Здравейте колеги съфорумци и ЧНГ 2009!
Казуса за който моля за Вашето мнение е следния:
Преди 7м. съм дал капаро (7000Е) на зелено за покупка на непостроен бъдещ апартамент от строителна фирама с относително добро реноме и обекти зад гърба си и много започнати нови. От тогава до сега строителя няма още разрешение за строеж за въпросния обект. По договор срока в който мога да си искам връщане на капарото е минал преди месец. От тогава само ме мотаят и не ми връщат парите.
Въпроси:
1. Как е удачно да процедирам с тях по връщането на парите?
2. Заколко време на практика минава един подобен съдебен процес?
3. (въпрос-предложение за напреднали) Ако някой успее да ги осъди по чл. 93 от ЗЗД, делиме парите
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Връщане на капаро
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Връщане на капаро
Ама Вие колега, съвсем на "резида" сте сключили този договор.
И ако сте колега сам разбирате, че за да ви се отговори правилно, информацията, която сте дали е недостатъчна.
Необходим е внимателен прочит на уговорките в този договор.
В противен случай, гадаейки ще изложа позицията си принципно:
Независимо, че имате клауза със срок на изпълнение на задължение за снабдяване с Разрешението за строеж и този срок е настъпил, във Ваша тежест е да докажете, че това не е обективна невъзможност за изпълнение от страна на строителя. А, за да е изискуемо вземането Ви от задатъка е необходимо да отправите изявление за разваляне на договора - най-общо казано.
И ако сте колега сам разбирате, че за да ви се отговори правилно, информацията, която сте дали е недостатъчна.
Необходим е внимателен прочит на уговорките в този договор.
В противен случай, гадаейки ще изложа позицията си принципно:
Независимо, че имате клауза със срок на изпълнение на задължение за снабдяване с Разрешението за строеж и този срок е настъпил, във Ваша тежест е да докажете, че това не е обективна невъзможност за изпълнение от страна на строителя. А, за да е изискуемо вземането Ви от задатъка е необходимо да отправите изявление за разваляне на договора - най-общо казано.
-
Melly - Старши потребител
Благодаря на Melly за отговора. не съм юрист, а просто пишещ в този форум (за което съм благодарен че го има). Надявам се някой да може да ми отговори по точка 2.
- nx123
- Нов потребител
изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 15 Яну 2009, 00:17, променена общо 1 път
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:....2-ро, няма нужда от дело - това е случай, който се разрешава по заповедното производство.
-
Не ми е ясно това с нотариалните покани, но звучи cool ! Да разясня, подковал съм се с договора и в момента съм ги нагъзил, (от към договор - има конкретен срок да постигнат определена работа, тя не е свършена (постигната) от което следва връщане на капарото) а те учтиво се правят на неущипани моми. Та чуденето ми е как чисто технически да им вляза от зад. опасението ми е че докато извадя (дедовия) на преден план - правосъдната ни система (която не съм я използУвал) тия пичове ще си продадат и долните гащи и дим даги няма.
Та ако има тука някои които може бързо да си го вади му напомням и офертата за която бях писал вече (ако има тука хора на които им се изкарват пари де) мисля да я отправя към възможно почвече юристи (нещо от сорта най-бързия печели). Капаро 7k E -> x2 (чл93) = 14k Е -> 7k за мене (това което съм им дал) и 7k за тебе (или там колкото можеш да изкараш отгоре). Играта е: офертата от мене търчането и работата от вас.
Та ако има тука някои които може бързо да си го вади му напомням и офертата за която бях писал вече (ако има тука хора на които им се изкарват пари де) мисля да я отправя към възможно почвече юристи (нещо от сорта най-бързия печели). Капаро 7k E -> x2 (чл93) = 14k Е -> 7k за мене (това което съм им дал) и 7k за тебе (или там колкото можеш да изкараш отгоре). Играта е: офертата от мене търчането и работата от вас.
