начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обжалване на виза за проектиране

Казуси за недвижими имоти

Обжалване на виза за проектиране

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 01:12

Здравейте,имам нужда от правен съвет.Собственик съм на имот-стара къща с двор.Имотът беше в съсобственост,но го разделих и след това подадох искане за получаване на скица и виза.След като излезе скицата и визата-се получи жалба до АС чрез Общината срещу визата.Тук идва спорният момент.Собственикът на съседния имот живее в чужбина и жалбата е пусната от негово име и с негов подправен подпис,подозирам от брат му.На първото заседание на съда поисках експертиза на подписа и справка от ОДМВР за пребиваването в страната на собственика,за да се докаже,че на датата ,на коята е пусната жалбата,лицето не е било в България.Съдът ще има ново заседание след около 40 дни.Ако се докаже,че подписът е фалшив и лицето не е било в страната ,ще се прекрати ли делото или,ако собственикът потвърди действията на неизвестния жалбоподател,съдът ще гледа жалбата по същество?Жалбата е пусната от името на собственика и е имитиран неговия подпис.Не е подписана с подписа на брат му,нито от упълномощено лице.Знам,че я е пуснал братът,тъй като той ми поиска пари,за да мога да строя безпроблемно,но аз отказах.....Моля,кажете ми дали адм.съд разглежда такива фалшиви жалби,макар и да са в интерес на истинския собственик и да няма вреда за него,макар подадени и по нередовен начин???Благодаря предварително.
Последна промяна ivan788 на 31 Май 2016, 12:30, променена общо 1 път
ivan788
Нов потребител

Re: Обжалване на виза за проектиране

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Май 2016, 06:52

Ако не поискате и не представите в съда цялостната разпечатка за пътуванията - ще загубите.

Ако е центрирано - чрез удостоверение - това е по хитър вариант. Просто да кажат - на тази дата лицето не е било в България. Иначе трябва пълна разпечатка. Ако не дадете цялостната разпечатка - по дни и дати на пътуване и на влизания и излизания, то има риск да кажат, че има прикриване на данни, един вид.

Някак трябва да ги хванете на калъп.

По принцип - подписите може да се потвърдят - ходи доказвай после, той си го потвърждава и преутвърждава. Има и т.нар. пер прокура, по потвърждение, а самият подпис може да имитира и подписът на лицето - тоест ако Петров упълномощи Иванов, Петров, може да се подписва с инициалите на Иванов. Тоест да изписва Иванов на графата за подпис. Никакъв проблем няма тук.

Има вариант, но не го надушвам в момента.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 09:16

Поискали сме точно цялостна разпечатка на влизанията и излизанията на лицето.А относно потвърждавамето на подписа,в случая жалбата се явява анонимка,тъй като не се знае кой е пуснал жалбата.Фактически чии действия ще се препотвърдят?По същата логика аз да пусна с неговото име едно искане за оттегляне на жалбата........
ivan788
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Май 2016, 09:46

Всеки може да подпише друг, като за граждани титулярът трябва изрично да потвърди, че приема подписа. Достатъчно е братът, от чието име е жалбата, да изпрати до съда нотариално заявление, че приема подписа, направено в някое наше консулство.
По добре наблегнете на материалната част, защото това с подписа я стане, я не. Безсмислено е било да искате разпечатки, те не доказват нищо, човекът е могъл да изпрати жалбата по пощата на брат си и той да я внесе. Най-икономично за вас е било да оспорите истинността на тяхното възражение, но дори тогава титулярът може да потвърди подписа.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Май 2016, 10:18

Нека да опитат тактически, може и да успеят - може онези да замълчат. Не трябва да се изтървават тактическите ходове. Може да успеят - онзи пък да не надарен с тези знания, които ние тук коментираме.

А и на един прокурор, нищо не му говори "пер прокура", "по потвърждаване", Петко Венедиков го разнищва това подробно.

Моето мнение е - да го направят, тоест - да го продължат. Те досега не са възразили нищо от другата страна. Следователно - нямат предвид нищо такова. Замръзнали са на това ниво. Трябвало е да внесат вече документите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 12:23

Само да вметна -по делото няма прокурор,гледа се от АС.Документът е внесен от неизвестно лице,подписан е от неизвестно лице.Подписът е подправен.Нека жалбоподателят да докаже как точно е пратил писмото от САЩ-дата,клеймо,пощенски плик,препоръчано и т.н.Той може да си каже каквото иска в съда,но нали трябва и да го докаже все пак.
ivan788
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Май 2016, 12:36

Говорим на различни езици. Никой нищо не е длъжен да доказва, просто жалбоподателят трябва да завери нотариално свое заявление, че признава подписа под жалбата и се приключва. Може да го направи и лично в съда.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 12:48

