начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!

Казуси за недвижими имоти

Re: Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Фев 2009, 23:26

Мораториума е удължен до 2011 година, съвсем официално, ачик-ачик.
Няма грешка.
Но имайте предвид, че мораториума означава, че по време на мораториума май, дали, надали, не тече срок във Ваша полза.
Какъв е точно Вашия проблем?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот iren123456 » 15 Фев 2009, 01:45

Благодаря Ви за отговора. Дворно място, дадено 195..и 3 или 8/в момента не са пред мен документите/с право на строеж, тогава е построена и къщата. Къщата има нотариален акт, но дворното място е общинска държавна/частна собственост. /може и нещо да бъркам, но не е публична/. Опитахме да го купим но направиха много висока оценка. Доколкото съм запозната с нещата не можем да извадим нотариален акт с обстоятелствена проверка заради този мораториум.
Това мога да кажа от 2-3 консултации които направих. Незнам има ли въобще начин да се направи нещо друго.
Благодаря отново.
iren123456
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Фев 2009, 11:07

Госпожо, той и мораториумът или липсата му не могат да обосноват правото Ви на собственост върху имота по давност Този, който Ви е казал подобна глупост, Ви е подвел.
След като имате учредено право на строеж в имота, как така според Вас, автоматично ще придобиете и земята :roll: . Данък на цялото място плащали ли сте, деактувано ли е като общинко и т.т. Плащайте си на общината, защото цената по-ниска няма да стане и не се надявайте изобщо на давността.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iren123456 » 16 Фев 2009, 15:16

Много ви блгодаря за отговора.
Но според някой ваши колеги този закон за давността късае такива общински места. ..и не е глупост. Дори някой хора така придобиха нотариалните си актове, разбира се платиха и по някакви минимални цени земята на общината.
Никъде не съм споменала, че автоматично придобивам собствеността.
Бихте ли бил/била така любезен/на ако обичате да ми обясните защо да не се надявам? Предполагам ще бъде много полезна информация за доста хора в моето положение.
Благодаря отново.
iren123456
Младши потребител

Мнениеот iren123456 » 16 Фев 2009, 15:20

Забравих да добавя, че данък е плащан , нямаме пропуски. Но какво значи деактувано...не съм специалист и не разбирам точно смисъла на този термин?
iren123456
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Фев 2009, 15:33

Плащали сте данък на земята,така ли?И на какво основание?
И как хем са платили, хем по давност?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 16 Фев 2009, 16:32

За мораториума беше казано вече.
С приемането през 1996 г. на ЗДС и ЗОС в ЗС беше дадена възможност на придобилите право на строеж върху държавна или общинска земя до 13 юли 1991 г. да могат да придобият право на собственост върху земято по цени определи от МС - това беше направено с ПМС 235.
Но миналата година тази възможност беше отменена
Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА
(ОБН. - ДВ, БР. 33 ОТ 1996 Г., В СИЛА ОТ 01.06.1996 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 54 ОТ 2008 Г. )
§ 27. (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.)

А това че плащате данък и за дворното място - направете си справка - по скоро данъкът е за правото да ползвате и незастроената част на працела. Навремето кагото се отстъпваше право на строеж върху държавна земя носителят на правото на строеж получаваше и правото да ползва и незстроената част от този парцел.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот iren123456 » 16 Фев 2009, 17:12

В община Поморие направих справка за данъка, попитах за какво се плаща ...след размотаване 2 дена ми направиха справка, че данъка е за земя и сграда. Сега от вас разбирам, че е за незастроената земя. Това добре, след като го ползваш плащаш.
Другото което ми стана ясно, че е този закон да могат да придобият право на собственост върху земято по цени определи от МС е отменен 2008.
Оценката която ми направиха 2006 година ..за 2 декара беше...58 000 лв...дали според вас е по цени определени от МС.
МОля за отговор последно, не ми стана ясно относно давността, тя касае ли тези общински имоти, и ако да след като падне мораториума 2001/ако отпадне въобще/ има ли шанс да се направи обстоятелствена проверка?
Тревожа се какво може да стане с тази земя и къща.
И другата възможност можем ли да платим само част от земята, как мислите?
Бихте ли ме насочили към адвокат в този регион.
Благодаря за отделеното време и внимание.
iren123456
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Фев 2009, 17:21

А какво всъщност искате да Ви отговорят?
Не Ви харесва това , което Ви отговарят, никой не може да Ви помогне.
Щом е заПоморие пък, съм почти 100 % сигурна ,че няма да стане.
А много ли са за Вас 58000 лв. за два декара в Поморие?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iren123456 » 16 Фев 2009, 17:53

Толкова ли не може някой да ми каже късае ли давността този вид имоти или не късае, и ако отпаден има ли възможност. Толкова ли е сложно да се отговри еднозначно и конкретно.
Дали ми харесва или не, няма значение аз търся отговорите. Разбира се че е много 58 000. Защо не купите от общината вие като вие малко...или сте агент на общината...това ли е според вас цената определена от МС...това е което питам аз...законно ли е...как мислите. Що за отношение имате сънрайс...
iren123456
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Фев 2009, 18:03

Ами аз Ви отговорих, че не Ви касае, ама на Вас не Ви хареса отговора.
По вашата логика, на всеки на който отстъпи някой право на строеж върху земя, ще му придобива целият имот по давност. Давността не е просто нещо и не е достатъчно да имате имот в имота за да го придобиете целият.
А и да , смятам ,че цената за два декара в Поморие е ниска, излиза ако си го сметнете по 29 лв. кв. м. После тези два декара се нацепват и се продават за колко? Живея в района и съм наясно с цените. А и самото постановление имаше няколко варианта , в зависимост от това кога и как Ви е отстъпено правото на строеж върху имота .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iren123456 » 16 Фев 2009, 23:10

Благодаря за отговорите.
Моля за някакви телефони за контакт с адвокат особено ако е в Поморие или Несебър, би искала да нправя една консултация все пак, всички документи са старателно събрани и систематизирани.
Предполагам, че тук има хора който имат опит с такива казуси, в половината български села дворовете им са давани с право на строеж, главата ми не го побира какво ще се случи един ден.
iren123456
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 17 Фев 2009, 10:46

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ
(ОБН. - ДВ, БР. 54 ОТ 2008 Г.)
...............
§ 42. За неприключените производства за продажба на земя - частна общинска собственост, на собственици на законно построена върху нея сграда, образувани по отменения § 27 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността (ДВ, бр. 33 от 1996 г.), за които има подадена молба до кмета на общината до деня на влизане в сила на този закон, цената на земята се определя, като данъчната оценка се увеличи с 20 на сто.

Ако наистина е имало образувана преписка за изкупуване на земята опитайте да се възполвате от този параграф.
За придобиване по давност във вашия случай забравете.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот iren123456 » 17 Фев 2009, 15:44

Благодаря на господин Каранедев.

Ами аз бях до тук, успех на всички.
iren123456
Младши потребител

Мнениеот didiko » 04 Юни 2009, 02:31

Здравейте, аз имам две сестри, едната е на майка ми от първия брак с нея не сме се виждали около 15 години. Аз искам да придобия наследствения ни апартамент по този начин по давност. И по точно да попитам, като съм разведена и придобия жилището по давност,съпруга ми ще стане ли собственик по давност въпреки , че сме разведени? Задавам Ви такъв въпрос,з ащото това ми го каза една адвокатка. Благодаря Ви!
didiko
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2009, 09:17

Първо имотът наследство от майка Ви ли е?
Второ , кога е починала майка Ви, ако изобщо е починала.
Опишете нещата подробно , по дати, бракове ,разводи, всичко.
И трето , кое от това , което Ви каза адвокатът Ви не Ви удовлетвори?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот didiko » 05 Юни 2009, 01:24

Майка ми е починала преди 13 години,аз се разведох преди 5 години, баща ми почина преди 2 години. Имам две сестри едната е на маика ми от първия брак и никога не е живяла с нас защото в съда е отсъдено да остане с бащата. Ние с другата ми сестра искаме да процедираме ,, по давност,, защото тя излиза в документа за наследници. А адвокатката ми каза, че няма смисъл да правим тези движения, защото тя можела след време , като разбере какво сме направили да ни съди и да претендира за частта си от апартамента и да спечели. И ние сега не знаем какво да направим. А ни остана само последната стъпка да отидем при хотариуса.
didiko
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2009, 09:29

1.На чие име е деклариран апартамента след смъртта на майка Ви?
2.Някой упражнява ли фактическа власт над него:например да живее в него?
3.По някакъв начин обективирали ли сте пред другата си сестра това ,ч е владеете само за себе си?
4. само Вие ли ще придобивате по давност или и еднокръвната Ви сестра?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 05 Юни 2009, 12:20

1. Не се знае дали изобщо са декларирали имота, но за да излиза / ама как може?!?!/ сестрата от първия брак на наследодателката...
2. Тук не смея и да гадая
3. Абосолютно не! Мога да се обзаложа :lol:
4. И двете сестри, родени от втория брак.

Защо не се замислите, че наследсвения дял на сестра Ви от първия брак на наследодателката е пренебрежимо малък и би могъл да и бъде наплатен? :roll: И няма да бъдете принудени да правите правни еквилибристики.
Тръгнали сте по пътя на обстоятелствената- е, правилно ви е консултирала колегата. Въпреки да не ви харесва отговора.

Ама и тази сестра е за мъмрене- защо не си дири наследството?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот didiko » 06 Юни 2009, 00:41

Аз живея в жилището,сестра ми е в чужбина. Искаме да се издаде нотариален акт и на двете ни а не само на мен. В момента нотариалния акт си е на майка ми и на баща ми. Но все пак мисля да го направя по давност, Вие как мислите sunrise
didiko
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси