- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помещение към трафопост - строителни книжа
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Помещение към трафопост - строителни книжа
Здравейте,
Бих искал да помоля за помощ по следния казус.
Закупих помещение към трафопост от общината, като в документите при покупката изрично пишеше, че имотът има ток, вода и канал.
След като влязох във владение открих, че няма нито партида за ток нито в Софиийска вода са чували за такъв обект.
За присъединяване към ЧЕЗ се изиква разрешение за ползване и проект за ЕЛ и ВиК част - документи с които не разполагам. В обекта е имало ток до 2003 година, а по тръбите все още тече вода.
Къде бих могъл да потърся/открия съответните строителни книжа. Все пак трафопостите са строени законно и би трябвало да има следа по инстанциите?
Необходим ли ми е акт 16 и разрешение за ползване при това положение? Не би ли следвало тези документи да са на разположение някъде? Обектът е бил използван за хранителен магазин до към 2003 година.
Моля да ме извините за лаишките въпроси.
Благодаря
Бих искал да помоля за помощ по следния казус.
Закупих помещение към трафопост от общината, като в документите при покупката изрично пишеше, че имотът има ток, вода и канал.
След като влязох във владение открих, че няма нито партида за ток нито в Софиийска вода са чували за такъв обект.
За присъединяване към ЧЕЗ се изиква разрешение за ползване и проект за ЕЛ и ВиК част - документи с които не разполагам. В обекта е имало ток до 2003 година, а по тръбите все още тече вода.
Къде бих могъл да потърся/открия съответните строителни книжа. Все пак трафопостите са строени законно и би трябвало да има следа по инстанциите?
Необходим ли ми е акт 16 и разрешение за ползване при това положение? Не би ли следвало тези документи да са на разположение някъде? Обектът е бил използван за хранителен магазин до към 2003 година.
Моля да ме извините за лаишките въпроси.
Благодаря
- hrdtz
- Нов потребител
Re: Помещение към трафопост - строителни книжа
Честито! За сега пиете чаша студена вода и започвате да ходите по мъките. Въпрос на време "пясъчната кула" да се срути.
Закупил/а сте едно голямо НИЩО. И почти сигурно сте действал/а самосиндикално.
Закупил/а сте едно голямо НИЩО. И почти сигурно сте действал/а самосиндикално.
-
Melly - Старши потребител
Благодаря за коментара, но не разбирам какво имате предвид като казвате "закупили сте едно голямо НИЩО" .
Зградата не е незаконна. Имам актуална скица от АГКК, имам АчОС.
При покупка на жилищен имот старо строителство например никой не получава строителни книжа, а само нотариален акт за собственост, какъвто имам и аз.
Някой има ли опит с подобен род имоти?
Благодаря предварително на отзовалите се.
При покупка на жилищен имот старо строителство например никой не получава строителни книжа, а само нотариален акт за собственост, какъвто имам и аз.
Някой има ли опит с подобен род имоти?
- hrdtz
- Нов потребител
hrdtz написа:Благодаря за коментара, но не разбирам какво имате предвид като казвате "закупили сте едно голямо НИЩО" .
Някой има ли опит с подобен род имоти? - Интересно как решихте, че нямам опит. Само защото казах нещо, което не ви е угодно да чуете ли?
Нито АчОС, нито схемата от АГКК представляват титул за собственост. Така че, .... сори.
-
Благодаря за коментара.
Проблемът ми не е в доказването на собствеността - имам договор за приватизация, който доказва собствеността.
Проблемът е, че за да пусна обекта в експлоатация са ми необходими строителни книжа.
Моля, ако някой има опит с подобен род недвижими имоти да сподели какъв е правилният ред за пускане в експлоатация.
Благодаря.
Проблемът ми не е в доказването на собствеността - имам договор за приватизация, който доказва собствеността.
Проблемът е, че за да пусна обекта в експлоатация са ми необходими строителни книжа.
Моля, ако някой има опит с подобен род недвижими имоти да сподели какъв е правилният ред за пускане в експлоатация.
Благодаря.
- hrdtz
- Нов потребител
hrdtz написа:Благодаря за коментара.
Лежте си на тази кълка. Аз напускам темата ви.
-
Строителните книжа, ако има такива, можете да потърсите в общинските архиви - ако няма такива, ще Ви издадат съответния документ за липсата им. После следва процедура по възстановяване - чл. 145 (5) от ЗУТ. Според епистоларните изяви на някои министерски чиновници от недалечното минало наличието на АОС "доказвало" законосъобразното изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта. Такива ми ти работи...
-
vdggbg - Активен потребител
С документите, които притежавате, вкл. тръжните и АчОС, поискайте Удостоверение от общината, по смисъла на пар.6 от нар.2 за въвеждане на строежите в експлоатация. В искането включете, и да напишат с какво предназначение е обектът (клуб ли, склад ли, офис на инкасаторите на енергото от едно време, магазин за хранителни стоки ли, ако имат за него строителни книжа и Акт 16 ...)
