начало

Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета Болница „Шейново“ вече е осъдена да плати 120 000 лева на родителите на едно от разменените бебета

Деклариране на новопостроен имот без акт 16

Казуси за недвижими имоти

Деклариране на новопостроен имот без акт 16

Мнениеот Мая » 04 Май 2004, 18:00

Трябва ли апартамент без Акт 16 да се декларира в данъчното в двумесечен срок от изповядването на сделката, или да се чака да излезе Акта?
Предварително благодаря!
Мая

Re: Деклариране

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 18:11

какво си купил ти , нотариуса не бива да изповяда сделката ако жилището няма разрешение за ползване /акт 16/ ,освен в случая ако си купил сграда която на даден строителен етап

е ако имаш вече НА предполагам в случая за покупко продажба , декларирай имота в данъчното в 2м. срок щото ония не се интересуват дали имаш разрешение за ползване /някогашният протокол акт 16/ - за справка виж чл. 15 от ЗМДТ
donna2
Потребител

Мнениеот Мая » 04 Май 2004, 18:56

Купихме го на груб строеж. Знам обаче, че когато няма Акт 16 не се плащат данъци. Все пак ще отида утре до общината. въпросът е къде да питам, защото там са доста нелюбезни!
Мая

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 19:07

е щом си го купила груб строеж това е друго/значи е на определен етап/ , така както сте задали въпроса съвсем друго се разбира ,според ЗМДТ за новопостроените сгради се дълже данък от началото на месеца от който са завършени или е започнало използването им , дължи данък чак след като издаде разрешението за ползване /акт обр.16/ , тогава с разрешението за ползване или ако на базата на него сте поискали издаването на констативен НА ,отивате в данъчното и го декларирате в 2 месечен срок

защо ще питате в общината ,питате в данъчното , явно не им е ясно за ваше успокоение задайте им въпроса писмено ,като им наблегнете изрично че сте купили сграда в груб строеж /не както тука сте го задали / те са длъжни да отговорят писмено
donna2
Потребител

Мнениеот Мая » 04 Май 2004, 19:41

То не се знае кога ще излезе Акт 16.
При нас май данъчното и общината са в една сграда, ако не се лъжа.
А кога мога да поискам издаването на констативен нотариален ак и какво всъщност значи това? Извинявайте за въпросите, но наистина не съм много наясно.
Мая

Мнениеот donna2 » 04 Май 2004, 19:50

На базата на разрешението за ползване /акт16 /и НА за покупко продажба на имота в груб строеж нотариуса ще ви издаде констативен НА в него вече ще опише имота ясно и точно с граници и съседи на апартамента и мазето и тавана , идеалните части от общите части на сградата , но този акт не е задължителен ,когато искате можете да си го извадите няма ограничения , инъче може да се легитимирате като собственик с разрешението за ползване и НА за покупката на грубия строеж .
donna2
Потребител

Мнениеот arogans » 10 Апр 2008, 23:19

Здравейте! Имам подобен казус и аз :?
Преди седмица минахме сделка при нотариус, закупихме апартамент/ателие/ на етап груб строеж/ това е упоменато в нотариалния акт/. Та въпроса ми е трябва ли да подавам тази декларация чл.14 ?
arogans
Нов потребител

Мнениеот arogans » 12 Апр 2008, 23:01

Да, това ми стана ясно. Но някъде казват че 2м от датата на закупуване/ нотариуса каза до 2м да го декларираме/, в действителност апартамента не се използва в момента/ няма Акт15/ :oops:
Наистина не съм много наясно, затова и питам така :oops:
arogans
Нов потребител

Мнениеот tiarra » 13 Апр 2008, 00:01

arogans написа:Да, това ми стана ясно. Но някъде казват че 2м от датата на закупуване/ нотариуса каза до 2м да го декларираме/, в действителност апартамента не се използва в момента/ няма Акт15/ :oops:
Наистина не съм много наясно, затова и питам така :oops:

Не знам кое точно Ви е ясно , но за всеки случай за да ви стане още по ясно - може да се купи и право на строеж, и на етап груб строеж - длъжни сте в двумесечния срок да декларирате покупката.
И НЕ ВИ Е НЕОБХОДИМ НИКАКЪВ КОНСТАТИВЕН НОТАРИАЛЕН АКТ!!!
tiarra
Потребител

