начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Придобит нот.акт за двор като паркомясто?

Казуси за недвижими имоти

Придобит нот.акт за двор като паркомясто?

Мнениеот dimitrova_k » 26 Фев 2014, 10:47

Здравейте! Надявам се тук да е мястото да си задам въпроса.
От 11 години живеем собственици на апартамент в нова коперация, бяхме го купили още преди да бъде готова коперацията. Коперацията се състои от 4 гаража на партер и отгоре 4 етажа с по 2 апартамента без асансьор и имаме двор около 30-35 кв.м, т.е. 5 на 6 метра.
В моя нотариален акт пише квадратурата на апартамента, отделно квадратурата на избата, също така на гаража. И отделно са споменати 11.96 % идеални части от общите части на сградата и отделно за гаража имаме 3.46 % идеални части от общите части на сградата.
Тези части, предполагам, че включват част от двора и стълбището. Всеки съсед е с ориентировъчни идеални части.
Но строителят е продал на единия съсед двора като паркомясто и този човек има нотариален акт за това.
Въпросът ми е дали може да го оспорим този нотариален акт, тъй като през този двор се минава и мисля, че това е място и за отдих? Все пак в нашите нотариални актове с другите съседи включват тези идеални части, би трябвало това място да е за всичките, а не само на единия съсед, който е с нот.акт за двора.
Той си е оставил колата да стои в двора и се е преместил да живее в друг апартамент и имаме само една пътечка, колкото да се мине.
Ще се радвам да ми отговорят компетентните лица. Благодаря ви предварително
dimitrova_k
Младши потребител

Re: Придобит нот.акт за двор като паркомясто?

Мнениеот ivanov_p » 26 Фев 2014, 11:39

Може, но ще е сложно дело, с експертизи и т.н.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 26 Фев 2014, 14:07

.......
Въпросът ми е дали може да го оспорим този нотариален акт,

Оспорва се сделката обективирана с този нот. акт.
От изложеното може да се направи обоснован извод, че т.н. двор е обща част принадлежаща към сградата, която е в режим на етажна собственост. Законът забранява действия на разпореждане с общи части - чл.38 ЗС.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 26 Фев 2014, 19:06

Може строителят да е продал земята преди да се учреди етажната собственост... А и ако това е станало преди 11 години... Иначе, преминаването никой не може да Ви го забрани - чл. 64 от ЗС.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот dimitrova_k » 26 Фев 2014, 23:57

Да, продаде го преди 11 години преди да се е учредила етажната собственост. Поне няма ли някаква клауза през деня автомобилът да не е на двора? Тъй като двора е само 25-30 кв. и ми се ще децата през деня да играят там.
dimitrova_k
Младши потребител

Назад към Имотни казуси