Тъй като едва ли някой в общината въобще ще включи какви са ви щенията, необходимо е да бъдете достатъчно убедителен.
Ако обектът Ви е законен, не подлежи на въвеждане в експлоатация, и следва да Ви издадат такова удостоверение. С него ще си направите НОВИ партиди за ток, вода ... Има някакви такси, от порядъка на двадесетина лева. Опасно е, ако Ви начислят на база вода, за дълъг период назад. Потърсете незабавно частна фирма, да Ви пломбира водомер.
Ако Ви изнудват за такси за присъединяване (има такива случаи), си намерете адвокат, и ако въобще ги платите, после ще си ги вземете по съдебен ред, заедно с разноските.
Но, ако възнамерявате да извършвате някаква дейност, различна от присъщата за помещение, послушайте съвета на г-н vdggbg , пространно изложен в предходния коментар.
По отношение титулът за собственост, девойката с плитките е много права. На течение сте, от икономия.
Тъй като едва ли някой в общината въобще ще включи какви са ви щенията, необходимо е да бъдете достатъчно убедителен.
Ако обектът Ви е законен, не подлежи на въвеждане в експлоатация, и следва да Ви издадат такова удостоверение. С него ще си направите НОВИ партиди за ток, вода ... Има някакви такси, от порядъка на двадесетина лева. Опасно е, ако Ви начислят на база вода, за дълъг период назад. Потърсете незабавно частна фирма, да Ви пломбира водомер.
Ако Ви изнудват за такси за присъединяване (има такива случаи), си намерете адвокат, и ако въобще ги платите, после ще си ги вземете по съдебен ред, заедно с разноските.
Но, ако възнамерявате да извършвате някаква дейност, различна от присъщата за помещение, послушайте съвета на г-н vdggbg , пространно изложен в предходния коментар.
По отношение титулът за собственост, девойката с плитките е много права. На течение сте, от икономия.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря за съветите.
Не ми става ясно, след като обектът не подлежи на въвеждане в експлоатация, както пише emilgrigorov, как общината ще ми издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация?
Ако подам молба в делводството до кмета на района с искане да ми бъде издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на посочения имот, това достатъчно убедително ли ще бъде? Или трябва да отида в конкретна служба в общината?
По отношение на ВиК дружеството - не би ли следвало ако се начислява нещо на база претенциите да се отправят към досегашния собственик - общината?
До колкото ми беше обяснено договорът за приватизация е редовен документ за собственост, а в случая на правото на строеж върху общинска земя. Единствено съм застрашен от реституционни претенции, в който случай общината ще ме компенсира.
Не ми става ясно, след като обектът не подлежи на въвеждане в експлоатация, както пише emilgrigorov, как общината ще ми издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация?
Ако подам молба в делводството до кмета на района с искане да ми бъде издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на посочения имот, това достатъчно убедително ли ще бъде? Или трябва да отида в конкретна служба в общината?
По отношение на ВиК дружеството - не би ли следвало ако се начислява нещо на база претенциите да се отправят към досегашния собственик - общината?
До колкото ми беше обяснено договорът за приватизация е редовен документ за собственост, а в случая на правото на строеж върху общинска земя. Единствено съм застрашен от реституционни претенции, в който случай общината ще ме компенсира.
- hrdtz
- Нов потребител
emilgrigorov написа:........В искането включете, и да напишат с какво предназначение е обектът .........
Ами "той" вЪобще не е обект... За придобиването на такива "вещи" давност няма... Ако някой ме разбира де...Та такива ми ти работи.
Последна промяна Melly на 21 Юли 2014, 23:24, променена общо 1 път
-
Melly написа:Ами "той" вЪобще не е обект...
+1
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
От предоставената информация не личи дяволът да е чак толкова черен. Питащият е закупил с договор (както си му е редът) "самостоятелен обект в сграда" по смисъла на Наредба 3 към ЗКИР (скицата от КК), с класификатор, който би трябвало да е упоменат в същата тази скица. Оттук нататък - ако възнамерявате да ползвате обекта с предназначение според класификатора - удостоверение по § 6 от ПЗР към наредба 2 (както ви съветва emilgrigorov). Удостоверението върши работа за тока и водата - просто сключвате договори за присъединяване. Ако ще му сменяте предназначението (съответно - класификатора) - намиране, или възстановяване на строителните книжа, промяна на предназначението с инвестиционен проект, и тъй нататък.
-
Благодаря за отговорите.
В скицата няма посочен класификатор, а само идентификатор на самост. обект в сграда.
В скицата от АГКК е отбелязано: предназначение на самост. обект - за търговска дейност.
