начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Проблем с хазяи

Казуси за недвижими имоти

Проблем с хазяи

Мнениеот amanda222 » 28 Юли 2010, 12:33

Живея от 8 години под наем, по лични причини реших да напусна апартамента. Хазяинът ми като разбра, започна да ми досажда, да посещава жилището дори в мое отсъствие. Ровил е в документите ми, както и във вещите ми. Когато казах, че не желая да идва, докато се изнеса и не освободя апартамента, ме заплаши, че той бил собственик и можел да си идва и да си прави каквото си иска. Към кого да се обърна, към полицията ли трябва да подам жалба, в съда, и изобщо как да постъпя в случая, за да защитя правата си на лична свобода и свободно ползване на наетия имот? Благодаря.
amanda222
Нов потребител

Re: Проблем с хазяи

Мнениеот andy70 » 28 Юли 2010, 13:27

Смени си патрона на бравата и си ОК.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот amanda222 » 28 Юли 2010, 13:39

Благодаря, то останаха 2-3 дни още, но мисълта ми е по-скоро, наистина ли правно съм задължена да го допускам до апартамента по всяко време, за да си прави ремонти в мое отсъствие и без мое съгласие? Не мога да излизам от работа винаги, когато на него му е удобно, за да съм там и да го посрещам. Гласувах му доверие, дадох му ключ от резервната ми ключалка, за да си изнесе старите мебели и да подготви жилището за евентуални нови наематели, и внезапно открих, че е ровил и разхвърлял документите ми, ровено е в гардероба ми, с една дума, злоупотребил е с достъпа до жилището. Не мисля, че боят, който приятелят ми иска да му хвърли, е решение. Все още преглеждам документите си и не зная липсва ли нещо, или не. Просто ме изумява наглостта, с която отговори на молбата ми да не влиза в имота до напускането ми, на което ми беше отговорено, че "аз съм собственикът и мога да се съобразя с тебе, но мога и да си ходя когато си искам".
amanda222
Нов потребител

Мнениеот Pause » 28 Юли 2010, 16:01

Спокоино ползване е длъжен хазяйнът да ви осигури на имота.Не сте правно задължена да му давате да има ключ.Но смятам че с блага приказка няма да се стигне до колизия.Кажете му ,че в случая е злоупотребил с права и няма правно основание да ви рови вещите.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Юли 2010, 16:48

Имате право на девастационен иск, ако искате да се занимавате с юридически принципи.

Хазяинът няма право на достъп до имота, имате самостоятелно право на иск, но не си струва усилията за 2-3 дни период.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот amanda222 » 17 Авг 2010, 20:57

Благодаря на всички за отговорите. Аз в крайна сметка разбрах какво е търсил вече за щастие бившият ми хазяин. В деня на предаването на апартамента ме попита няма ли да му оставя договорите, които сме сключвали, както и всички разписки за наеми, които имам от банките, че съм му внасяла наема. Опита се да ме убеди, че те вървяли към собствеността на апартамента, започна да нервничи и да се заяжда с мен и приятеля ми. Аз отказах, нямам представа дали бях длъжна да му ги оставя, все пак за пръв път живея под наем и юридически не съм запозната. След което той избухна: "И сега какво, ще ме изтропаш на данъчните, нали?"
В този момент ми стана ясно каква е била целта на " щателния преглед" на всичките ми вещи и документи, безпорядъка в бившата ми квартира и дори ми стана смешно, защото не се бях сещала, но човекът ми даде страхотна идея. Още на следващия ден се озовах в НАП, хората там особено много ми се зарадваха и основно на документите, не само моите, ами и от бившите наематели, които те бяха оставили в апартамента при напускането. Провериха, "нашият" човек не е декларирал нито стотинка всичките тези години. Както се казва: Честито на печелившите.
Още веднъж благодаря на всички!
amanda222
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2010, 21:17

Така ли стана накрая, от историята става фейлетон, но той вече е написан сигурно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот amanda222 » 18 Авг 2010, 12:24

Ами човекът се оказа изключително параноичен, явно се е паникьосал от тия акции на НАП дето ги правят, а аз никога нямаше да се занимавам, ако той не ми беше казал:))
Мисля, че е ясно коя е губещата страна, макар че и аз похабих доста нерви за 1 последния месец преди изнасянето ми.
amanda222
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Авг 2010, 12:40

много правилно си постьпила даже може и да постьпиш още малко по зле кьм този нещастник ,прегледай си договора за наем и виж дали имаш клауза с която си уведомена че трябва да плащащ консумативи разходи и такси от негово име и ако го няма и си пазиш разписки от касиера може да претентидаш хазайна да ти върне парите :D тоя бая закони е нарушил :D е ако не ви е драл кожата с голям наем може и да му простиш
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Pause » 18 Авг 2010, 13:31

Одобрявам постъпката ви, от морална гледна точка толкова неудобства и смущения,както и това че сте страната на която ви е дадено правото.И да ви се потъпкват правата без основание.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот amanda222 » 18 Авг 2010, 14:48

Да, има клауза в договора, че съм длъжна да плащам сметките за консумативите и дребни належащи ремонти, но аз дори не исках да се занимавам с него. Просто за 1 месец, след като дадох предизвестие, че напускам по различни причини, (включително, че наемът е много висок на фона на наемите в момента и не е правен ремонт на апартамента от построяването му през 1982-ра година), видях как отношението към мен от престорено любезно през всичките тези години, премина в доста агресивно и нахално. Дори ми се подметна, че едва ли не го поставям в положение да търси нови наематели, разваля му се спокойствието и да му търся аз нови хора, за да може той да има време да ходи на море.
А от НАП хората, понеже явно им свърших доста работа с представянето на всички документи, бяха така любезни да му кажат завоалирано приблизително колко ще са загубите на бившия ми хазяин. За 8 години са платени около 32 хиляди лева за наем, данъчните ще му търсят около 8 хиляди лева глоби за неподаване на декларация за доходите + още около 10 хиляди за данъци и лихви. Често казано, мисля, че човекът просто прекали, да не говорим, че по-късно установих липса на някои мои лични документи, които за щастие не са ми важни. Предполагам е търсил нещо, с което да ме изнудва, за да му върна договорите и документите за плащанията на наема. Просто се сблъсках със супер долната страна на един много стиснат и саможив човек, което е учудващо за неговите няма и 40 години. Благодаря за коментарите.
amanda222
Нов потребител

Назад към Имотни казуси