- Дата и час: 23 Ное 2024, 19:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на апартамент+проблем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Покупка на апартамент+проблем
Здравейте!Казусът е следният:Искаме да закупим апартамент,но се установи,че продавача Х има развод с лицето У,но не са си уредили нещата след развода.В момента има внесена искова молба от продавача.Същевременно продавача и бившия й съпруг се споразумяват устно,че бившия съпруг ще получи сумата от 20000 лв и ще подпише,че се отказва от претенции върху апартамента.Но нотариус е посъветвал продавача,че бившия съпруг може още на другия ден да отиде и да каже,че не са му били дадени тези пари и да се откаже от това споразумение.Каква правна стойност има такова споразумение между продавача и бившия съпруг,ако си е нотариално заверено, според вас?В какъв срок ние можем да закупим въпросното жилище,ако продавача си оттегли исковата молба(тя е внесена ,но не е имало все още дело и може ли всъщност той да я оттегли)?Има ли някакъв начин например да прехвърлим въпросното жилище и в момента на сделката да дадем на купувача тези 20000 лв и ако той подпише,че се отказва от претенции,това окончателно ли ще е тогава?Моят интерес е ,че апартамента е по-евтин от обичайните цени.Имам още много въпроси и смятам да се обърна към адвокат,но в момента не съм в страната,а ме вълнуват тези неща.Благодаря предварително на всички,които ще се включат.
- borislavapb
- Младши потребител
Re: Покупка на апартамент+проблем
Проверете в бракоразводното решение как са уредени имуществените отношения след развода. Обикновено, бездяловата собственост се трансформира в дялова - по 1/2 за всеки от бившите съпрузи.
Какъв е проблемът бившия съпруг/а да се яви на сделката и да прехвърли собствената си 1/2 ид. част?
УСПЕХ!
Какъв е проблемът бившия съпруг/а да се яви на сделката и да прехвърли собствената си 1/2 ид. част?
УСПЕХ!
-
Melly - Старши потребител
Второто, което казвате относно ниската цена, е много по-обезпокоително. Непременно потърсете навреме адвокат.
Покупката на жилище е сериозна стъпка.
Не проигравайте интереса си
Покупката на жилище е сериозна стъпка.
Не проигравайте интереса си
-
Melly - Старши потребител
Значи това което знам е ,че не е имало делба след развода.Бившият съпруг не е участвал с пари за купуването на този апартамент и от там идва проблема,че сега иска 1/8 от цената-апартамента струва 50000 Е за 48 кв.м. за София-не е ниска цената,просто е малко по-изгодна.Проблемът идва от там,че искаме да закупим жилището с кредит и не знам банката дали ще го отпусне при това положение.Доста е завъртяна ситуацията и не знам дали да не развалим предварителния договор,но от друга страна не възникват ли почти винаги подобни проблеми,когато става дума за панелно жилище.
- borislavapb
- Младши потребител
не възникват ли почти винаги подобни проблеми
Не ,не възникват почти винаги такива проблеми.
Едно такова споразумение няма никаква правна сила.След развода,щом не са поделели в отделно производство или по доброволен начин собствеността върху жилището,тогава бившите вече съпрузи са съсобственици.Т.е. ако без единия се извърши сделка от името само на единия от бившите съпрузи,тогава една такава сделка е недействителна.
Ако трябва да бъда още по-точна и критична-преди да бяхте подписали предварителния договор ,трябваше да отидете при адвокат да се провери точно този проблем.Защото дано не съм лош пророк,но предвар. договор ако не е подписан и от двамата бивши съпрузи,които са съсобственици и нали вече ви е ясно ,че той/тя е притежател на ½ ид.ч., и при спорни въпроси…..ще стане много много лошо.Защото никой не може да се разпорежда с права,които не притежава.
А сега е време да помислите за това,което ако бяхте направили навреме,сега нямаше да “дерзаете”,т.е. потърсете спешно колега-адвокат.
- punisher
- Потребител
Нека апартамента го купи ваш роднина и след седмица да ви го препродаде. Така вие ставате добросъвестен купувач и никой не може да ви пипне.
- naughty
- Потребител
Мда... това добросъвестността - голяма работа било.
Колега naughty , бихте ли ми разяснили тезата си?
Колега naughty , бихте ли ми разяснили тезата си?
- Гост.
- Старши потребител
Мда, и на мен ми стана интересно.....това с добросъвестността....
- barri
- Потребител
Колегата е пропуснал да добави, че никой не може да ви пипне след 5 години, ако владеете непрекъстнато имота и успеете да го докажете, както и ако се позовете на давност.
Не лежете на тази кълка.
Не лежете на тази кълка.
- civilista
- Младши потребител
боби има ли някакви доказателства от продавача Х че бившият съпруг не е
съсобственик на апартамента при положение че апартамента е закупен по време
на брака? Кой е собственик по НА -само Х ли?
на брака? Кой е собственик по НА -само Х ли?
- vetre
- Потребител
civilista написа:Колегата е пропуснал да добави, че никой не може да ви пипне след 5 години, ако владеете непрекъстнато имота и успеете да го докажете, както и ако се позовете на давност.
Не лежете на тази кълка.
Знам за какво става въпрос, но Ви благодаря.
Интерес, за мен, представляваше тезата на колегата....явно, няма да я прочета.
- Гост.
- Старши потребител
"Боби има ли някакви доказателства от продавача Х че бившият съпруг не е
на брака? Кой е собственик по НА -само Х ли?"
Здравейте!Продавача Х има такива доказателства и е собственик по нотариален акт е само той.
