Искам да купя от 15 наследника 5 техни земеделски ниви. Договорихме цена, но при събирането на документите се оказа че един от наследниците (такива каквито излизат по удостоверения за наследници) е в чужбина и скоро няма да се връща. Не проявява и желание за съдействие като каже време когато ще се върне или да прати пълномощно. Заради него засега сделка не може да има.
Но аз си мисля дали мога да направя следното :
- един от наследниците да ми дари по един кв.м от всяка нива
- вече и аз ще съм съсобственик
- да купя от всичките 14 от 15 наследника техния дял от нивите
- да заведа иск за съдебна делба с останалия 15 наследник - той е в чужбина но призовка получена на адреса му в БГможе да го мотивира да стане по сговорчив и да купя и неговия дял , ако ли пък не ще си изкарам делбата докрай пъккаквото реши съда
Но има няколко въпроса:
1. Как може да бъде оформено продаването на 14 от 15 дяла ? Защото 15-те наследника нямат всеки по 1/15 част а доста по сложна дробна част тъй като наследниците не са директни такива. Примерно някои от тях имат по 1/36, други по 1/24 и т.н. Но кой ще каже какви са различните дялове ? Нотариуса ли ще седне да ги смята или ще ги пише такива каквито му ги диктувам ?
2. Наясно съм че цялата работа става сложна, но виждате ли други правни неясноти ?
Благодаря предварително
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изкупуване на дялове от наследници
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изкупуване на дялове от наследници
Схемата ви е без грешка,но само да ви вметна,че забравяте една подробност-трябва ви адвокат.А вече се ходи при адвокат с парички.И не излизайте с аргумента,че нямате пари.Не се купуват 5 ниви от 14 наследника хей-така в тази криза.
- punisher
- Потребител
Re: Изкупуване на дялове от наследници
Можете да изкупите идеалните части на наследниците -14 броя ,но тъй като вие не сте от кръга на наследниците при една евенуална делба с 15 -я може да стане интересно ,ако той поиска делба ,а дали ще иска само господ знае ,защото Актът на разпореждане на сънаследник, изцяло или отчасти, с отделна наследствена вещ (права върху вещи) е относително недействителен. Разпореждането валидно обвързва страните по сделката и поражда желаните и целени от тях правни последици, както и в отношенията им с трети лица. Трети лица, които не са страни по сделката или сънаследници, не могат да се позовават на тази недействителност,но 15-я наследник може. А дали това ще се случи не се знае ,боже работа.
Предвид горното нека тия наследници заведат иск за делба между тях си ,тъй като тоя дори и да е в чужбина ,при условие ,че вие закупите или получите с дарение част от нивите нищо не му пречи на 15-я да се яви да си наеме адвокат или да му се назначи особен представител и да се позове на недействителността по чл.76 ЗН и тогава кво правите ...
А нотариално кое как се оформя има си хора учили за тая работа ,ако смятатате ,че сам можете моля
Предвид горното нека тия наследници заведат иск за делба между тях си ,тъй като тоя дори и да е в чужбина ,при условие ,че вие закупите или получите с дарение част от нивите нищо не му пречи на 15-я да се яви да си наеме адвокат или да му се назначи особен представител и да се позове на недействителността по чл.76 ЗН и тогава кво правите ...
А нотариално кое как се оформя има си хора учили за тая работа ,ако смятатате ,че сам можете моля
- donna
- Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|