начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Може ли да се оспорва дарение ?

Казуси за недвижими имоти

Може ли да се оспорва дарение ?

Мнениеот bracnica » 27 Окт 2011, 18:22

Здравейте ! Преди 15-тина години родителите ми дариха апартамент, а на брат ми етаж от къща.Преди половин година брат ми си продаде етажа от къщата поради дългове и сега живее под наем.Може ли един ден, когато родителите ни починат брат ми да има претенции към дареният ми апартамент.Даренията са направени с нотариални актове и без никакви условия.
Благодаря ви предварително за помоща.
bracnica
Младши потребител

Re: Може ли да се оспорва дарение ?

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Окт 2011, 18:39

1/4 се запазва за брат Ви, по закон.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот petyo73 » 20 Ное 2011, 22:12

Дарението въпреки че наглед излиза по-евтино, на практика е по скъпото нещо. За да спестиш някакви сто, двеста лева е станало масова практика да се дарява, дори и на хора без роднинска връзка. Всяко дарение може да се оспорва и да падне. За това може да мините сделката на ново но вече като покупко-продажба, така ще сте 100 % сигурен, че си е ваше жилището. Най-добре да се консултирате с адвокат за да ви каже как точно да стане.
petyo73
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 20 Ное 2011, 23:30

petyo73 написа:Дарението въпреки че наглед излиза по-евтино, на практика е по скъпото нещо. За да спестиш някакви сто, двеста лева е станало масова практика да се дарява, дори и на хора без роднинска връзка. Всяко дарение може да се оспорва и да падне. За това може да мините сделката на ново но вече като покупко-продажба, така ще сте 100 % сигурен, че си е ваше жилището. Най-добре да се консултирате с адвокат за да ви каже как точно да стане.

Този съвет за новото "минаване" на сделката като продажба направо ме хвърли в тъч.хайде да поразсъждаваме възможно ли е и как би могло да стане.В момента собственици на имота не са родителите,а надарения им син.А може ли някой да прехвърли свое право,което в момента на сделката не притежава ?
Възможно е обратното-надарения син да отчужди в полза на родителите си имота-било чрез дарение,било по друг способ.
Дарението при оспорване "не пада" ,а се отменя при иска по чл.227 от ЗЗД или се намалява при иска по чл.30 от ЗН !!!
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2011, 23:41

Само не ми е ясно, защо трябва да всявате излишна паника в народа? Въпросът е към двамата преждепишещи.

непрочели явно следното"Преди 15-тина години родителите ми дариха апартамент, а на брат ми етаж от къща"
Вярно е, че има запазена част на наследника, ама там някъде в делбеното дело се поставя въпроса за чл. 30-31 от ЗН!

Всяко дарение може да се оспорва и да падне

Хайде да не може всяко да "падне", м?

п.п. повтарям Гошето, ама се дразня.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот narina » 21 Ное 2011, 16:39

poli_g написа:Само не ми е ясно, защо трябва да всявате излишна паника в народа? Въпросът е към двамата преждепишещи.

непрочели явно следното"Преди 15-тина години родителите ми дариха апартамент, а на брат ми етаж от къща"
Вярно е, че има запазена част на наследника, ама там някъде в делбеното дело се поставя въпроса за чл. 30-31 от ЗН!

Всяко дарение може да се оспорва и да падне

Хайде да не може всяко да "падне", м?

п.п. повтарям Гошето, ама се дразня.

+1 !
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот portokal » 21 Ное 2011, 17:01

Или съвсем опростено казано - ако етажът от къща струва приблизително колкото Вашия апартамент или мъничко по-малко, нямате грижи.
Знам, естествено, че казаното по-горе е доста неточно - казвам го за питащия, не заради точността. В действителност е по-сложно, а насоките вече са ги дали.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bracnica » 14 Дек 2011, 09:54

Значи щом и брат ми е дарен с имот близък по цена с моя не може да оспорва дарения ми апартамент, така ли е ?
bracnica
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 14 Дек 2011, 10:08

За можене-може, ама няма да мине. 8)
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ico_hristov » 16 Апр 2015, 16:45

Здравейте, искам да попитам баща ми е подписал запис на заповед 2011г. (тогава с майка ми са в брак и имат апартамент). 2012.10 месец апартамента се дарява на сестра ми и последва развод. 2015 година към днешна дата може ли да се атакува с тази запис на заповед имота(апартамент) на сестра ми законно? И как бихте ме посъветвали да противодействаме?
ico_hristov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси