общината в един момент ще допусне тези складове да се преустроят в ателиета. Но в момента такъв закон, който да го позволява, нямало. Според същия нотариус тази сделка е невъзможна и освен това неизгодна, защото може никога да не е възможно този имот да се преустрои в ателие. Това беше мнението на повечето нотариуси, с които говорих. Но все пак имаше и такива, включително и адвокати, които твърдяха обратното- няма проблем сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен.
Какъв е законовият ред в случая? Интересуваме дали изобщо може да се придобие такъв имот и дали изобщо може да се промени статута му.
Благодаря!
ivladimirova
Нов потребител

Re: изповядване на сделка- противоречие

Мнениеот mari35 » 08 Дек 2008, 15:08

Така де ,в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен
mari35
Нов потребител

Мнениеот milletti » 10 Дек 2008, 15:55

ivladimirova написа:.. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда с акт 14. Ако е така, сградата ще получи Акт 16 точно никога, поради несъответстие с проекта.
....Допитах се до нотариус, който ми беше препоръчан като голям капацитет в тази област. Той е категоричен, че само склад на такава височина, само таван или само мазе в една сграда не е възможно да се купи, защото това не са самостоятелни обекти. Ако са прилежащи към даден жилищен обект, не може, да. Но строителя може да строи и продава всякакви самостоятелни обекти, вкл. и складове.Такива помещения в една сграда могат да бъдат купувани само от хора, които вече са собственици на апартамент, ателие, магазин, гараж или друго, т.е. от хора, които вече са собственици на самостоятелен обект в същата сграда. Хората няма как да купят апартамент без мазе. Ателие би могло.... Според същия нотариус тази сделка е невъзможна и освен това неизгодна, защото може никога да не е възможно този имот да се преустрои в ателие. Мнооого е прав човека. При този вариант складът-ателие си остава вечно Ваш, т.е. непродаваем.Че и за ипотека дори няма да може да го ползвате, договор за наем...пак с главоболия. Заслужава ли си? Е, освен, ако квадратния метър е на цената на приличен килим ;)
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот juppiter » 12 Дек 2008, 18:35

Възможността сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад” е напълно възможна , но " в последствие този статут може да бъде променен" е само теоритична и е бъдеще несигурно събитие.
juppiter
Младши потребител

Мнениеот ramblerivanova » 12 Юли 2009, 14:13

ivladimirova написа:Здравейте,
Спешно се нуждая от компетентен съвет. Предварително благодаря на всеки, който се отзове!
Казусът е следния:
Предстои ми подписване на окончателен договор за покупка на недвижим имот в София. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда с акт 14.
Допитах се до нотариус, който ми беше препоръчан като голям капацитет в тази област. Той е категоричен, че само склад на такава височина, само таван или само мазе в една сграда не е възможно да се купи, защото това не са самостоятелни обекти. Такива помещения в една сграда могат да бъдат купувани само от хора, които вече са собственици на апартамент, ателие, магазин, гараж или друго, т.е. от хора, които вече са собственици на самостоятелен обект в същата сграда. Защото складовете, таваните и мазетата са помощни помещения и те но могат да се отделят юридически като самостоятелни. Каза ми още, че за София има ограничение във височината на сградите и общината одобрява последните етажи над тази височина само като складове.Обясни ми, че строителите (по принцип) изграждат тези етажи с мисълта, че общината в един момент ще допусне тези складове да се преустроят в ателиета. Но в момента такъв закон, който да го позволява, нямало. Според същия нотариус тази сделка е невъзможна и освен това неизгодна, защото може никога да не е възможно този имот да се преустрои в ателие. Това беше мнението на повечето нотариуси, с които говорих. Но все пак имаше и такива, включително и адвокати, които твърдяха обратното- няма проблем сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен.
Какъв е законовият ред в случая? Интересуваме дали изобщо може да се придобие такъв имот и дали изобщо може да се промени статута му.
Благодаря!

Аз също се интересувам от възможността инвеститорът/продавачът "да промени статута на склад в жилище след получаването на разрешение за ползване". Успяхте ли? Изповядахте ли сделката? Каква е процедурата?
Благодаря на всички, които биха се отзовали с компетентно мнение.
ramblerivanova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 12 Юли 2009, 14:55

ramblerivanova написа:Аз също се интересувам от възможността инвеститорът/продавачът "да промени статута на склад в жилище след получаването на разрешение за ползване". Успяхте ли? Изповядахте ли сделката? Каква е процедурата?
Благодаря на всички, които биха се отзовали с компетентно мнение.

Защо не четете наред???
По-горе в "червено" е даден пълен коментар от колегата milletti Изобщо не се съмнявайте в компетентността й :!: :idea:

С горната препратка, надявам се да съм била изчерпателна в отговора си на поставения от Вас въпрос. :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба