начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Наследяване на земеделска земя!

Казуси за недвижими имоти

Наследяване на земеделска земя!

Мнениеот annabella1 » 09 Дек 2013, 16:02

Здравейте!

Имаме възстановена земеделска земя-25дка. на името на прадядо ми Д.К.М.-починал 1987г.Той има един син т.е моят дядо-П.Д.М.-починал 1998год.От брака си с баба ми, има син и дъщеря.Баба ми е жива.Моля да ми кажете кой каква част наследява.Земята в кооперацията се води на прадядо ми Д.К.М.
Предварително благодаря!
annabella1
Нов потребител

Re: Наследяване на земеделска земя!

Мнениеот emita2323 » 10 Дек 2013, 21:54

Тоя въпрос е по-скоро математически отколкото юридически. Може да поискате делба.
Децата на починалия наследяват по равни части.Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
Децата и преживелия съпруг получават 1/3 равни части при случай, че имат 2 деца, при 3 деца - 1/4 и т.н нататък се смята. Оттук нататък можеш да си изчислиш самия дял. Но имай предвид, че земеделска земя не може да се раздели на по-малко от 3дка като самостоятелна нива.
emita2323
Младши потребител

Re: Наследяване на земеделска земя!

Мнениеот minov_nz » 12 Яну 2014, 20:32

Имаме възстановена земеделска земя-25дка. на името на прадядо ми Д.К.М.-починал 1987г.Той има един син т.е моят дядо-П.Д.М.-починал 1998год.От брака си с баба ми, има син и дъщеря.Баба ми е жива.Моля да ми кажете кой каква част наследява.Земята в кооперацията се води на прадядо ми Д.К.М.

Дядо ви П.Д.М като единствен син е наследодателят и след като той е починал наследяват съответно съпругата му вашата баба наследява 8.33 декара, сина им наследява 8.33 дка. и дъщеря им наследява 8.33 дка. Това че земята е в кооперацията няма отношение към наследяването и делбата.
minov_nz
Младши потребител

Назад към Имотни казуси