начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Жилище под наем от фонд на МВР

Казуси за недвижими имоти

Жилище под наем от фонд на МВР

Мнениеот gelle » 02 Окт 2013, 00:09

Здравейте!Не знам дали съм попаднал на точния раздел от форума,за което се извинявам предварително,но имам следния проблем:
Преди няколко дни внезапно почина тъстът ми, който беше пенсиониран пожарникар и живееше със семейството си в жилище под наем дадено му от фонда на МВР.Когато тъщата отишла да си плати наема за този месец са и казали че всеки момент могат да ги изгонят от апартамента, защото жилището се давало пожизнено,а човекът на който е отпуснато е починал.Някой може ли да помогне със съвет какво може да се направи и към кого да се обърне жената за да останат да живеят там под наем или евентуално за закупуването на апартамента. Наемът е плащан редовно,в момента там живеят тя с двамата си синове,който са навършили 18 год.
Предварително ви благодаря!
gelle
Нов потребител

Re: Жилище под наем от фонд на МВР

Мнениеот neutralen » 02 Окт 2013, 09:54

:roll: Сериозен проблем, щото МВР, съдейки от написаното не искат да спазят закона а се опитват чрез изнудване, разчитайки на страха, да изгонят наемателите от жилището.
Без адвокат защитата е невъзможна. Важно в случая е - кога е възникнало наемното отношение - преди, или след 01.06.1996 г, от когато влизат в сила новите Закон за държавната собственост и Закон за общинската собственост, които отменят действащия до тогава Закон за наемните отношения и т.н. За да намерите адвокат, посочете от кой град сте, все някой ще се свърже с вас. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот gelle » 02 Окт 2013, 10:43

Здравейте,отново!Не съм 100% сигурен, кога точно е възникнало наемното отношение, но семейството живее там от преди демокрацията, така че със сигурност е преди 01.06.1996 г.Става дума за град Бургас.Запознах се с Наредба за управление, отдаване под наем и разпореждане с недвижими имоти - частна държавна собственост, включени във ведомствения жилищен фонд на Министерството на вътрешните работи ( Отм. ДВ. бр.62/2007г.),но не мога да разбера условията за закупуване и отдаване под наем важат ли при пенсиониран служител на МВР.Иначе поне според мен семейството отговаря на условието по чл.30,ал.1,т.5 и 6 и по чл.17,ал.1,2 и3,но аз не разбирам много!
gelle
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Окт 2013, 11:25

:roll: Очевидно не разбирате сериозността на проблема - какво купуване на жилището, какви 5 лева. Не разбирате ли, че ще ги изгонят от жилището ако не потърсите компетентна адвокатска помощ. Очевидно вие сте някакъв аматьор, щото аз не случайно ви обърнах внимание за това кога е възникнало наемното отношение, което е от значение за това кой закон ще се прилага, дали отменения ЗНО, или новите ЗДС, ЗОбС , респективно процедурите по ГПК(чл.310) чл.80 от ЗДС, и съответните разпоредби по АПК по обжалването. Не сте в моя обсег - не мога да ви помогна.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот gelle » 02 Окт 2013, 12:57

Благодаря за съвета,аз наистина съм аматьор и не съм юрист,не съм и твърдял друго,просто опитах да обясня максимално обширно случая!Ще посъветвам жената да се консултира с адвокат.Бихте ли ми препоръчали някой ваш колега от Бургас,който да е специалист в тази сфера на правото?
gelle
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Окт 2013, 18:59

:roll: Съжалявам - не познавам адвокати от Бургас 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 20 Ное 2013, 19:58

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/D2C04EB1 ... _imoti.pdf

Чл. 6. (1) Право на закупуване на жилища от ведомствения жилищен фонд на
МВР имат настанени в тях:
1. служители, работили не по-малко от 3 години в системата на МВР;
2. членове на семейства на държавни служители, загинали при или по повод
изпълнение на служебните си задължения - при условията по т. 1;
3. държавни служители, освободени от служба на основание чл. 245, ал. 1, т.
1 - 3 ЗМВР;
4. членове на семейството на починал служител, ако са живели в жилището
на правно основание не по-малко от 5 години;

5. лица, работили по трудово правоотношение, прекратено на основание чл.
328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда.
(2) Лицата по ал. 1 могат да закупят само едно жилище от ведомствения
жилищен фонд на МВР през целия срок на служба в министерството, ако по време на
службата в МВР служителят не е закупувал друго жилище от фонда на
министерството.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот neutralen » 20 Ное 2013, 20:24

Починал служител и Пенсиониран бивш служител са различни понятия. Така си мисля.
neutralen
Активен потребител

Назад към Имотни казуси