Как да признае подписа след като не е негов?Защо съдът назначи експертиза изобщо,ако е толкова просто,колкото обяснявате?Жалбата и подписът не са на жалбоподателя,той разбира се,че ще признае всичко,което е в негов интерес.Мисля си,че ако беше толкова просто и елементарно-например-"Брат ми,иди до съда и пусни една жалба от мое име и ме подпиши отдолу,че аз съм в Америка и ме мързи да си идвам или да отида до някой нотариус да те упълномощя",щеше да отпадне нуждата да има пълномощни и всеки щеше да процедира по този начин.Неслучайно има срокове ,в които лицата могат да подават жалби и ако не могат лично,то упълномощават свой представител.Не съм юрист,просто си разсъждавам.Според мен не е законно съдът да работи с фалшиви документи,подадени от неизвестни лица.
ivan788
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Май 2016, 13:12

Този, от чието име е изготвена жалбата, не доказва, че той лично е подписал жалбата, може да е подписана от всеки, а я потвърждава с нарочно изявление. Той е в чужбина, няма как в един кратък срок да упълномощи адвокат или да дойде, обажда се на брат си да пусне жалба от негово име, след което приема последствията от тази жалба, като завери нотариално заявление или се яви лично в съда.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 13:20

В съда представиха пълномощно,незаверено от нотариус и пратено по ел.поща сканирано и принитрано,дори беше и без дата.Какво е коствало на жалбоподателя да упълномощи брат си по същия този начин,макар и по-късно и брат му да пусне жалбата от свое име и със свой подпис,в качеството му на пълномощник и на по-късен етап да представи пълномощно?Няма логика да пишеш от името на друго лице и да подписваш друго лице след като законът ти позволява с два реда да упълномощиш свой представител.
ivan788
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Май 2016, 13:55

Сега вече добивам яснота. По принцип - а и конкретно в случая се води едно особено производство - процедура - казва се процес в процеса - дали може да се води процес относно това, което е подадено. Тоест липсата на подпис на съдебна - административна - всякаква молба означава, че тя не поражда стартов ефект.

Спомняте ли си случая с Митко Цонев - синът на Коста Цонев, той подаде жалба до Върх. административен съд, при което неизвестна ръка подаде от негово име молба за оттегляне на жалбата. Жалбата беше по отношение на нов генерален директор на БНТ? Не си спомням. Случаят е стар, примерно 2009 г.

Не си спомням развитието на случая.
Има такива решения по въпроса - където - при оспорване на подписа се назначава експертиза - наистина не трябва да е прокурорско-следствена намесата - чисто гражданска. Оспориш ли подписа - трябва експертиза.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 14:29

Помня случая с Д.Цонев,имаше отзвук-срещу К.Гоцев беше жалбата и неговото назначение за директор на БНТ.Мисълта ми е,че собственикът на имота дали може законно да потвърди жалаба,подадена неизвестно от кого и подписана неизвестно от кого.Защото никъде не се вижда,че брат му я е подал.От жалбата се остава с впечатление,че собственикът лично я е подал или най-малкото я е подписал и някой друг я е внесъл.Но чии действия ,аджеба,ще потвърди като никой не може да докаже кой точно е пуснал жалбата.Аз много да хвана един циганин от улицата и той да каже,че я е пуснал,за да си направи майтап.Образно казано :)
Последна промяна ivan788 на 31 Май 2016, 16:18, променена общо 1 път
ivan788
Нов потребител

Мнениеот Jubomara » 31 Май 2016, 15:50

Ще следя с интерес развитието :)
Jubomara
Нов потребител

Мнениеот ivan788 » 31 Май 2016, 16:15

Днес бях в АС и видях,че се е получил отговор от ОДМВР относно справката за влизанията и излзизанията в страната на собственика на имота.От там отговарят,че не могат да предоставят данни,тъй като от 2007г насам граждани на ЕС се проверяват избирателно по системата "оценка на риска",разбирайте на око и по преценка :).Друг е въпросът,че собственикът на имота,от чието име е пусната жалбата живее в САЩ от над 20 години.Сега чакам с нетърпение експертизата на подписа от вещото лице и ще ви държа в течение.Делото е средата на юни.Впрочем,без да съм вещо лице,се вижда и с просто око,че подписът е подправен,но за всеки случай,преди да предприема такава стъпка,се консултирах с графолог-експерт на частна практика и той беше категоричен,че подписът е подправен.За сравнителен анализ ползвахме други документи ,подписани от лицето-пълномощни,нот.актове и др.
ivan788
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 01 Юни 2016, 16:43

ivan788 написа:Друг е въпросът,че собственикът на имота,от чието име е пусната жалбата живее в САЩ от над 20 години.Сега чакам с нетърпение експертизата на подписа от вещото лице и ще ви държа в течение.Делото е средата на юни.Впрочем,без да съм вещо лице,се вижда и с просто око,че подписът е подправен,но за всеки случай,преди да предприема такава стъпка,се консултирах с графолог-експерт на частна практика и той беше категоричен,че подписът е подправен.За сравнителен анализ ползвахме други документи ,подписани от лицето-пълномощни,нот.актове и др.

Ти не разбра ли (няколко пъти ти се казва), че не е въпроса дали титуляра е подписал собственоръчно документа. А дали подписалия е имал това право. Чрез упълномощаване, като "зам.", "ВРИД" или к'вото там.
Което няма как да се установи само с експертиза на този документ.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Юни 2016, 17:41

Резюмирано - ако не последва потвърждение, жалбата няма стартов ефект и нещата приключват.
Гледах наскоро, тоест водих наскоро дело във ВКС, лихвари, организирана група, е може би не са толкова организирана, но взеха един имот, та се наложи съпругата да ме упълномощи - тя го направи, но после овцата реши да си оттегли касационната жалба, та с едни кандърми си оттегли оттеглянето - нещо почти нечувано - но ВКС си е ВКС и отсече в моя полза.

Според мен няма да проряботят нещата на отсрещната страна - тоест печелите отсякъде.
Тук мненията имат един теоретичен характер, но аз усещам слабост в другата страна - това е, че не умее да излъже и да каже 1:1 нещата (с 0.001 лъжа - което е всъщност формулата на лъжата), така и така - на базата на пълномощно подписах брат си, като калиграфирах подписа му, по причина, че не виждам причина да се подписвам с тире или със запетайка, а и заради олекотяване на процедурата, но и се базирам на липсата на изискване пълномощника да се подпише с неговото име - или пък да указва, че е пълномощник.

Отново насочвам към Венедиков - "Писмените доказателства в гражданския процес", както и към Параскев Радулов - "Частният документ по българското право" (за последното заглавие не съм сигурен), а сетих се - "Доказателствената тежест на частните документи".

Венедиков е ЦСКА-ря за мен. другата монография е доста тежка, Радулов е от БАН, но пък е прецизен до съвършенство и той. Но лекият, ненатрапчив стил на Венедиков, хубавото оформление на абзаците, кратките глави ме печелят като фен. Сега и Радулов прави много хубави изводи. Двете студии или монографии оформят едно стерео всъщност.

Наложих по едно дело във ВКС отмяна на решително определение по изпълнителен процес - публична продан. Имайте предвид, че нищо не стана - освен дето на адвокатката на противната страна ѝ се изпъна чорапогащника. Тоест казах, че нито аз, нито клиентът ми се познаваме. Кво да правиш - лекувах раково образувание и се наложи аз да влеза в рентгенологията. Такива са ни рисковете на професията. ВКС само се прозяха. Нито назначиха експертиза на подписи - нищо - просто се проведе едно заседание.

Сега това е голям успех, че пробивате с експертиза - това е наистина във Ваша полза.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan788 » 01 Юни 2016, 22:13

jhoro написа:
ivan788 написа:Друг е въпросът,че собственикът на имота,от чието име е пусната жалбата живее в САЩ от над 20 години.Сега чакам с нетърпение експертизата на подписа от вещото лице и ще ви държа в течение.Делото е средата на юни.Впрочем,без да съм вещо лице,се вижда и с просто око,че подписът е подправен,но за всеки случай,преди да предприема такава стъпка,се консултирах с графолог-експерт на частна практика и той беше категоричен,че подписът е подправен.За сравнителен анализ ползвахме други документи ,подписани от лицето-пълномощни,нот.актове и др.

Ти не разбра ли (няколко пъти ти се казва), че не е въпроса дали титуляра е подписал собственоръчно документа. А дали подписалия е имал това право. Чрез упълномощаване, като "зам.", "ВРИД" или к'вото там.
Което няма как да се установи само с експертиза на този документ.

jhoro,ти не разбра ли,че жалбата е пусната от името на титуляра и тук никой не може да докаже кой я е пуснал и кой се е подписал.Ако брат му вдигне ръка и каже "Аз пуснах жалбата и я подписах" ,как ще докаже,че той го е направил?Как ще се докаже кой е подписалият?Казах ти,че мога да извикам едно циганче да каже,че той я е пуснал и подписал и неговата дума ще има същата тежест като на брат му на титуляра.На мен ми е ясно,че те могат да си пуснат едно пълномощно между тях си със задна дата,но в жалбата никъде не пише пълномощник,нито упълномощено лице....В случая може да се води дело срещу неизвестен извършител,ако се докаже вреда.......
ivan788
Нов потребител

Назад към Имотни казуси