начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

апорт - такси ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

апорт - такси ?

Мнениеот тъп » 15 Фев 2004, 19:02

опитвам се да икономисам от такси по прехвърлянето на един недвижим имот от дружество, което след това ще се прекратява. съдружниците и в купувача и продавача са идни и същи. мисля, че с апорт ще е по-евтино, но не съм правил. Моля , помогнете - какви са разноските за апорта. имота е с данъчна от 400 000 лв и не ми се пълни гушата на данъчното, пък и ДДС - то не е малко.
тъп

Re: апорт - такси ?

Мнениеот bgjurist » 16 Фев 2004, 12:05

Ами, колега, сам знаете, че данък не може да се избегне; може да се укрива данъчна облагаема основа, но това е престъпление и не те съветвам да го правиш. А ако се отнася до недвижим имот, имаш и технически трудности с укриването на облагаемата основа.
bgjurist
Потребител

Мнениеот тъп » 16 Фев 2004, 14:52

въпросът е дали е по-евтино ако имоте влезе чрез апорт, а не чрез продажба. на 400 000 ще имам 8 000 само за данъчното, + 400 за вписване + нотариус.
от друга страна сигурно ще се наложи да обяснявам откъде са парите.

не намирам каква е таксата за производството по оценка на апорта - все пак смятам че е охранително производство и не следва да се отива на 4 %.
ако някой знае , моля да помогне.
тъп

Мнениеот maat » 16 Фев 2004, 17:25

Стойността на апортната вноска се определя от три вещи лица в открито заседание в окръжен съд по фирменото дело. има и задължително вписване в службата по вписванията. кой ще ви плати експертизата и дали при това положение ще се спести нещо?
maat
Младши потребител

Мнениеот тъп » 16 Фев 2004, 19:10

вещите лица са лесни, хонорара им ще се плати. той едва ли ще бъде повече от 600 лв за тримата.
вписването е ясно - един промил. при сделка ще бъде пак толкова.

въпросът е каква е таксата за съда по производството за оценка на апорта ?
проста или пропорционална?
тъп

Мнениеот ВенИ » 17 Фев 2004, 12:31

Въпросът е и че става дума за свързани лица по смисъла на Търговския закон!
ВенИ

Мнениеот тъп » 17 Фев 2004, 18:00

става въпрос за оод , а там ограничния по търговския закон не виждам.

проблемът ми е друг - каква е таксата за делото по оценката ?
тъп

Мнениеот тъп » 19 Фев 2004, 18:09

колеги, никой ли не знае ?
тъп

Мнениеот Знаещ » 20 Фев 2004, 09:44

Точка 1 от Тарифа № 1, което означава 4 % върху оценката на вещите лица, която може да се окаже по-висока от данъчната.
Знаещ

Мнениеот veselinova » 20 Фев 2004, 10:22

в открито с.з.се изслушват назначените 3 вещи лица. Лично при мен съдията определи възнаграждението им, което бе общо 300лв. Интересно ми е нещо друго-защо след като ще прекратяваш ООД-то искаш да прехвърляш имущество в него? Има ли задължения другата фирма? Иначе не виждам смисъл. Уточни, моля
veselinova
Младши потребител

Мнениеот тъп » 20 Фев 2004, 10:58

имота ще се прехвърля в ново дружество. старото има неустановен брой (и размер)задължения и затова бягам от правоприемство.
до : veselinova

каква все пак беше таксата във вашия случай- проста или пропорционална ?
тъп

Мнениеот veselinova » 23 Фев 2004, 11:24

таксата бе проста. Не съм абсолютно сигурна, но мисля, че и при апорта се дължи ДДС. /вж.наръчника по данъчното законодателство на ИК”Труд и право”от м.г., единствено освободено от ДДС е правоприемството и продажба на предприятие. Сещам се за нещо друго, вместо апорт, направи договори с възложител дружеството с имота, а изпълнител-другото дружество. Направи записи на заповед за дължимите възнаграждения и си извади изпълнителен лист за дължимите суми. Веднага наложи възбрана, а от съдия-изпълнителя искай публична продан на недвижимия имот и възлагане. Мисля, че ще спестиш доста повече, отколкото при апорта.
veselinova
Младши потребител

Мнениеот тъп » 24 Фев 2004, 10:45

при публичната продан май пак се дължат 2% за данъчното. при мен те са равни на 8 000. освен това отново оценка, пък и таксите са пропорционални - 1 % за опис и още 1% за продажба, при това изчислени върху продажната цена , а не върху задължението. ще излезе доста скъпо.
мисля, че само при апорт ще спестя двата процента за данъчното.

вярно е , че продажбата на предприятие е освободена сделка - ЗДДС.

благодаря за таксата !
тъп

Назад към Търговско право