начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

ликвидация на търговско дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ликвидация на търговско дружество

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 17:42

чл. 34 ал.5 от ЗМСМА забранява на общинските съветници да участват като управители, зам. управители, членове на борда да директорите и контрольори на общински търговски дружеста. А дали може общинския съветник да бъде избран за ликвидатор на общинско ЕООД след като фигурата на ликвидатора не спомената в горния член. Все пак ликвидатора има всички права и задължения на управителя. Като съветник той едновременно ще е член на органа "общо събрание" на ТД, тъй като Об. съвет играе ролята на общото събрание (чл.147 ТЗ)и същевременно ликвидатора ще е фигура подчинена на органа общо събрание, което ще му определя например възнаграждението (чл.226 ал.5 ТЗ). Все пак ликвидаторите носят същата отговорност за дейността си като управителите (чл.226 ал.6ТЗ). А тази отговорност е пред дружеството в лицето на неговото общо събрание, на което и ликвидатора като общински съветник се явява член.
Смятам, че това е интересен казус.
geo_19
Младши потребител

Re: ликвидация на търговско дружество

Мнениеот boba » 17 Мар 2004, 17:52

Толкова ли няма кого да назначите за ликвидатор, та опряхте до общинските съветници! Те и без това са толкова лакоми и хлъзгави, пък и не са свикнали да вършат работа! Не си създавайте излишни проблеми, общинските съветници ги гледат под лупа в контекста на много закони. Назначете си друг ликвидатор и си свършете работата.
boba

Re: ликвидация на търговско дружество

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 18:37

boba, аз не съм този който назначава. Аз съм само един от възмутените от тази процедура. Според общинския юрист всичко е законно. Проблемът е, съветника иска да си остане съветник и ликвидатор.
geo_19
Младши потребител

Назад към Търговско право