- Дата и час: 29 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване на имот по давност
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Придобиване на имот по давност
Родителите ми дариха имот, като си запазиха правото на ползване върху част от имота. Преди 12 години сключихме дотовор за наем за 1 година с наш съсед. След изтичане на дотовора той остана под наем по устна договорка, Наем плащаше на родителите ми. Родителите ми починаха и аз искам да ползвам имота. Наемателят отказва за напусне. Как за постъпя и може ли да придобие имота по давност? Не мога да намеря договора за наем и разписки за платен наем. Имам нотариален акт.
- boris_todorov
- Младши потребител
Re: Придобиване на имот по давност
Тъй като нямате договора, всичко е в сфрета на предположението. Но ето какъв е общия случай: Договорът скл. за определн срок (1 г. във вашия случай) се превръща в безсрочен с изтичането на срока, ако наемателят е продължил да ползва вещта със знанието и без противопоставянето на наемодателя. Същият се прекратява с предизвестие от 30 дни - добре е да се направи с нот. покана или обратна разписка. Наемателят винаги е само държател на вещта и не може да я придобие по давност - няма animus aquirendi . Нотасриалният акт ви лигитимира като собственик и обосновава правният ви интерес да заведете иск за опразване на наето помещение -> чл. 310 т. 2 ГПК
Това е теорията, за практиката към колега
Това е теорията, за практиката към колега
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: Придобиване на имот по давност
На ревандикация ми звучи...
- whiskey
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|