начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

предварителен договор - нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предварителен договор - нотариален акт

Мнениеот sluchaen » 09 Юни 2009, 18:01

Здравейте, интересува ме следният въпрос:
Имам предварителен договор за покупка на апартамент, изплатил съм 95 % от цената , изповядахме и пред нотариус и имам и нотариален акт , обаче по предварителен договор няма срок в който фирмата да приключи с кабелирането , шпакловката и замаската на апартамента . Сега кое ми важи всъщност ? Нотариалниат акт или предварителният договор? И ако си изплатя абсолютно всичко каква ще ми е гаранцията че ще ми довършат апартамента? :shock:
Благодаря на всички, които ми помогнат със съвет.
sluchaen
Нов потребител

Re: предварителен договор - нотариален акт

Мнениеот sluchaen » 10 Юни 2009, 10:16

Моля помогнете ми със насока. Благодаря
sluchaen
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 10:37

Насока може да Ви се даде, като се прочетат двата договора.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sluchaen » 10 Юни 2009, 10:39

а тука мога ли да ги публикувам?
sluchaen
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 10:50

Може поне в основни линии, без данни , само съществената част на двата договора.
Например на предварителния частта за задълженията на строителя и неизпълнението, както и на нотариалния
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sluchaen » 10 Юни 2009, 16:38

Значи:
" Предварителен договор за покупко-продажба на недв. имот
днес,,,,,,,,,,,,на осножание чл.19 от ЗЗД между :
.....................................................................
...................................................
Цена и начин на плащане
..........евро.

III.Срок на изпълнение :
Продавачът се задължава да завърши строително-монтажните работи и предаде обекта с Протокол16.
Срокът за завършване на строително-монтажните работи спира да тече , в период на природни бедствия, лоши метерологични условия и други фосмажорни обстоятелства, както и спиране на строителството на държавни, административни или други контролни органи без вина на Продавача. В този случай Продавача трябва да уведоми Купувача по реда на договориран между двете страни.

IV.Права и задължения на страните.
Продавачът е длъжен:
да проектира и изгради сградата, част от която е самостоятелен обект, предмет на този договор;
да осигури строителен надзор в проектирането на строителството;
да влага в строежа на сградата само качествени материали, да изпълни в срок строежа, като спазва всички действащи БДС и други нормативни актове;
да отстранява за своя сметка всички недостатъци по продадения имот, вследсвие на некачествено изпълнение в гаранционен срок;
да предаде владението на имота, предмет на този договор в деня на подписването на окончателния договор /с нотариален акт/;
да осигури за своя сметка и предостави всички необходими документи за изповядане на окончателния договор по нотариален ред.
Купувачът е длъжен:
да изплаща договорените вноски в срок;
да приеме от продавача договорените СМР и подпише акт 16.
да се яви в уговорения срок за Нотариално прехвърляне на сделката.

Продавачът декларира, че е единсвен собсвеник на имота, предмет на този договор.
Купувачът се задължава да поеме всички разходи, ДДС и такси по сключването на окончателния договор : заплащането на 2% по ЗМДТ, нотариална такса, такса за вписване, препис от нот.акт, адвокатското възнаграждение,както и сумите по откриване на партидите.
Това е от предварителния договор.
Сега в нотариалния акт :

"............................
Продавачът ....ООД ,представлявано от,,,,,, продава на ,,,,,,, собсвения на дружеството самостоятелен обект , находящ се.......................по плана на гр......, а именно : Апартамент номер ,,,,,,,,,,по архитектурен проект , с идентификатор,,,,по кадастралния регистър на гр . ...., с предназначение жилкище , находящо се на ,,етаж, на описаната по горе сграда, със застроена площ от ,,,кв.м, ведно със идеалните части от общите части на сградата , съответстващи на ,,,кв.м , състоящ се от антре, кухня, дневна-трапезария, баня с тоалетна и балкон, при граници по архитектурен проект,,,,,,,,,,за сумата ,,,,лв. която сума продавача в качесвото си на представляващ ...ООД заяви че е получил напълно и в брой от купувача .....преди подписване на настоящият договор.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Владението на имота, предмет на продажбата се предава от продавача на купувача от деня на подписване на настоящият договор.
,,,,,,,......................................................................