- nx123
- Нов потребител
Положението ти хич не е завидно. В ръцете си държиш един договор с обещание да се сключи окончателен такъв. Докато се размотаваш из форума, може да останеш някой ден изненадан - жилището вече да има друг собственик.
Така че, добронамерен съвет - спешно с документите при адвокат!
Така че, добронамерен съвет - спешно с документите при адвокат!
-
Свържи се нас и ще ти отговорим. Офертата е приемлива, има хляб.
Кой си избираш.
Кой си избираш.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря за светкавичния отговор Melly ;O)) може да си спокойна, че това щилище няма да се построй но това е въпрос извън темата.
ето какво ми написа един дадо мраз от друг форум (готино е смях се със сълзи дето се вика) :
"...Чисто технически можеш да им влезеш отзад, когато някой каже, че договора е прекратен. След това някой трябва да каже по чия вина е прекратен - това е за договора.
След това завеждаш граждански иск и си плащаш таксите върху сумата.
Доколкото разбирам нещата ти са по ЗЗД, което значи 5-6 години съдебни дела!
Така си ги "нагъзил", че ум ще ти зайде! "
и при адвокат май няма нужда да тичам (нали виждам че сами не си вярвате, щото за офертата която пуснах, в една нормална държава че има гора от ръце). май при колектори трябва да тичам, ама са ми непрятни тия дзверове, не се знае как ще я свърша с тях (не познавам интелигентни засъжаление)
ето какво ми написа един дадо мраз от друг форум (готино е смях се със сълзи дето се вика) :
"...Чисто технически можеш да им влезеш отзад, когато някой каже, че договора е прекратен. След това някой трябва да каже по чия вина е прекратен - това е за договора.
След това завеждаш граждански иск и си плащаш таксите върху сумата.
Доколкото разбирам нещата ти са по ЗЗД, което значи 5-6 години съдебни дела!
Така си ги "нагъзил", че ум ще ти зайде! "
и при адвокат май няма нужда да тичам (нали виждам че сами не си вярвате, щото за офертата която пуснах, в една нормална държава че има гора от ръце). май при колектори трябва да тичам, ама са ми непрятни тия дзверове, не се знае как ще я свърша с тях (не познавам интелигентни засъжаление)
- nx123
- Нов потребител
Иване, превратно тълкуваш думите ми.
Не участвам в кастинга
Не участвам в кастинга
-
Доколкото разбирам, човека е от бизнесмените, така че оферира.
Оферата е предложение и така нататък...
Ако иска да отстъпи правата си или да сключи сделка с адвокат за отстъпване на вземанията си, не виждам дърво.
Съжалявам, че наруших бон-тона.
Но все пак, требва да се решават проблемите на населението.
Вместо да се стига до ракет.
Оферата е предложение и така нататък...
Ако иска да отстъпи правата си или да сключи сделка с адвокат за отстъпване на вземанията си, не виждам дърво.
Съжалявам, че наруших бон-тона.
Но все пак, требва да се решават проблемите на населението.
Вместо да се стига до ракет.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Иване, дори и да не те избера знай че си в списъка, не само поради липса на кворум... Melly не разбрах Иван да е казал нещо по твои думи, мойте уважения, но и в моя бизнес отличниците не оцеляха.
п.с. набирането продължава скоро и по други форуми
идяеата ми е проста - да си взема това което съм дал, а останалото хората които ще свършат работата без да си мръдна пръста или даим плащам (минимално съдействие и присъствие, че моята работа е друга и е много доходна) дори е лудост че се балатвя тука ама трябва и да се почива по-малко.
п.с. набирането продължава скоро и по други форуми
идяеата ми е проста - да си взема това което съм дал, а останалото хората които ще свършат работата без да си мръдна пръста или даим плащам (минимално съдействие и присъствие, че моята работа е друга и е много доходна) дори е лудост че се балатвя тука ама трябва и да се почива по-малко.
- nx123
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|