Има ли специален ред за вадене на това удостоверение по $6 от наредба 2 или просто се пуска молба до гл. архитект на района?
Благодаря
В скицата няма посочен класификатор, а само идентификатор на самост. обект в сграда.
В скицата от АГКК е отбелязано: предназначение на самост. обект - за търговска дейност.
Има ли специален ред за вадене на това удостоверение по $6 от наредба 2 или просто се пуска молба до гл. архитект на района?
Благодаря
- hrdtz
- Нов потребител
hrdtz написа:...предназначение на самост. обект - за търговска дейност.
Така де - класификатор 550, по наредбата.
Не, няма специален ред - просто подайте заявление, с приложени документите, с които разполагате.
-
vdggbg написа:... за тока и водата - просто сключвате договори за присъединяване ...
Точно това ще се опитат от експлоатационните дружества. Както и - да мине през проучване, Предварителен договор, Окончателен договор , такса за присъединяване ....
НЕ!!!
Трябва да отстоява и да изиска нови партиди и търговски договори. За покупка-продажба!
И още нещо. Код 550 - самостоятелен обект за търговска дейност, включва и магазин за хранителни стоки, и магазин за дрехи, и всякакви магазини, независимо от стоките , продавани в тях. За вътрешни преустройства, с които не се променя конструкцията или натоварванията върху нея, не се изискват каквито и да било разрешения.
Това го казвам, защото съм убеден, че някой чиновник по редичката ще се опита да поиска промяна на предназначението.
А за водата - не ми задавайте екзистенциални въпроси, а си оправете водомера и пломбите. Защото , като стой та гледай, ще ви начислят на база 10 бона, и после - инстанцията е Арменския поп.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря още веднъж за коментарите.
Можете ли да поясните на какво основание да искам директно сключване на договор за покупко продажба на ел. енергия, тъй като от ЧЕЗ са категорични, че трябва да правят проучване, присъединяване и едва тогава договор за продажба на ел. енерг.
Обектът не се ползва от 2003г , а ЧЕЗ са в БГ от 2005г. При тях няма следа за партида, абонатен номер или електромер. Общината не пази в архива данни за партидата.
Важно е, тъй като присъединяването е в порядъка на 1000лв. и 4-5 месеца чакане.
Можете ли да поясните на какво основание да искам директно сключване на договор за покупко продажба на ел. енергия, тъй като от ЧЕЗ са категорични, че трябва да правят проучване, присъединяване и едва тогава договор за продажба на ел. енерг.
Обектът не се ползва от 2003г , а ЧЕЗ са в БГ от 2005г. При тях няма следа за партида, абонатен номер или електромер. Общината не пази в архива данни за партидата.
Важно е, тъй като присъединяването е в порядъка на 1000лв. и 4-5 месеца чакане.
- hrdtz
- Нов потребител
Какво да Ви кажа - уважаемият emilgrigorov днес е нещо малко цветно - емоционален...
Така като гледам - май нямате основание да искате сключване на договор за продажба. Някъде назад във времето, вероятно, някой търговец е бил под наем в общинското помещение, и си е открил партида на свое име. После си я е закрил, и от енергото (тогава) са го откачили, и са си прибрали електромера. Или пък някой друг го е прибрал, барабар с "жицата", дето се вика... И сега няма следа, естествено. Общината е лош стопанин.
Така като гледам - май нямате основание да искате сключване на договор за продажба. Някъде назад във времето, вероятно, някой търговец е бил под наем в общинското помещение, и си е открил партида на свое име. После си я е закрил, и от енергото (тогава) са го откачили, и са си прибрали електромера. Или пък някой друг го е прибрал, барабар с "жицата", дето се вика... И сега няма следа, естествено. Общината е лош стопанин.
-
hrdtz. За да научите дали за въпросният обект има строителни книжа (макар и последните да не са титул на собственост) най- напред се ориентирайте за годината на изграждането му. Възможно е да става въпрос за подобект от някакъв голям обект , каквито през 70-те и 80-те на ХХ век се строяха в изобилие. После в зависимост от годината на изграждане ще предприемете следващите правилни действия.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте, julyanvonemona,
Обектът е построен през 1987г. Представлява трафопост находящ се в населено място, който обслужва квартала.
Къде и по какъв ред бих могъл да потърся строителните книжа според вас?
и да, общината е лош стопанин
Благодаря
Обектът е построен през 1987г. Представлява трафопост находящ се в населено място, който обслужва квартала.
Благодаря
- hrdtz
- Нов потребител
hrdtz написа:Здравейте, julyanvonemona,
Благодаря
Що ли не ме изненадва инфото, че трафопостът е построен през 1987..., което от своя страна потвърждава думите ми - собственик сте, ама не. Дърво без корен...
-
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|