- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобивна давност за имот
|
|
36 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Моят казус е същият
Моят казус е същият.Опитвам се да придобия по давност помещение.Собствениците му 10 години не са направили никакви усилия да разберат какво става, помещението е пре-пре-продавано, и в един момент им щуква да ме съдят след 10 години.Е, да, обаче, те с мълчанието си и бездействието се са предпоставка имота да се препродава, ако ние знаехме , нямаше да го купуваме!!!!Нямаше да го поддържаме и ремонтираме!!Нали затова е тази придабивна давност.
- Niketo
- Младши потребител
Значи ще си купя аз имот , ще му направя пълномощно на някой и 10 години шапка на тояга.След 1/10 част от века ще се сетя , че аз аджеба имам имот .Той пълномощника го продал, новите собственици на друг и така, ама аз 10 години спах и сега решавам да видя какво става.Ама аз съм станала ясна предпоставка даже за имотни измами!!!
- Niketo
- Младши потребител
Ами прочетете следващата тема във форума след тази, ами подателят й живеел в жилище, което било на никой, нямало собственик!!!!!!!!Ами да, ето, след 10 години ще му се изправи някой пъпърдак с динозавърска осанка и социалистически патос и ще му обясни, че имотът е негов.А тоя балък да му прави ремонти и да плаща данъци, да се е родил с екстрасенски способности и да е прогнозирал, че жилището е нечие Как да съобщиш на някого , че му държиш вещта като своя, за себе си, като него го няма
- Niketo
- Младши потребител
[quote="Niketo"]Как да съобщиш на някого , че му държиш вещта като своя, за себе си, като него го няма [/quo
Много точно!
Къде да бъде търсен, като живее в чужбина, не е ясно къде и не се интересува какво става. Освен всичко друго при последния контакт между наемател и наемодател последния е заявил, че възнамерява да му продаде апартамента. След това заминава и ни кост, ни вест.
Много точно!
Къде да бъде търсен, като живее в чужбина, не е ясно къде и не се интересува какво става. Освен всичко друго при последния контакт между наемател и наемодател последния е заявил, че възнамерява да му продаде апартамента. След това заминава и ни кост, ни вест.
-
Magnollia - Потребител
Амииии, дааа, и после в съда бил собственик, моят случай е същият, обаче пъпърдаците живеят над въпросното помещение и 10 години няма проблем, мълчат си, и сега го купувам аз, правя му ремонт, печеля пари, имам си клиенти и хайде в съда Съдят ме!!Не искали наем или да се разберем , искали да им върна по 1/32 ид част на 4 пъпърдака!!ММММдааа, такъв е животът!!Някой знае ли дали мога да подам иск за неимуществени вреди, за болки страдания, които са ми причинени, в следствие на факта, че те са си мълчали, докато го купувам и сега на съд.Това напълно сериозно!!
- Niketo
- Младши потребител
Колеги, имам подобен случай с общинско жилище.Клиентът ми е наемател в него,но е спрял да плаща наем още през 1993 год. Десет годишната давност е изтекла, правил е подобрения,никой не го е безпокоил. Изрично не е уведомил общината ,че започва да владее за себе си,но е искал в началото да бъдат извършени ремонти,тъйкато жилището поради влагата не е било годно за живеене. Общината нехае за имота и за наема.Иска заверка на молбата -декларация ,общината отказва да я завери.Продължава да не плаща наем, никой не реагира от общината. Пълно дезинтересиране от страна на общината. Това ,че не е уведомил изрично ме безспокои,но блиндиранат врата,недаване на достъп до имота ,всичко би могло да стане достояние на общината ,ако се интересуват.Въпросът у ,че те не се интересуват изобщо от това жилище. Имам ли шанс в съда,как мислите ?
- eliana
- Потребител
Според мен, във Вашият случай щеше да бъде по-добре да се заведе направо установителен иск. А в процеса...въпрос на доказване.
Тъй като и аз водя подобно дело, ако желаете можем да обсъдим казусите в скайп.
Тъй като и аз водя подобно дело, ако желаете можем да обсъдим казусите в скайп.
