начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Такса смет при договор за наем

Казуси за недвижими имоти

Такса смет при договор за наем

Мнениеот danko54 » 15 Мар 2012, 19:53

Не видях подобна тема и Ви представям моята. Моя позната притежава партерно помещение и го дава под наем на фирма.Как се процедира при плащане на данъци и такса смет - кой какво е задължен да плаща? Благодаря Ви предварително!
danko54
Младши потребител

Re: Такса смет

Мнениеот TheOldMan » 16 Мар 2012, 00:39

Каквото е записано в договора за наем. Ако нищо не е записано - плаща собственика.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Такса смет при договор за наем

Мнениеот danko54 » 16 Мар 2012, 21:57

Няма ли някой по-компетентен да отговори? Много е актуално за тези дни.
danko54
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Мар 2012, 13:18

:D Няма да ви хареса, а и не знам е ли съм компетентна по вашите критерии, но все пак поддържам тезата посочена от стареца:
ако не сте договорили нищо по този въпрос в договора се презумира, че услугата е предоставена на :
ЗМДТ написа:чл. 64 :arrow: чл. 11 :arrow:
-Собственикът на сграда
-При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.
-При концесия данъчно задължен е концесионерът.
-За имот - държавна или общинска собственост, данъчно задължено е лицето, на което имотът е предоставен за управление.

Общината не се интересува кому е предоставила услугата, респективно от уговорките ви с трети лица, а че има кръг от лица, които са задължени да я заплатят. Няма да гони Михаля, защото си има на първо място собственик на имота( нали и данък плаща този човек), та при договор за наем- наемателят ползва вместо вас, от ваше име и за ваша сметка след като с него не сте уговорил друго( за негова сметка примерно).

Наемателят не е ползвател с вещно право на ползване :idea: .
Гост.
Старши потребител

Мнениеот danko54 » 18 Мар 2012, 08:24

Благодаря Ви Poli , но какво е вещно право на ползване?
danko54
Младши потребител

Мнениеот milica88 » 23 Яну 2013, 11:58

за сключването на договори за смет в гр. Варна все още няма списък изведен от общината за одобрените фирми които ще сключват договори за извозване на смет.
Има измамни фирми които сключват договори въпреки че не са одобрени все още от общината.
За информация на телефон:052/820 295 - ОБЩИНА ВАРНА
milica88
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 28 Фев 2013, 12:50

По повод на темата ми е любопитно следното:
Ако в договор за наем се упомене изрично, че такса "Смет" е за сметка на наемателя, то има ли вероятност НАП да разтълкува сумата като "придобит от наемодателя доход", съответно да реши да накаже по съответния ред недекларирането на тази сума в годишната данъчна декларация за ДОД?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Фев 2013, 14:47

Според мен - не, тъй като с тази сума би трябвало да е била намалена сумата на наема, който е обявил наемодателя. Демек наемодателя е лишен от част от прихода от имота си (който приход би могъл да ползва за плащане на такса смет на този имот).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Имотни казуси