Здравейте!
Много ще съм ви благодарна,ако някой може да ми даде крайно мнение по следния казус(ще напиша имената за повече яснота):дядо ми(Никола) получи в наследство ОТ сина на брат си(Илия)-ТОДОР къща и апартамент.В удостоверението за наследници пише,че Никола е единствен наследник-останалите роднини на Тодор са починали-майка му(Мария),баща му(Илия) и синът му(Михаил).Мария е имала брат(който е починал преди Тодор), и неговата дъщеря-Красимира претендира,че има право на половината от наследството.Консултирахме се с адвокат и нотариус,които ни увериха,че дядо ми е единственият наследник,но адвокатът на Красимира твърди,че тя е равноправен наследник с Никола.А Илия освен брат Никола има сестра Димитрина,която е починала преди Тодор,и адвокатът на Красимира твърди,че дъщерята на въпросната Димитрина-Лина,която е жива,няма наследствени права,което е противоречиво,понеже и Лина и Красимира са първи братовчедки на ТОДОР.Адвокатите и нотариуса спорят за това кой е прав и кой каква диплома има,а ние-близките,не можем да преценим,кой е по-компетентния.Това е въпросът ми-Никола единствен наследник ли е или трябва да дели с Красимира,респективно и с Лина?Благодаря предварително.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 00:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спор за право на наследство
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спор за право на наследство
Дядо ви Никола и братът на Мария, са роднини от 4-ти ред. За да наследява Красимира, е необходимо да замести в наследяването братът на мария- вуйчо на Тодор. Но чл. 8 ал. 4 изр. II ЗН, недопуска съребрени роднини от III до VI степен (какъвто е вуйчото на Тодор) да се заместват в наследяването. И това е понеже дядо ви ( който е чичо на ТОдор и е от III степен) изключва Красимира, която е съребрена роднина от IV степен.
ПС: от това м/у другото се получава идеален учебен казус
ПС: от това м/у другото се получава идеален учебен казус
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Благодаря за бързият ви отговор.Дали мога да попитам-въпросната Красимира държи ключа от апартамента и част от документите.Ако не желае да ни ги даде доброволно към полицията ли да се обърнем?Тя ни заплашва със съд.Не трябва да чакаме да мине подобно дело,за да боравим със собствеността си,нали?
- nikolova7239
- Нов потребител
Моето мнение е също, че Никола е единствен наследник на Тодор. Лина не наследява, ако майка й Димитрина е починала преди Тодор. Същото важи и за Красимира - ако баща й е починал преди Тодор, тя също не наследява.
По отношение на владението - ключа, и документите:
Документи можете да си извадите лесно. Пък и нали имате и нотариус, и адвокат. Те ще ви кажат как да направите това.
Същото и за владението - пуснете една нотариална покана Димитрина да Ви плаща обезщетение за неправомерно ползване, и да предаде владението. И заведете дело за предаване на владението. Особено важно е да не пропуснете 10 години след смъртта на Тодор, за да не придобие имотите Красимира по давностно владение.
По отношение на владението - ключа, и документите:
Документи можете да си извадите лесно. Пък и нали имате и нотариус, и адвокат. Те ще ви кажат как да направите това.
Същото и за владението - пуснете една нотариална покана Димитрина да Ви плаща обезщетение за неправомерно ползване, и да предаде владението. И заведете дело за предаване на владението. Особено важно е да не пропуснете 10 години след смъртта на Тодор, за да не придобие имотите Красимира по давностно владение.
- jiji2
- Потребител
Ако правилно ги подредих, Никола е чичо на наследодателя Тодор, а Лина и Красимира са първи братовчедки на Тодор.
Само Никола наследява, колегите са прави. Тъжно за братовчедките, но факт.
Само Никола наследява, колегите са прави. Тъжно за братовчедките, но факт.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря за отговорите-загубих доверието си в адвокати и нотариуси и мненията ви ми дойдоха като глъдка свеж въздух... А след като Никола вече е наследил имотите в случай,че почине(неприятно е да го спомена,но той е на 84г. и е доста зле здравословно),децата му няма да загубят право,както другите 2 братовчедки,нали?...интересна логика имат тея закони,кой предвари...
- nikolova7239
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|