- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от наследство
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Отказ от наследство
Преди петнадесет години баща ми се оказа съсобственик( 1/4 идеална част ) на стара порутена къща с дворно място в едно обезлюдено село. Собствениците и техните наследници са пръснати из цялата страна, някои в чужбина и е просто невъзможно те да бъдат събрани на едно място и да се споразумеят да продадат къщата. Данъците се трупат и баща ми иска да се откаже от своя дял в полза на държавата. Тъй като той е възрастен и пътуването му е трудно, възможно ли е това да стане в София, при условие, че въпросната къща се намира в друга област ? Вторият ми въпрос е - трябва ли да плаща някакви дънъци и лихви към държавата, при условие, че се отказва от собствеността върху, която те се начисляват, именно в полза на държавата ?
- 1968_
- Младши потребител
Re: Отказ от наследство
Има такава законова възможност.Вероятно баща Ви вече е приел наследството,но може да се откаже от правото си на собственост.Ще трябва да се консултирате с адвокат,който да подготви документите.Договорът е писмен с нотариално заверен подпис.
- svettoslav
- Активен потребител
Благодаря за отговора !
- 1968_
- Младши потребител
Данъците се трупат и баща ми иска да се откаже от своя дял в полза на държавата.
Някак не се получава отказът в полза на държавата... По друг начин стои въпроса за отказ от право на собственост.
Вторият ми въпрос е - трябва ли да плаща някакви дънъци и лихви към държавата, при условие, че се отказва от собствеността върху, която те се начисляват, именно в полза на държавата ?
Дължимите налози, до отказът, си остават за сметка на баща ви.
п.п. Светълчо ще ви обясни.
- Гост.
- Старши потребител
Бих дала по-благоразумен съвет.
Бащата да прехвърли със сделка (продажба, дарение) своя дял от имота на някой от наследниците. Все има такъв, който да приеме неговата част. По този начин имотът остава в собственост у наследниците.
С отказа си от право на собственост бащата "натриса" Държавата като съсобственик на имота.
П.П. Докато съм писала си се включила и ти Поли. Постингът ми е като разяснение и допълнеие към мнението на колегата .....лав
Бащата да прехвърли със сделка (продажба, дарение) своя дял от имота на някой от наследниците. Все има такъв, който да приеме неговата част. По този начин имотът остава в собственост у наследниците.
С отказа си от право на собственост бащата "натриса" Държавата като съсобственик на имота.
П.П. Докато съм писала си се включила и ти Поли. Постингът ми е като разяснение и допълнеие към мнението на колегата .....лав
-
Melly - Старши потребител
Това е също възможен вариант- ако се преследва имотът да остане в родата.
Но, каквото и да прави - дължи налози на държавата за наследственият си дял, до дата на разпореждане.
Съгласна, че са погасени по давност, частично, но за последните 5 години- няма как.
Но, каквото и да прави - дължи налози на държавата за наследственият си дял, до дата на разпореждане.
Съгласна, че са погасени по давност, частично, но за последните 5 години- няма как.
- Гост.
- Старши потребител
Melly написа:С отказа си от право на собственост бащата "натриса" Държавата като съсобственик на имота.
Не се замислих всъщност над това какво става с този дял.
Отказът от ПС не е особено разпространен.И товае обяснимо.Няма такива луди.Сделката е начина,кой роднина би отказал.Макар че с оглед особеностите на случая напълно възможно е и да не се интересуват.Има,макар и по изключение такива случаи.
Та интересно.Какво става с правото на отказалия се?В небитието ? Може да бъде актуван като имот,съотв. ид.част от такъв,като държ.собственост,но може и да не бъде.В ЗС няма обяснение на тези последици.Не ми се рови ЗДС,но надали д-вата става автоматично собственик.Няма как да е.Интересно се получва-никой няма право над тази ид.част от имота.Ничий е.Интересни въпроси възникват,но има обяснение.
За повече инфо-моля,обърнете се към ..олиЖе
- svettoslav
- Активен потребител
Имаше подобна дискусия по този въпрос, не ми се рови сега.
Но, като съм казала Държавата съм употребила по-широкото понятие.
Естествено, че най-вероятно ид.част на отказалия се ще стане частна Общинска собственост.
Но, като съм казала Държавата съм употребила по-широкото понятие.
Естествено, че най-вероятно ид.част на отказалия се ще стане частна Общинска собственост.
-
Аз затуй рекох-..олиже е човекът,ама няма кой да чуе
- svettoslav
- Активен потребител
Модератор,
Моля да преместите темата в подходящия за тематиката раздел.
Благодаря.
Моля да преместите темата в подходящия за тематиката раздел.
Благодаря.
-
Интересни въпроси възникват,но има обяснение.
В едно си прав- има обяснение, а въпросът дори не е интересен.
И не в собственост- нито на държавата, нито на общината.
Има си пътека...
- Гост.
- Старши потребител
Що бе.Какво пречи да бъде актуван?Няма собственик-актува се.Не е невъзможно.
Е,за някои може и да не е.
а въпросът дори не е интересен.
- svettoslav
- Активен потребител
Хубава вечер и приятни сънища.Все нормативни актове да сънувате
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:Що бе.Какво пречи да бъде актуван?Няма собственик-актува се.Не е невъзможно.а въпросът дори не е интересен.
Защото си има специален ред, подробно описан в една Наредба( която вероятно може да се сънува- знам ли?!?), и общината става владелец, но не и собственик на имота. Не и на този етап. А друг е въпросът, че такива регистри почти никъде в общините не поддържат...
п.п. Какво ви става тази вечер? Това ще приема за второ нападение-агресивно поведение.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:п.п. Какво ви става тази вечер? Това ще приема за второ нападение-агресивно поведение.
Това наистина не го разбрах.
Наредбата не я знам.Коя е тя?Ако бъдете така добра,естествено.
Като казус обаче като си го представим става интересен в смисъл че Общ. се явява владелец на идеалната част от имота,съответна на отказа.
П.П.Това за "нападенията" също не разбрах.
- svettoslav
- Активен потребител
Само с позитивни и положителни чувства съм по принцип,а и в частност такива храня и към Вас
Даже след малко мисля да сервирам.Каква да бъде?
Даже след малко мисля да сервирам.Каква да бъде?
- svettoslav
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|