Мнениеот arogans » 13 Апр 2008, 14:02

Ясно! Вече разбрах, но следва ли от това деклариране че ще плащам данък на апартамента при условие че той още не е в експлоатация?!
arogans
Нов потребител

Мнениеот arogans » 12 Май 2008, 20:50

Днес ходих до Общината, и така :
Декаларира се сега само земята, а след получаване на Акт 16 се подава корегираща декларация.
arogans
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 09:13

Колеги и питащи, като че ли се получи смесване между различни норми:
Чл.14 и 17(за нежилищни имоти) ЗМДТ установява публичноправно задължение за приобретателите на недвижими имоти за деклариране и определя срока за изпълнението му- двумесечен от датата на придобиване.
Чл.15 от същия закон няма връзка със задължението за деклариране, а указва момента, от който се дължи заплащането на данъка. - от датата на издаване на разрешение за ползване на имота.
Ако законодателят е имал предвид декларирането да се извършва от момента, в който е дължим и данъкът, щеше да го регламентира именно по този начин.
Факт е обаче, че данъчната администрация прави такова смесване и тълкува двете норми по начин, който е в пълно противоречие с цитираните два текста.
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 13 Май 2008, 09:21

Едно необходимо уточнение: Съдебната практика приема наличието на предпоставките по чл.15 ЗМДТ и без да е издадено разрешение за ползване на сградата, но да е започнато фактическото ползване - последното - в случай на спор за дължимост на данъка и представени безспорни доказателства за момента, от който имотът се ползва.
rosi_i
Потребител

Мнениеот punisher » 13 Май 2008, 09:39

Колеги,напълно права е rosi_i.
Това са два различни момента,с различни последици при неизпълнение.Декларирането е нещо различно от плащането и наистина в практиката често се смесват.
punisher
Потребител

Мнениеот theinsider » 14 Май 2008, 14:31

Чл.14 ЗМДТ:
За новопостроените или придобитите по друг начин имоти собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, уведомява за това писмено в 2-месечен срок общината по местонахождението на имота....

Новопостроена сграда е сграда с удостоверение за въвеждане в екплоатация/разрешение за ползване. Докато не е издаден съответният акт, тя все още е в етап на строеж.

Фактическо ползване на сграда без разрешение за ползване е незаконно, поради това данък за това не се дължи, както не се дължи данък върху търговията с наркотици примерно. Втората част на на чл.15 ЗМДТ е напълно неприложима.
theinsider
Потребител

Мнениеот kali75 » 14 Май 2008, 14:42

Мисля че не сте напълно прав. Може да се декларира и незавършено строителство, което има удостоверение за степен на завършеност. Но гарантирано на него не се плаща данък.
kali75
Потребител

Мнениеот theinsider » 14 Май 2008, 14:56

Да, може, разбира се, но въпросът е че не е задължително (в двумесечен срок от придобиването). Задължителният двумесечен срок започва да тече от датата на разрешението за ползване.
theinsider
Потребител

Мнениеот rosi_i » 14 Май 2008, 15:04

theinsider написа: Задължителният двумесечен срок започва да тече от датата на разрешението за ползване.

Откъде това заключение, колега? Приложима е втората половина на чл.15 ЗМДТ и още как - съдебна практика на ВАС.
rosi_i
Потребител

Мнениеот barri » 14 Май 2008, 15:18

Никой няма да ти направи проблем, ако го декларираш чак след като се издаде акт 16 па макар и да е закупен преди 2 години. Просто към самата декларация към акт 16 освен нотариалния акт ще приложиш и копие на разрешението за ползване и те ще разберат. Имах следния случай преди време: Придобит апартамент 2005 г. с акт 16 от края на 2006г. Декларацията човека беше забравил да си я пусне и когато тръгва да го продава се разбира че не е деклариран. Пуска тогава документи..написаха му акт за неспазване на срока( който акт може да бъде максимум 400 лв.) + да плати всички данъци, но от 2007г насетне, т.е за годината следваща въвеждането в експлоатация.
barri
Потребител

Мнениеот kinshasa » 14 Май 2008, 15:58

kali75 написа:Мисля че не сте напълно прав. Може да се декларира и незавършено строителство, което има удостоверение за степен на завършеност. Но гарантирано на него не се плаща данък.

Да това става с КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ от отдел архитектура на общината с него се доказва степен на завършеност. НО НА ГРУБ СТРОЕЖ НЕ СЕ ДЪЛЖИ ДАНЪК.
kinshasa
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси