начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Застрашено ли е гражданското общество?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Застрашено ли е гражданското общество?

Мнениеот bitkataorela » 11 Юни 2007, 23:20

Застрашено ли е гражданското общество, след като прокурора от Пловдивската окръжна прокуратура Борис Тошев отстранява съдебен заседател чрез клевети, а в знак на протест, друг съдебен заседател си подава отвод :?:
ИзображениеИзображениеИзображение
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 11 Юни 2007, 23:53

Мисля, че е застрашено единствено търпението на всички колеги от Вас. Спрете се, най-накрая.
sunshine_75
Потребител

А може би е интересна темата, но на теб ти е скучна!

Мнениеот bitkataorela » 12 Юни 2007, 19:50

Може би под "всички " имаш впредвид жителите на ул."Трепетлика"№1 - Прокурора борис тошев, ирина тошева и дъщерята? Защото само те имат личните данни на съдебната заседателка и ги изнасят във форумите без никакъв свян. Срамота!
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Юни 2007, 22:10

Явно не разбирате какво точно представлява "гражданско общество".
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2007, 22:24

DEKAH написа:Явно не разбирате какво точно представлява "гражданско общество".

То и аз не знам дали разбирам. Ма поне си трая. :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lapsus » 17 Юни 2007, 23:03

Защо след като са изрядни, съдебните заседатели биват свалени и си правят отвод?!? Очевидно нещо при тях не е наред. Не може един съдебен заседател да бъде свален от прокурор или който и да е друг от системата, защото това се прави на Общо събрание на съдиите. Прочетете си наредбите, колеги.
lapsus
Нов потребител

Мнениеот lapsus » 17 Юни 2007, 23:04

Защо след като са изрядни, съдебните заседатели биват свалени и си правят отвод?!? Очевидно нещо при тях не е наред. Не може един съдебен заседател да бъде свален от прокурор или който и да е друг от системата, защото това се прави на Общо събрание на съдиите. Прочетете си наредбите, колеги.
А в крайна сметка форумите са за това - да се качва информация.
lapsus
Нов потребител

Мнениеот bitkataorela » 20 Юни 2007, 20:53

Lapsus, съдебният заседател е част от състава на съдиите и той е избран от народа, за да защитава интересите на обществото. А прокурора, който е решил да си отмъщава е пуснал две клеветнически жалби против заседателката. Даже стига до наглостта да съобщи личните данни на заседателката по форума. Мислиш ли че съвестта му ще е чиста? И дали този човек ще спи спокойно вечер?
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 20 Юни 2007, 21:00

bitkataorela написа: съдебният заседател е част от състава на съдиите и той е избран от народа,

Опа! Я пак ! Така може да е било навремето, ама веке не е...
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ivankond » 20 Юни 2007, 21:13

Clavdivs. ti vlizal li si v sud ?? :lol:
ivankond
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 20 Юни 2007, 21:25

Ех, Иване Конд /арев/ /ьо/ ?

Излови ме :oops: Всъщност съм непълнолетен и не ме пускааааат :x
Clavdivs.
Потребител

Към Ванката

Мнениеот Clavdivs. » 20 Юни 2007, 21:37

Между другото, докато не сте си забравили паролата на създадения Ви ad hoc ник си вижте личните съобщения - изпратих Ви избрани моменти от ЗСВл.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ivankond » 22 Юни 2007, 20:57

Дам видях личните си съобщения , видях какво сте ми писали , но искам да ви кажа 4е това ни е известно, помисли си кой избира общинските съвети?
ivankond
Нов потребител

Мнениеот bitkataorela » 22 Юни 2007, 21:00

ivankond написа:Дам видях личните си съобщения , видях какво сте ми писали , но искам да ви кажа 4е това ни е известно, помисли си кой избира общинските съвети?

общинските съвети и всички общинари са избрани от народа!
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 23 Юни 2007, 02:29

Към Битката-митката и Ванката

То хубаво, че са избрани общинските съвети от народа, ама Вие видяхте ли все пак кой НАЗНАЧАВА съдебните заседатели????
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Юни 2007, 23:12

Съдебният заседател е напълно излишна фигура! Изразявят някогашната идея за контрол на народа, но това е пълен абсурд. Представете си състав от 2-ма съдебни заседатели и съдия, по делото се е стигнало до присъда /независимо каква/, подписана с особено мнение от... съдията! Просто двама души неюристи не са успели да преценят правилно фактите, подведени от блестящата реч на едната страна и горкият съдия не е успял да им обърне внимание именно върху доказателствата... Често сме свидетели на това как неюристите тълкуват законите като дявола - евангелие.
Gabi1
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юни 2007, 23:22

Представете си състав от 2-ма съдебни заседатели и съдия, по делото се е стигнало до присъда /независимо каква/, подписана с особено мнение от... съдията!

Това наистина ли се е случвало, или просто казваш да си го представим, понеже теоретично е възможно? :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Юни 2007, 23:43

Идея си нямам дали се е случвало, но би могло, нали. :shock: И каква ще е стойността на това решение...
Опс, забравих, че има и обжалване! :oops: Ама там пък състава е 2 на 3.... и? :lol:
Gabi1
Потребител

Съдебните заседатели - важен коректив в съда

Мнениеот ivankond » 26 Юни 2007, 20:49

Имало е случаи в практиката, когато и двамата съдебни заседатели имат различно мнение от съдията и тогава естествено гласовете са 2/3 на 1/3, така че гражданското общество в лицето на съдебните заседатели има коректив и донякъде защитник. А за особено мнение на съдия, при Присъда не сме видяли на практика.
Габи 1, съдебните заседатели никак не са излишни, това са образовани и мислещи хора, които даже и да нямат юридическо образование виждат всичко в съдебната зала, не си мисли че някой адвокат с речите си може да ги заблуди. Просто тъй като им е много ниско заплащането, мнението на магистратите за тях е такова, но не забравяй че те са отишли там доброволно, за да помагат при решаването на делото и да бъдат коректив, ако е необходимо.
ivankond
Нов потребител

Мнениеот yavor_br » 28 Юни 2007, 06:00

Габи, как решихте, че ако аз съм съдебен заседател, няма да мога да оценя фактите, а ще се подведа от блестящи речи?
Смея да твърдя, че един съдия съди най-вече на базата на личния си житейски опит, юридическото образование и сборника със закони са само инструмент.
Освен това един човек може да бъде "подведен" в еднаква степен и от обвинителя, къде е проблема?
Препоръчвам Ви моя любим филм "Братовчед ми Вини", хем ще се посмеете, хем ще разберете какво е това право.
yavor_br
Младши потребител

Следваща

Назад към Съдебна власт