Ето sunrise това са двата договора , с които разполагам .
Сега ми обявиха даже че трябва и допълнително ДДС да се плаща , ама категорично ми отказаха да им превеждам парите по банков път . За всички вноски досега без последната имам само квитанции.
sluchaen
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 10 Юни 2009, 16:50

Аз и в предварителния договор не виждам посочен срок в който трябва да довърши.
Така ,както е написано в нотариалния акт, излиза ,че сградата е довършена изцяло, че е въведена в експлоатация.
Погледнете в края на нотариалния акт, какви доказателства/документи/ са представени при изповядването на сделката. Оттам,ще стане ясно , на какъв етап е изповядана.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sluchaen » 10 Юни 2009, 18:28

Продалжавам с нот. акт:

......................
При съставянето на акта се представиха следните документи:
1).Нот А за собственост .......
2). Схема на самостоятелен обект номер на ...гр......
3). Удостоверение за данъчна оценка номер.....на дан .служба гр.....
4).Разрешение за строеж номер
5).Удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата номер.....
6). Удостоверение за актуално състояние на ...ООД
7).Декларации по чл.264,ал.1 от ДОПК и по чл.25 от ЗННД
8). Таблица за площообразуване
9).Решение на Общото събрание на съдружниците
10).Квитанции за платени такси

Това пише накрая на нот Акт.

Значи ние договорихме крайна цена 19 000 евро.
До тук съм платил 16 000 евро./имам квитанции с печата на фирмата/.
В нотА цената е 25 300 лв. А данъчната оценка е 6 680 лв, 40 ст .
Остават ми още да доплатя 3000 евро , за да са 19000 евро, както говорихме първоначално и както си е записано в договора . Обаче тези последни пари ги задържах защото строителя досега не предприе да оправя по апартамента-няма стени , няма кабели..нищо. Даже от няколко дена ми говорят че имам да им давам и ДДС , което изобщо не го бяха споменавали преди когато се разбрахме за цената. И сега днес ходих да вида пак апартамента и имаше днес майстор които е започнал да вдига една стеничка вътре и един които слага кабели, но това стана защото се запънах да плащам последните пари. А сега това ново чудо с ДДС ?? :shock: Какво е това ДДС и защо сега ме уведомяват??? и непрекъснато ми звънат за тези последни пари , които аз имам намерение да си ги платя както си е уговорката. Но искам и те да си сваршат работата вътре. незнам как да се защитя.Направо избухнаха в голями караници , защото поисках да им преведа последните пари по банков път, и казаха че нема да ми оправят нищо.
sluchaen
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юни 2009, 11:02

От приложените към нотариалния акт документи е видно, че сградата е въведена в експлоатация, тоест има т.нар. акт16. За какви довършителни работи по-точно се касае, едва ли няма кабели , пък ще има издадено удостоверение? Къде точно сте описали тези стени и кабели в договора, те нещо допълнително ли се явяват?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sluchaen » 11 Юни 2009, 12:52

вътре в апартамента няма вътрешните стени , не са изградени още, само е започната да се издига едната стеничка ,колкото дейност да има и по тези липсващи стени не може да се окабели,това е . Но мисля че стените ще ги вдигнат до краиа на месеца Сега искат и отделно ДДС , което сега ми го съобщават. Ето това сега ми е ново и ме тревожи, защото никога не ми споменаха за това,а сега казват че не е за фирмата а да сам го платил ДДС на държавата , ама на тях да дам още пари :shock: :shock: Каде се плаща ДДС на държавата?
sluchaen
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юни 2009, 13:31

ДДС се плаща на държавата , но чрез фирмата. Вижте как е отбелязана цената в нотариалния акт, както и в предварителния договор. В нотариалният акт трябва да е написано дали е с или без ДДС. Ако не е грешка на нотариуса. Кога е изповядан акта и кога е платена цената . Задължението за плащане възниква не след пет месеца, а веднага при сделката или при плащането , ако е по-рано.
Иначе, поискайте копие от документа за въвеждане в експлоатация и щом не отговаря на действителното можете да пуснете една жалба до РДНСК, а също и до прокуратурата , доколкото е документ с невярно съдържание.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sluchaen » 12 Юни 2009, 09:05

В предварителния договор пише продава за сумата 19 000 евро.
В нотарА пише продава за сумата 25 000 лева ,която сума продавача в качесвото си на представляващ ...ООД заяви че е получил напълно и в брой от купувача .....преди подписване на настоящият договор.

Никъде не пише без ДДС.

Само в предварителния договор е упоменато това :Купувачът се задължава да поеме всички разходи, ДДС и такси по сключването на окончателния договор : заплащането на 2% по ЗМДТ, нотариална такса, такса за вписване, препис от нот.акт, адвокатското възнаграждение,както и сумите по откриване на партидите.

И сега изведнъж дай още пари отгоре за ДДС. :shock:
sluchaen
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юни 2009, 09:28

Кажете им ,че ще направите консултация с данъчни дали дължите и в какъв размер данък. Това ще ги стресне, защото няма как да се плаща данък месеци след сделката, те са в нарушение и по всяка вероятност или са ги санкционирали от НАП , или се опитват да Ви измъкнат пари. Срещнете се с тях задължително в присъствието на адвокат. Тези сделки досега, без адвокат ли ги правихте? :shock:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот daniela2008 » 12 Юни 2009, 10:56

ами забравихте да допълните откога е нотариалният акт - 2009? Sunrise е прав/а. Опитват да измъкнат пари.
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба