- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ ! Кайсиите ми ...
|
|
68 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Помощ ! Кайсиите ми ...
Май трябва да наливам кайсиевата ракия и да режа салатата Колеги, стахотни сте ! REVOLUTION, благодаря за решението. donna, оградата е от мрежа, а асмите на съседа са още съвсем млади и почти не дават плод. miriam, ще се вслушам в съвета - подарявам му две -три кайсиеви дръвчета и му казвам да си ги засади и той до оградата и сме квит.
Ох, колеги, ние все някак ще се оправим със съседа - роднини сме все пак . Прави са donna и prnedev, че на село е така - 30 години все това виждам. То идва вече и от манталитет, и от възпитание, а последните години и от условията на живот. Но това е друга тема.
Ох, колеги, ние все някак ще се оправим със съседа - роднини сме все пак . Прави са donna и prnedev, че на село е така - 30 години все това виждам. То идва вече и от манталитет, и от възпитание, а последните години и от условията на живот. Но това е друга тема.
- system
- Активен потребител
Хм за условията на живот не съм се замисляла , но върнах няколко души единия тъкмо сега , карат се по комшийски за глупости и искат да си водят дела за обещетения -обидени .
Явно гледат мн . американски филми . Пратих ги да се разбират ...
Да си призная дела от тоя сорт не искам да водя ,вътрешно убеждение ...като си помисля ,че цялата работа е да вземат някой лев от другия ,че са в нужда ми гадно ми е .
Явно гледат мн . американски филми . Пратих ги да се разбират ...
Да си призная дела от тоя сорт не искам да водя ,вътрешно убеждение ...като си помисля ,че цялата работа е да вземат някой лев от другия ,че са в нужда ми гадно ми е .
- donna
- Старши потребител
В тоя случай не вярвам да е заради "нужда" - по-скоро искат да си натриват носовете ... заради което също е тъпо да се хабят нерви, а и пари. Селска работа, какво да ни правиш. Лошо става, когато тръгнат с коловете и брадвите и се озоват (недай Боже) в моето отделение
- system
- Активен потребител
Систем, к'во му се даваш на онзи .... Кажи му, че нема да режеш нищо и да ....
Ее, че не съм аз.
Ее, че не съм аз.
- advokat__nikolov
Здравейте, колега Николов, отдавна не сме се чували. Благодарен съм Ви и оценявам тълкуването, изпратено ми от Вас онзи ден, докато спях .
Но, млади човече, нещата на село са много по-сложни, отколкото изглеждат. Не можеш с лека ръка да кажеш на някого да си ... как беше ... "ощастливи възходящата от първа степен" (цитат от "правни бисери от форума"). Просто ще опитам да му обясня нещата, за които колегите колективно ме "светнахте", а той ако иска да ме съди, ако иска да ме псува.
В живота трябва да си умерен в яденето, пиенето и приказките. Може би само в оная работа можем да се проявим малко по-разпасано ...
Но, млади човече, нещата на село са много по-сложни, отколкото изглеждат. Не можеш с лека ръка да кажеш на някого да си ... как беше ... "ощастливи възходящата от първа степен" (цитат от "правни бисери от форума"). Просто ще опитам да му обясня нещата, за които колегите колективно ме "светнахте", а той ако иска да ме съди, ако иска да ме псува.
В живота трябва да си умерен в яденето, пиенето и приказките. Може би само в оная работа можем да се проявим малко по-разпасано ...
- system
- Активен потребител
Колеги, нали, ако съседът даде съгласието си , можем да разположим постройка на по-малко разстояние от допустимото?
При доброволна делба, ако се съгласят да придобият в собственост обособени части съгласно проекта , то тогава , те се съгласяват и ако няма отстояние от някоя от сградите до границата на имота. Не може после на някой да му хрумне , че е станала незаконна.
Ако това важи за сгради, би трябвало и за кайсиите да важи .
Та идеята ми е ,че те са се съгласили кайсиите да са там , когато са го делили.
Мен ако питате обаче, на system не му е за кайсиите , ами за ракийката дето си вари от тях
При доброволна делба, ако се съгласят да придобият в собственост обособени части съгласно проекта , то тогава , те се съгласяват и ако няма отстояние от някоя от сградите до границата на имота. Не може после на някой да му хрумне , че е станала незаконна.
Ако това важи за сгради, би трябвало и за кайсиите да важи .
Та идеята ми е ,че те са се съгласили кайсиите да са там , когато са го делили.
Мен ако питате обаче, на system не му е за кайсиите , ами за ракийката дето си вари от тях
- sunrise
- Активен потребител
Ей с ваште кайсии си уредих сок от кайсии от магазина , компота ще го носи сестра ми като идва на гости , сега да не почнете със зарзали , джанки и круши ...последните се продават някви вносни ама без вкус.
