начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Договор с брокер

Казуси за недвижими имоти

Договор с брокер

Мнениеот nushai » 23 Юли 2013, 00:04

Имаме договор с брокер за закупуване на недвижим имот. В договора е уговорено, че желаем да купим определен имот /описан е/ при определена цена от 20 000 Е. Ако тази сума се промени, т.е. предложим друга за имота, или осъществим сделката, но не при тази цена, а при друга, това прави ли договора недействителен? И ако прескоча броера, има ли основание да ни съди, ако сделката не се осъществи при така при така упоменатата цена в договора между нас?
nushai
Нов потребител

Re: Договор с брокер

Мнениеот eurolinker » 23 Юли 2013, 20:43

Ако тази сума се промени, т.е. предложим друга за имота, или осъществим сделката, но не при тази цена, а при друга, това прави ли договора недействителен?
Въпросът ви, в съШност е - "Има ли (аджеба) начин да прецакам посредника?" НЕ! Това, което описвате не е достатъчно, за да имате законосъобразна възможност да прецакате посредника. Неприятно, а?
И ако прескоча броера, има ли основание да ни съди, ако сделката не се осъществи при така при така упоменатата цена в договора между нас?
Абе как не ви е срам, да споделите мислите си, бе :!: Нямате ли усещане за несправедливостта? Защо сключихте договора с т.нар. "брокер"? Той към кой момент ви се струваше излишен - към момента , в който искахте да видите имота или към момента, в който харесахте имота?
Имаме договор с брокер за закупуване на недвижим имот
- даже не можете да форулирате какво имате.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Юли 2013, 21:24

Има начини, има... като тръгнем от тази безсрочност на договорната връзка може да се разсече Гордиевата панделка, която обвързва страните.
Принципно не съм фен на АНИ, но почтеността изисква мълчание.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 24 Юли 2013, 10:07

bird_of_paradise написа:Принципно не съм фен на АНИ, но почтеността изисква мълчание.

+1
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот nushai » 30 Юли 2013, 23:45

Договорът ми е за посредничество за закупуване на недвижим имот. И не мисля, че е редно след като продавачът се е "вързал" с агента, на мен също да ми извиват ръцете и да ме изнудват да подпиша договор, ако искам този имот. Комисионата е двойна, а?! /я пак помислете за справедливостта/. И за какво да му плащам след като по никакъв начин не ми защитава интересите? Ако искате ми отговорете, но точно, без да ми правите анализ на написаното и да ме критикувате, и накрая по същество - нищо.
nushai
Нов потребител

Мнениеот ekostova » 31 Юли 2013, 00:51

Нормално е при такива договори цената да варира. това не прави договора недействителен. След като сте сключили договор и брокерът си е свършил работата, трябва да му платите. Иначе той може да Ви осъди. Но и да нямахте договор, ако държите на почтеността си, трябва да му платите. А не да му правите сметка от кого взима и колко взима. Това не е Ваша работа. Не омаловажавайте труда на никого - това е работа. Обикаляне по адреси, реклами, звънене по телефони, транспортни разходи, офис, телефон, осигуровки, квалификация, която се придобива с труд... А не е лошо да четете и изводи, защото така ще си формирате ценностна система, иначе как?
ekostova
Потребител

Мнениеот ivanov_m » 11 Окт 2014, 16:07

Здравейте,
моля за съвет.
Продавам апартамент. Преди около месец имах клиент, който искаше да го купи /частно лице, без съдействието на брокер/.Жената прояви сериозен интерес, идва да го види 3 пъти и ме помоли да я изчакам 10 дни, защото заминавала за чужбина, където живеел съпругът и, за да поговори сериозно с него. Аз изчаках тези 10 дни, но тя не се свърза отново с мен. Звънях и, но не вдигаше. Тогава реших да сключа договор с брокер /ексклузивен/. Изчаках още една седмица и тъй като жената не се обади сключих договора. Вече почти един месец брокерката не ми е довела нито един клиент. Обаждат ми се от други агенции, но като кажа, че имам брокер, с ексклузивен договор, ми затварят, тъй като е ясно, че няма да вземат от мен нищо. Да, обаче вчера ми се обади клиентката, с която бях говорил преди месец и каза, че е била до сега в чужбина и за това не се е обадила и ми каза, че е готова да купи веднага апартамента. Според договора, дори да си го продам сам, пак трябва да платя комисионната, обаче пък тази клиентка е от преди да сключа договор и това ми се струва нечестно, при положение, че брокерката и един клиент не ми е довела, аз да и платя за това, че сам съм си го провал.Кажете как да постъпя?
ivanov_m
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 11 Окт 2014, 17:22

Продай апартамента. Брокера не си е изпълнил договора затова не му дължиш нищо.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_m » 11 Окт 2014, 18:32

В договора пише, че мога сам да си продам апартамента, но и в този случай дължа 3% , и бих ги платил но, все пак става въпрос за клиент,който съм си имал преди датата на сключване, освен това за един месец да не ми доведе нито един клиент и на края да получи 3% за стар клиент, някак ми се струва нечестно.
ivanov_m
Нов потребител

Мнениеот ivanov_m » 11 Окт 2014, 18:36

Т.Е. Въпросът тук е, дали в този случай, брокерката би имала претенции и дали би предявила някакви съдебни искове към мен или по -скоро дали би имала правно основание да го направи?
ivanov_m
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 11 Окт 2014, 18:44

Разваляш договора с брокера на основание чл.87, ал.2 от ЗЗД и след това продаваш апартамента.
Не може да го чакаш цял живот да изпълни поръчката.
Абе намери си адвокат, който да ти свърши работата с развалянето на договора.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_m » 11 Окт 2014, 20:42

ок, Благодаря.
ivanov_m
Нов потребител

Мнениеот sisi19 » 18 Дек 2014, 13:21

Хммм, продавачите и купувачите ....

Вие сте много интересни. Значи искате да продадете или да купите имот, но не можете сами и използвате услугите на АНИ за целта. Да, обаче вече като АНИ си е свършила работата, в един момент решавате че можете хай-спокойни да я прескочите, защото видиш ли на вече не ви трябват нейните услуги. :)
Да ви питам - вие като работите нали после си търсите заплатата от работодателя????? Е, заплатата на АНИ е % възнаграждение за услугата.

Извън това, във всеки договор има задължителни изисквания , за да бъде законен. Едно от тях е срока на договора, възнаграждението което ще получи АНИ за извършената услуга, както и неустойките които ще следва да се заплатят в случай на неизпълнение на задълженията от страните по договора.
sisi19
Потребител

Назад към Имотни казуси