Искам да ви попитам още нещо:Има ли някакъв начин продавача и бившия съпруг да се споразумеят извън съдебно като и двамата са склонни на това.т.е. продавача ако си оттегли исковата молба не може ли доброволна делба да се извърши или нещо такова .освен чрез съдебна делба има ли друг начин тъй като бившия съпруг няма претенции за половината,а иска 20 % от цената.
на брака? Кой е собственик по НА -само Х ли?"
Здравейте!Продавача Х има такива доказателства и е собственик по нотариален акт е само той.
Искам да ви попитам още нещо:Има ли някакъв начин продавача и бившия съпруг да се споразумеят извън съдебно като и двамата са склонни на това.т.е. продавача ако си оттегли исковата молба не може ли доброволна делба да се извърши или нещо такова .освен чрез съдебна делба има ли друг начин тъй като бившия съпруг няма претенции за половината,а иска 20 % от цената.
- borislavapb
- Младши потребител
Нека не бъркаме първо "Калофер" с "Карлифорния" ! Това,че в нотариалния акт е записано само неговото име , съвсем не означава, че само той е собственик. Другият съпруг, защо е завел тогава дело за делба?
И какви са тези доказателства по-точно?
И какви са тези доказателства по-точно?
- sunrise
- Активен потребител
Завел е дело за делба,защото преди да се появим ние,бившия съпруг е искал 30000 лв.,а продавача беше склонен да му даде 10000 лв.,но пред нас и двамата отстъпиха средно на 20000 лв.Затова питам какво трябва да подпишат,за да има то правна сила и извън съдебна делба ли е това?КАк да се уредят нещата правно така да се каже без да се стига до съд при положение,че постигнаха съгласие.
Доколкото знам,бившия съпруг е живял в този апартамент само един месец,купил го е бащата на жената.Предполагам,че имат разписки за ремонт,обзавеждане и че те са плащали сметките през всичките години.
И още един въпрос-предварителния договор каква правна сила има,направи го адвокат,но както казах в момента не съм в станата и нямам възможност да се консултирам с ваш колега.Благодаря предварително за отговорите!
Доколкото знам,бившия съпруг е живял в този апартамент само един месец,купил го е бащата на жената.Предполагам,че имат разписки за ремонт,обзавеждане и че те са плащали сметките през всичките години.
И още един въпрос-предварителния договор каква правна сила има,направи го адвокат,но както казах в момента не съм в станата и нямам възможност да се консултирам с ваш колега.Благодаря предварително за отговорите!
- borislavapb
- Младши потребител
Нещо мъгливо ми се вижда това обяснение. Как апартамента хем не е негов, хем са се уговаряли да му плаща някаква цена, без значение колко. Да не Ви играят "театро" някакво? Щот ако е придобито възмездно по време на брака, подлежи на доказване ,че липсва съвместен принос. А и Вие не сте сигурни какви документи притежават.
- sunrise
- Активен потребител
Не ни играят театро-в това поне съм сигурна.Апартамента е на продавачката,но тъй като и на нея й трябват пари склони да си вземе 80000 лв,а за бившия съпруг да даде 20000 лв,за да не се протакат нещата със съдилища с години.Моля,ако имате мнение по другите ми два въпроса относно извънсъдебната делба и предварителния договор,споделете го!
- borislavapb
- Младши потребител
Няма проблем да постигнат и доброволно уреждане при висящо делбено дело. Адвокатите ,които са наели по делото знаят добре това. То и съдията е длъжен да ги прикани да се споразумеят. Нека си внесат молба ,че уреждат доброволно спорния имот , делото ще се прекрати с определение и така и Вие ще сте спокойни. Но задължително ще минат през съда. Странно ми е обаче, защо не питат адвокатите си, а търсят съвет и решение от Вас.
- sunrise
- Активен потребител
Лошото е,че няма още насрочено дело.Това ме интересуваше дали може без съд да се решат нещата.Собственичката е в чужбина,представлява я баща й,който е доста възрастен човек,а бившия съпруг със сигурност все още не се е допитал до адвокат.Лошото за нас е,че ако се стигне до дело,накъдето са тръгнали нещата,и бившия съпруг ще си наеме адвокат и тогава може да реши,че пак иска повече пари.
При това положение,ние какво можем да направим?Да развалим предварителния договор-това го знам.Но може ли да сключим "железен" такъв-в смисъл,говорили сме с жената,че и тя е съгласна да подпише каквото и да е,че на нас ще го продаде след като се разберат с бившия съпруг.Ако се включи такова нещо в предварителния договор,то може ли да ни е наистина гаранция.В настоящия ни предварителен договор пише, че цената е 50000 Е и е окончателна и не подлежи на промяна,но мога ли да съм сигурна,че ще е така.
При това положение,ние какво можем да направим?Да развалим предварителния договор-това го знам.Но може ли да сключим "железен" такъв-в смисъл,говорили сме с жената,че и тя е съгласна да подпише каквото и да е,че на нас ще го продаде след като се разберат с бившия съпруг.Ако се включи такова нещо в предварителния договор,то може ли да ни е наистина гаранция.В настоящия ни предварителен договор пише, че цената е 50000 Е и е окончателна и не подлежи на промяна,но мога ли да съм сигурна,че ще е така.
- borislavapb
- Младши потребител
Как съпругът хем е завел дело, хем няма адвокат. А и как има дело , а пък не е насрочено?
- sunrise
- Активен потребител
Има подадена искова молба-но няма още насрочено дело.Собственичката има адвокат,а бившия й съпруг няма .Надявам се,че ме разбрахте.Благодаря за отговорите!
- borislavapb
- Младши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|