- donna
- Старши потребител
Абсолютно точно тълкуване на казуса, Sunrise.
И аз съм на същото мнение, но се изказах по-кратко:
System, да си жив и здрав ти и кайсиите ти, да можеш по-дълго да вкусваш елексира им - в натура и преработен в ароматна касиева ракийка.
И аз съм на същото мнение, но се изказах по-кратко:
Melly написа:System написа: ....имало е доброволна делба - роднини сме със съседа....
System, това ти е и КОПИЕТО, и ЩИТЪТ
System, да си жив и здрав ти и кайсиите ти, да можеш по-дълго да вкусваш елексира им - в натура и преработен в ароматна касиева ракийка.
-
Melly - Старши потребител
Дай Боже ! На всеки от Вас същото пожелавам
- system
- Активен потребител
искам първо да се извиня на систем,че влизам в негова тема с мой проблем,но той е едиентичен с неговите кайсии,само че става въпрос за огромна липа и аз съм на мястото на съседа му, т.е. аз искам да се отреже липата,която е собственост на Общината.Причината е,че за 50-те години растеж и липса на каквато и да е грижа,като подрязване на клони напр.е довело до дърво с огромни размери,клоните на които застрашително са надвиснали над къщата,а при вятър буквално се чупят и падат в двора/добре че не са на нечия глава /корените са израстнали в сутерена,а стеблото препречва 1/2 от гаражната врата.Общината издаде заповед на основание чл.9 от Наредба 1 от 1993г. да заплатя 180 лв.и да си хвана цигани да го отрежат.След като им оспорих чл.9.../ще цитирам чл.9 от Наредбата:
В случаите,когато с проектите се предвижда унищожаване на дървесна растителност в имоти собств.на общината или придобити от инвеститора общински или държ.имоти с цел строителство,към искането за издаване на разрешение за строеж се прилага документ за внесено обезщетение по Наредбата за базисните пазарни цени на трайните насаждения или тарифата на съответната община.
Така,че хем потърпевша,хем си плащам и сама си го режа/огромната липа../
Като не можаха да измислят друго основание,отмениха заповедта,със смешното заключение,че е направен повторен оглед и ШЪОФОР-ПРОФЕСИОНАЛИСТ е установил,че може да се влиза в гаража с "няколко маневри".
Дървото е на 0,5м от оградата на имота /чл.52-поне 3м. трябва да е отстоянието/.
Днес имаше отново оглед и ст.експерт от озеленяване вообще не е наясно с тия отстояния.да не говорим,че то не беше оглед,а тя дойде,крещя като на пазар и колко хубаво било дървото и си тръгна.Освен това като пуснах нова молба за отрязването/2 год.по-късно/тя изкара тази стара заповед и ме накара да платя по нея.По-късно намери и отменянето й и сега трябва общината да ми върне неправомерно взетите пари.
Така,че систем кмета не може да се справи със собствените си дървета,които
причиняват и щети при това и са на 0.50м садени от съседен имот,та ще се произнася за частната собственост.
В случаите,когато с проектите се предвижда унищожаване на дървесна растителност в имоти собств.на общината или придобити от инвеститора общински или държ.имоти с цел строителство,към искането за издаване на разрешение за строеж се прилага документ за внесено обезщетение по Наредбата за базисните пазарни цени на трайните насаждения или тарифата на съответната община.
Така,че хем потърпевша,хем си плащам и сама си го режа/огромната липа../
Като не можаха да измислят друго основание,отмениха заповедта,със смешното заключение,че е направен повторен оглед и ШЪОФОР-ПРОФЕСИОНАЛИСТ е установил,че може да се влиза в гаража с "няколко маневри".
Дървото е на 0,5м от оградата на имота /чл.52-поне 3м. трябва да е отстоянието/.
Днес имаше отново оглед и ст.експерт от озеленяване вообще не е наясно с тия отстояния.да не говорим,че то не беше оглед,а тя дойде,крещя като на пазар и колко хубаво било дървото и си тръгна.Освен това като пуснах нова молба за отрязването/2 год.по-късно/тя изкара тази стара заповед и ме накара да платя по нея.По-късно намери и отменянето й и сега трябва общината да ми върне неправомерно взетите пари.
Така,че систем кмета не може да се справи със собствените си дървета,които
причиняват и щети при това и са на 0.50м садени от съседен имот,та ще се произнася за частната собственост.
- zlato
- Младши потребител
Обърнете се към някой лесовъд/ все трябва да има в града ви такъв/ - тази липа, ако не ви е драга, толкова, колкото на колегата Систем кайсиите- има си лек.
Не е скъп, но е ефикасен. Гарантирано!
п.п. това не е правен съвет, нейсе, но върши работа.
Не е скъп, но е ефикасен. Гарантирано!
