Здравейте!
Моят случай е следния:
от 2 години имаме имот в съсобственост и построена ,незаконно , дървена къщичка(временна постройка с фундамент, както се води по документ),закупена и монтирана от производител.Същата къщичка има и съсобственика.Парцела по нотариален акт е неделим и съответно къщичките не се падат в двете идеални половини на имота.В момента сме в много лоши отношения със съсобственика и той си позволява да подава жалби срещу нс за всевъзможни неща.Притесняваме се да не се стигне до непродходяща институция и да се наложи да събориме къщите затова че са незаконни.Съсобственика настоява за подялба на мястото,но не съобразява какво може да се случи с тези жалби в полиция и др.
Въпросът ми е има ли начин за някакво узаконяване на постройката (едноетажна,дървена къщичка 40кв.м,с договор за покупка и монтаж).Парцела се намира в Балкана в една махала с двама жители.Според един адвокат, с който се консултирах следва да ме глобят за незаконния фундамент и след това с всички книжа по къщичката и платената глоба,книжа за ток и вода....нотариус подпечатва и издава констативен нотариален акт и аз ставам законен собственик на постройката.Има ли и такова нещо?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Узаконяване или събаряне
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Узаконяване или събаряне
Ще се опитам да коментирам на базата на информацията, която предоставяте, без претенции за изчерпателност:
1. По кой (какъв) документ "къщичката" се води "временна постройка?
2. Защо смятате, че "по нотариален акт" парцелът е неделим? Има ли записано такова условие в нотариалния акт?
3. За да се отговори на въпроса относно узаконимостта на постройката е необходимо да се установи какъв е статутът на земята и характерът на постройката. Договорът за покупка и монтаж например регламентира собственост върху движима вещ. Ако имате неясноти по тази материя - напишете ми на magodeoz@mail.bg
4. Съжалявам, но адвокатът най-вероятно Ви е подвел - поради следните причини:
- заплащането на глоба за извършено незаконно строителство е санкция за нарушение, а не индулгенция за минали и бъдещи грехове;
- фактът, че имотът е захранен с вода / ток, и Вие плащате сметки за това, няма отношение към законността на строежа (както и фактът дали сте го декларирали пред НАП и плащате данъци за него);
- Нотариусът може да Ви признае (с констативен акт) за собственици на недвижим имот в резултат на извършено строителство, но само ако то е законно - със съответните строителни книжа, с учредяване право на строеж (в случай на съсобственост) и т. н. Така, както го описвате - няма такива основания.
При всички случаи за регламентиране на постройката е необходимо разбирателство (съгласие) със съсобственика - няма начин Вие да станете собственик на нещо построено там, без той да разбере.
1. По кой (какъв) документ "къщичката" се води "временна постройка?
2. Защо смятате, че "по нотариален акт" парцелът е неделим? Има ли записано такова условие в нотариалния акт?
3. За да се отговори на въпроса относно узаконимостта на постройката е необходимо да се установи какъв е статутът на земята и характерът на постройката. Договорът за покупка и монтаж например регламентира собственост върху движима вещ. Ако имате неясноти по тази материя - напишете ми на magodeoz@mail.bg
4. Съжалявам, но адвокатът най-вероятно Ви е подвел - поради следните причини:
- заплащането на глоба за извършено незаконно строителство е санкция за нарушение, а не индулгенция за минали и бъдещи грехове;
- фактът, че имотът е захранен с вода / ток, и Вие плащате сметки за това, няма отношение към законността на строежа (както и фактът дали сте го декларирали пред НАП и плащате данъци за него);
- Нотариусът може да Ви признае (с констативен акт) за собственици на недвижим имот в резултат на извършено строителство, но само ако то е законно - със съответните строителни книжа, с учредяване право на строеж (в случай на съсобственост) и т. н. Така, както го описвате - няма такива основания.
При всички случаи за регламентиране на постройката е необходимо разбирателство (съгласие) със съсобственика - няма начин Вие да станете собственик на нещо построено там, без той да разбере.
- magodeoz
- Активен потребител
Щом съсобственикът Ви иска да се делите, използвайте момента.По-добре да Ви е съсед , отколкото съсобственик./не че жалбите ще престанат/. Разберете се и направете доброволна делба. След това се занимавайте с узаконяването на постройката.Пиша Ви от опит, защото нашия съсобственик не иска да се разделим и да се узаконим и сме се видяли в чудо! Но Вие имате шансове все пак.
Успех!
Успех!
- lanatri
- Младши потребител
diaod написа:Здравейте!
Моят случай е следния:
от 2 години имаме имот в съсобственост и построена ,незаконно , дървена къщичка(временна постройка с фундамент, както се води по документ),закупена и монтирана от производител.Същата къщичка има и съсобственика.Парцела по нотариален акт е неделим и съответно къщичките не се падат в двете идеални половини на имота.В момента сме в много лоши отношения със съсобственика и той си позволява да подава жалби срещу нс за всевъзможни неща.Притесняваме се да не се стигне до непродходяща институция и да се наложи да събориме къщите затова че са незаконни.Съсобственика настоява за подялба на мястото,но не съобразява какво може да се случи с тези жалби в полиция и др.
Въпросът ми е има ли начин за някакво узаконяване на постройката (едноетажна,дървена къщичка 40кв.м,с договор за покупка и монтаж).Парцела се намира в Балкана в една махала с двама жители. Според един адвокат, с който се консултирах следва да ме глобят за незаконния фундамент и след това с всички книжа по къщичката и платената глоба,книжа за ток и вода....нотариус подпечатва и издава констативен нотариален акт и аз ставам законен собственик на постройката.Има ли и такова нещо?
Брадъре,
това Адвокат ли наистина ТИ го е казал, щото ако Е така,
значи че този Адвокат разбира от 'Узаконяване на незаконно строителство' толкова колкото оФца от Ядрена енергетика ...
Първо узаконяването като правна възможност ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА вече
от около 6 години - по точно от 26.01.2004 г.
Но виж ако сградата е построена преди 1987 г., можеш да се ползваш от възможностите на &16 ал.1 от ПР на ЗУТ и да си извадиш Удостоверение за търпимост и след това Нотариус да ТИ издаде Констативен НА за право на собственост върху постройката и земята.
Това Удостоверение прави постройката, годен обект на прехвърлителна сделка, сградата НЕ подлежи на премахване и забрана за ползване.
Ако ти трябва повече инфо потърси го на wilson_01@abv.bg ... и Успех
-
wilson - Младши потребител
Здравейте имаме проблеми със съседа,който има претенции отностно построена колонка на ограда,която е със 5 сантиметра в неговия имот,установено е с геодезически инструменти,от общината имаме предписание за премахване на част на колонката.Възможно ли е при измерване уредът да допуска грешки и какви са допустимите норми??Молим за съдействие от опитен Геодезист!
- tanity_89
- Нов потребител
tanity_89, вдъпросът Ви не е никак елементарен
Въпреки че не съм опитен геодезист, а само обикновен архитект ще Ви кажа 2 неща
1. Има технически уреди и апарати които могат да направят измервания с точност до милиметри, даже и с по-голяма степен на прецизност но;
2. решаващи са правните положения при които е възникнал и трасиран на местността даден имот.
Въпреки че не съм опитен геодезист, а само обикновен архитект ще Ви кажа 2 неща
1. Има технически уреди и апарати които могат да направят измервания с точност до милиметри, даже и с по-голяма степен на прецизност но;
2. решаващи са правните положения при които е възникнал и трасиран на местността даден имот.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|