- sharenkov_g
- Потребител
Шаренков, моля за мнение относно доказване на придобивна давност в съда.Поддържам тази тема, защото ще е полезна за много хора.Според Вас, как да се докаже придобивна давност, ако лице владее имот, купено от друг.В един момент обаче съседите пускат жалба и искат част от имота, който е бил в режим на етажна собственост.Печелят делото и във ВКС, отсъдил им по 1/31 идеална част. Обаче купувачът на имота намира жалба от съседите, в която те описват как са отдали имота под наем преди години, и "След 10 години установили, че имотът е препродаван".Как купувачът на имота да докоже давностно владение, като съседите крият договора, не се явяват в съда, нямат свидетели!!!Някой от праводателите е започнал да свои имота, но кога и как съседите не казват.Какъв е начина според Вас
- Niketo
- Младши потребител
Уважаеми Niketo,
От Вашите постове разбирам, че се чувствате измамен. Трудно мога да взема отношение по Вашият въпрос - още повече, когато се е произнесъл и ВКС. Разбира се, имате права на добросъвестен подобрител; можете да потърсите отговорност от праводателя си за евикция, но това е единственото, което мога да кажа без да съм се запознавал с материалите по делото Ви.
А за това: как се доказва придибивна давност - въпрос на конкретно дело и на конкретни факти. Мисля, че се убедихте от развитието на темата, че нещо дребно на пръв поглед, в един процес може да преобърне тезата на някоя от страните.
От Вашите постове разбирам, че се чувствате измамен. Трудно мога да взема отношение по Вашият въпрос - още повече, когато се е произнесъл и ВКС. Разбира се, имате права на добросъвестен подобрител; можете да потърсите отговорност от праводателя си за евикция, но това е единственото, което мога да кажа без да съм се запознавал с материалите по делото Ви.
А за това: как се доказва придибивна давност - въпрос на конкретно дело и на конкретни факти. Мисля, че се убедихте от развитието на темата, че нещо дребно на пръв поглед, в един процес може да преобърне тезата на някоя от страните.
- sharenkov_g
- Потребител
вижте я и вие!!
Подайте Ваше мнение, ако имате такова!!
- Niketo
- Младши потребител
Re: Придобивна давност за имот
Въпросът ми е дали е необезпокоявано владението на сънаследствен имот като елемент на придобивната давност при оспорването му от част от сънаследниците и зачитане на техните права с влязло в сила съдебно решение ? Моля да ми помогнете
- zlobar4o
- Нов потребител
Не е спокойно, разбира се, установителният иск има също интензивност, макар и по-малка от осъдителния и конституивния.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Трудна тема ! Нека и аз да я побутна малко !
Констативен акт за жилище построено от ЖСК. С този НА човекът владее 30 години имота. През 2008 г. по моя жалба прокуратурата констатира документно престъпление при издаването на този НА , което не може да бъде преследвано по наказателен ред , поради изтекла давност.
По граждански ред - установителен или конститутивен иск трябва да се подаде и при нищожност на НА съдът ще приеме ли възражение за придобивна давност ? С какъв успех ответникът ще докаже , че е владял съсобствен имот само за себе си , след като до този момент по НА е бил единствен собственик , тоест владението е започнало на основание акт за собственост , който в последствие се оказва нищожен ? Тоест текла ли е придобивна давност при положение , че другите собственици не са знаели че са такива ?
Констативен акт за жилище построено от ЖСК. С този НА човекът владее 30 години имота. През 2008 г. по моя жалба прокуратурата констатира документно престъпление при издаването на този НА , което не може да бъде преследвано по наказателен ред , поради изтекла давност.
По граждански ред - установителен или конститутивен иск трябва да се подаде и при нищожност на НА съдът ще приеме ли възражение за придобивна давност ? С какъв успех ответникът ще докаже , че е владял съсобствен имот само за себе си , след като до този момент по НА е бил единствен собственик , тоест владението е започнало на основание акт за собственост , който в последствие се оказва нищожен ? Тоест текла ли е придобивна давност при положение , че другите собственици не са знаели че са такива ?
- kirile
- Потребител
36 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|