п.п. това не е правен съвет, нейсе, но върши работа.
- Гост.
- Старши потребител
Госпожо zlato, отказах се да Ви цитирам, защото постът Ви е доста дълъг. Съветът ми е да не посягате на липата - защитена е по Закона за лечебните растения и може да отнесете доста сериозна глоба. Периодично работници от общината трябва да подрязват дървото. Те ще могат да се справят и с корените в сутерена Ви.
Ако питате мен, Божи дар Ви е тази липа пред къщата. Но Вие си знаете .
Ако питате мен, Божи дар Ви е тази липа пред къщата. Но Вие си знаете .
- system
- Активен потребител
Госпожо можете да заведете дело срещу общината на основание чл.109 ЗС.Във вашия случай успехът е почти сигурен и по този начин Общината или Вие на тяхни разноски ще може да премахнете дървото или поне тази част от него , която Ви пречи.Консултирайте се с адвокат.Спред мен тази липа не попада в предмета на защита на Закона за лечебните растения.Последния защитава тези разстения в естествените им местообитания и находища , последните не могат да са урбанизирани територии.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Мда..... природозащитник и върл защитник на правото....
- Гост.
- Старши потребител
липата наистина е дар божий докато не започнат да падат по 6 м.дълги изсъхнали клони върху коли и хора недай боже.А във Варна си е доста ветровито.Улицата е мн.тясна от двете страни са двуетажни къщи и по средата липи,но от общината не ги поддържат защото "няма пари" и за 50 год.липите са надраснали къщите.
На съседната липа ще режат клоните/неизвестно кога/но тази има мн.голям дънер,който така се е разрастнал пред портата,че препречва пътя на гаражната врата.Досега си спирахме колата на тротоара,но след като я пообраха/а имаме и гараж,за който вървят и данъци/предпочитам да ги ползуваме.Сега пак сме в дебати с общината.
Поли знам го номера със съвет от лесовъд,но това дърво е огрооооомно.
Беше ми наистина мило за липата,но стеше да ми бъде още по-драга ако беше поне на 5-10 метра отстояние.
На съседната липа ще режат клоните/неизвестно кога/но тази има мн.голям дънер,който така се е разрастнал пред портата,че препречва пътя на гаражната врата.Досега си спирахме колата на тротоара,но след като я пообраха/а имаме и гараж,за който вървят и данъци/предпочитам да ги ползуваме.Сега пак сме в дебати с общината.
Поли знам го номера със съвет от лесовъд,но това дърво е огрооооомно.
Беше ми наистина мило за липата,но стеше да ми бъде още по-драга ако беше поне на 5-10 метра отстояние.
- zlato
- Младши потребител
Тя и за липов чай май не става,че градът е толкова мръсен....
- zlato
- Младши потребител
Чист спам си е това, което ще напиша, но ситуацията много ми напомня за една съседска история... Възрастна жена имаше в двора си две огромни тополи, посадени от прадядо и. На съседа мнооого му пречеха- дебели стволове, пухчета и т.н... След множество спорове и процедури отсече едната. Не мина много време, заболя и му ампутираха крака. Бабата си отиде от този свят, наследниците продадоха имота, новият собственик веднага отсече другата безполезна топола... След няма и месец, катастрофа- ампутираха му крака. Та така...
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Възобновявам стара тема, но наистина имам нужда от помощта Ви.
Нужна ми е практика по иск с правно основание чл. 109 вр. с чл. 52 ЗС ( надявам се на телесна цялост , ако заведа този иск).
В конкретния случай иде реч не за плодоносни дръвчета, а за дълготрайни декоративни-западна туя с височина от 5м., за сведение при дървесна зрялост достигат до 10м.. Засадени са на 0.20м. разстояние от границата на имота, при това твърде наблизо едно до друго- на 10м. разположени 18 дръвчета.
Не са включени в регистъра по чл. 63, ал.1 ЗУТ.
Предварително благодаря на отзовалите се.
Нужна ми е практика по иск с правно основание чл. 109 вр. с чл. 52 ЗС ( надявам се на телесна цялост , ако заведа този иск).
В конкретния случай иде реч не за плодоносни дръвчета, а за дълготрайни декоративни-западна туя с височина от 5м., за сведение при дървесна зрялост достигат до 10м.. Засадени са на 0.20м. разстояние от границата на имота, при това твърде наблизо едно до друго- на 10м. разположени 18 дръвчета.
Не са включени в регистъра по чл. 63, ал.1 ЗУТ.
Предварително благодаря на отзовалите се.
- Гост.
- Старши потребител
Тази тема я изрових нарочно , четейки оная за стария случай ми стана някси гадно /това по доста причини/дайте да я забравиме оная тема , но тази е интересна и какво стана с кайсиите и съседа.
- donna
- Старши потребител
68 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|