начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

осигуровки

Мнениеот badu » 25 Фев 2005, 16:30

колеги, моля за вашето съдействие!
Има ли някой представа какви социални и здравни осигуровки следва да се плащат от едноличния собственик на ЕООД, който сам е управител на дружеството си? От датата на регистрацията ли се дължат или от момента на започване на дейността (при положение, че в НОИ се съобщи, че дружеството ще започне да осъществява дейността си в по-късен момент)? Предварително благодаря за помощта!
badu

Re: осигуровки

Мнениеот monteskio » 25 Фев 2005, 16:35

Мисля, че по въпроса има един нормативен акт,ойто може да ви е от помощ - Кодекс за социалното осигуряване - ако не се лъжа за името....

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот badu » 25 Фев 2005, 17:03

мисля че там нямаше конкретни цифри
badu

Мнениеот badu » 28 Фев 2005, 11:38

никой ли няма представа?
badu

Мнениеот Kiarra » 28 Фев 2005, 21:50

Никой не ти отговаря,защото отговорът е доста дълъг и зависи от няколко неща.Каква е дейността на дружеството?Имаш ли сключен договор за управление или ще се самоосигуряваш?

Първи вариант :
Ако имаш договор за управление(,което според мен е задължително съгл. ТЗ) си задължително осигурен за всички социални рискове съгласно чл.4,ал.1,т.7 от КСО.
Общият размер на осигуровките(за осигурителя-дружеството и за осигуреното лице-ти) е 35,5% плюс ТЗПБ(от 0,4% до 1,1%-зависи от дейността на дружеството-определя се по Приложение №2 към ЗБДОО за 2005 г.) плюс 6% здравни осигуровки върху (брутното ти възнаграждение минус нормативно-признатите разходи 10%),но не по-малко от минималния осигурителен доход за ръководен служител за съответния вид дейност(определя се по Приложение №1 към ЗБДОО за 2005 г.) и не повече от 1300 лв.Осигурителните вноски се разпределят между осигурител и осигурено лице в съотношение 70:30 за 2005 г.,като ТЗПБ е изцяло за сметка на осигурителя.
Например : Ако дейността на дружеството попада в категорията бизнес услуги общият размер на осигуровките(за дружеството и за теб) е минимум 168 лв./месец=400 лв.*(35,5%+0,5%+6%),от които за сметка на дружеството 118,20 лв. и за твоя сметка 49,80 лв.
Ако имаш договор за управление,т.е. не си самоосигуряващо се лице,осигуровки се дължат от датата на вписване на дружеството в търг.регистър.Осигурителните вноски се внасят при изплащане на възнаграждението за съответния месец.
Само да ти обърна внимание,че ти давам общите суми и проценти за всички фондове(Пенсии,Общо заболяване и майчинство,Трудова злополука и професионална болест,Безработица,Здравни вноски,ДЗПО-зависи кога си роден),а не разбити по фондове.При внасянето сумите се внасят с няколко платежни нареждания по различни сметки и параграфи.

Втори вариант :
Ако се осигуряваш като самоосигуряващо се лице(собственик на ТД),задължително е да си осигурен най-малко за инвалидност поради общо заболяване,за старост и смърт съгласно чл.4,ал.3,т.2 от КСО.Базата за изчисляване на осигуровките е най-малко 220 лв. и не повече от 1300 лв.,а ставката е 29% плюс 6% здравна осигуровка или 77 лв./месец,които са изцяло за твоя сметка.В този случай осигуряването започва от момента,в който декларираш в НОИ,че започваш да извършваш дейност.Осигурителните вноски се внасят до 10-то число на месеца,следващ месеца,за който се дължат.

Според мен вариантът с договор за управление е правилният,но вариантът със самоосигуряването е по-евтин,ти си преценяваш.

Ако имаш още въпроси можеш да ми пишеш на kiarra@gbg.bg
Kiarra

Мнениеот Мартин » 24 Мар 2005, 15:07

Това е перфектен отоговор според мен. Браво.
А ако може и аз да се възползвам от темата да попитам?
ако се осигурявам от друго място като служител на трудов договор, трябва ли да внасям тези осигуровки и като учредител на ЕООД. или осигуряването ми от първото работно място е достатъчно?
Мартин

Мнениеот Kiarra » 24 Мар 2005, 23:29

Ако по трудовия договор си осигурен върху 1300 лв.(или повече) няма да се осигуряваш и като собственик или управител на ЕООД(самоосигуряващ се или ДУК).В противен случай трябва.Справка : чл.6,ал.10 от КСО.

Намерих едно писмо на НОИ,съгласно което ако в ДУК не е уговорено ежемесечно възнаграждение,то тогава можеш да се самоосигуряваш.Цитирам :

"Осигуряването на осъществяващи трудова дейност съдружници в TД е регламентирано с чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица. Това се прилага, когато няма договор (заварените от промяната на ТЗ случаи) или когато договорът за управление не предвижда текущо ежемесечно възнаграждение, а например процент от печалбата. Но при определено възнаграждение или при трудов договор, осигуряването е на основание чл. 4, ал. 1, т. 7, респективно т. 1 от КСО".
гл.експерт И.Карабашев
(Според НОИ договорът за управление може да бъде и трудов,но това при ЕООД е неприложимо).
Kiarra

Мнениеот Kiarra » 25 Мар 2005, 00:15

Извинявам се за грешката.В първото изречение исках да кажа : Ако заплатата ти е 1300 лв.(или повече) и съответно си осигурен върху максималния осигурителен доход - 1300 лв. ....
Kiarra

Мнениеот Пепи » 25 Мар 2005, 10:36

Нали 29% е без осигуряване за болнични ?
Пепи

Мнениеот lim » 26 Мар 2005, 14:39

ot data na zapochvane osyshtestviavane/ na deinostta
lim

Мнениеот мг » 28 Мар 2005, 14:39

Въпросът е свързан и със счетоводството. Какви са отношенията - трудови, граждански.
мг

Назад към Данъчно право