начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Кой да вземе рента за 2009, новия или стария собственик ?

Казуси за недвижими имоти

Кой да вземе рента за 2009, новия или стария собственик ?

Мнениеот mariavitanova » 29 Ное 2009, 22:04

Кой трябва да вземе рента за 2009 - новия или стария собственик?

В земеделската кооперация отказват да дадат рента на новия собственик на земеделска нива 8 декара. Той наистина я е купил наскоро (преди две седмици) но се е договил (устно) с продавача да вземе рентата. От кооперацията му искат "нотариално заверена декларация че стария собственик дава правото на новия да вземе рентата". Продавачът обаче е заминал в чужбина и няма контакт с него.

Има ли правно основание кооперацията на откаже да даде рентата на новия собственик? Все пак рента се дава на собственика - който е собственик към момента на раздаване на ренти той взема рента, аз така го разбирам.

П.С. нито стария, нито новия собственик има договор за рента - в това село е практика да се дават ренти без договор
mariavitanova
Младши потребител

Re: Кой да вземе рента за 2009, новия или стария собственик ?

Мнениеот bebitor » 29 Ное 2009, 22:13

На стария, а от догодина- живот и здраве- на вас!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 23:06

ами притеснете ги малко.
кажете им че ако не дадат рентата на вас няма да им предоставите земята си за следващата година да я обработват. Ако разбира се няма подписан договор и тежести с които да сте обвързан.
hristo2834
Потребител

Мнениеот nikiboy » 30 Ное 2009, 00:16

hristo2834 написа:ами притеснете ги малко.
кажете им че ако не дадат рентата на вас няма да им предоставите земята си за следващата година да я обработват. Ако разбира се няма подписан договор и тежести с които да сте обвързан.

Да, и ще си оградиш 10-те декара да не ги обработват... по селата земите са на парчета от по няколко декара - и да подпишеш и да не подпишеш - обработват я. Така че по-добре да вземеш нещо.

Логично е да не дават парите. Нали утре онзи може да се върне и да си иска парите.... нали знаете - пари лесно се вземат, но трудно се дават.

И каква рента, аз от моето село тая година от август си чакаме парите - стотинка не дават. И се чудя защо все още - оня си купи нов джип, пък пари да няма - скоро ще правя панаири. Поне знам после кой ще помага тук :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот mariavitanova » 30 Ное 2009, 00:27

Meрси за отговорите.

Аз все така си го мисля - който е собственик към момента на раздаване на рентите, той взема рента.Не виждам нещо по-логично от това.

Но все пак ми се иска да намеря някакво правно основание "черно на бяло" да им занеса на кооперацията вместо да се караме брутално с тях.
mariavitanova
Младши потребител

Мнениеот mariavitanova » 30 Ное 2009, 00:32

При нас (Добруджа) вече са обявили че ще дават между 30 и 32 лева. Освен това не е арендатор, а кооперация. Чакат още някакви сметки и от 10 декември почвали да дават рентите.

Прав си иначе, че заплахата няма да ви дам нивата си е никаква - става дума за 8 декара, нищо работа. Дори и да включим в заплахата всички семейни ниви, общо 42 декара, пак е смешна заплаха.
mariavitanova
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 30 Ное 2009, 21:48

mariavitanova написа:Meрси за отговорите.

Аз все така си го мисля - който е собственик към момента на раздаване на рентите, той взема рента.Не виждам нещо по-логично от това.

Но все пак ми се иска да намеря някакво правно основание "черно на бяло" да им занеса на кооперацията вместо да се караме брутално с тях.

Ами както когато сте бил собственик си плащате данъка, а като го продадете вече данък плаща новия собственик, ( това важи за МПС имот... ) така и плюсовете ( наем, рента ) .
nikiboy
Потребител

Мнениеот mariavitanova » 01 Дек 2009, 11:11

Aха, това последното ми хареса. С две думи новия собственик придобива и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА и ПРАВАТА на стария собственик.

Мерси пак.
mariavitanova
Младши потребител

Мнениеот velcheva » 01 Дек 2009, 14:42

Най-вероятно бившият собственик на имота има договор за наем със срок на действие 1 година. Дължимата рента е за стопанската 2008/2009 година, през времето на която собственик е бил именно продавачът. Затова отказват да Ви изплатят сумата. Според мен правилно, при положение, че не сте представили декларация. Ако искате да получите рента за следващата година отдайте имота под наем или сключете договор за аренда.
velcheva
Младши потребител

Мнениеот velcheva » 01 Дек 2009, 14:50

Преди 2 седмици я е закупил, а новата стопанска година 2009/2010 вече е била започнала на 01.10.2009 г. До тази дата старият собственик е имал и правата, и задълженията, следователно и правото да получи оспорваната от вас сума. Съжалявам, но кооперацията е в правото си.
velcheva
Младши потребител

Мнениеот mariavitanova » 01 Дек 2009, 23:07

Още в началото казах че няма договор за аренда или наем.
П.С. нито стария, нито новия собственик има договор за рента - в това село е практика да се дават ренти без договор

Практика е в това село да се договаря устно че "нивите ще се гледат от кооперацията" - не е правилно, съгласна съм, но така е много често. Като вземем рентата, ще искаме да подпишем и договор.
mariavitanova
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 01 Дек 2009, 23:31

С една дума - ако имаха да вземат, щяха да ви поискат , но като имат да дават - там вече ще гледат да не дадат.
А и ако сте казали - те са в чужбина старите собственици - и веднага са си казали - една хилядарка спестихме.
nikiboy
Потребител

Мнениеот mariavitanova » 02 Дек 2009, 00:04

Хе хе, няма хилядарка, къде ти хилядарка. Става дума за 8 декара по 20 лв/декар рента = 160 лева.

Освен това хората от кооперацията не са като арендаторите да гледат да те прецакат на всяка цена. Кооперацията е всъщност собственост на хора наречени кооператори които имат дялове от собствеността (техника, дворове, сгради и т.н.). Тези хора са всъщност бабите и дядовците от селото. Избират си председател, агроном, секретар и т.н. които също са от селото. Тези хора в никакъв случай не искат да ни прецакат - напротив отказвайки да ни дадат рентата, те просто искат да запазят интереса на предния собственик. Той, както и ние, сме все хора от това село и всички малко или много се познаваме. От кооперацията добросъвестно, дори някак си по детски наивно, искат да се уверят че няма да сгрешат и после да има караници.

Така че да не бъркаме арендатор с кооперация.

Аз затова търся простички, логични, правни аргументи да им обесня на хората че дори и без "онази декларация" ние като собственици към момента на раздаване на рентите, трябва да вземем рента. В никакъв случай не искаме да се караме с хората.
mariavitanova
Младши потребител

Мнениеот velcheva » 02 Дек 2009, 09:57

mariavitanova написа:Още в началото казах че няма договор за аренда или наем.

Практика е в това село да се договаря устно че "нивите ще се гледат от кооперацията" - не е правилно, съгласна съм, но така е много често. Като вземем рентата, ще искаме да подпишем и договор.

Работя в тази сфера . Проверете с номера на имота в ОСЗГ дали са декларирани тези 8 дка от въпросната кооперация в Анкетната им карта за 2008/09 год. и ще разберете дали има договор за наем . Тогава може да твърдите със сигурност. Договорът не е за рента, а за наем или аренда. Аренда явно няма. Нямате право на рентата и ви обясних защо.
velcheva
Младши потребител

Мнениеот velcheva » 02 Дек 2009, 10:11

mariavitanova написа:Хе хе, няма хилядарка, къде ти хилядарка. Става дума за 8 декара по 20 лв/декар рента = 160 лева.

Освен това хората от кооперацията не са като арендаторите да гледат да те прецакат на всяка цена. Кооперацията е всъщност собственост на хора наречени кооператори които имат дялове от собствеността (техника, дворове, сгради и т.н.). Тези хора са всъщност бабите и дядовците от селото. Избират си председател, агроном, секретар и т.н. които също са от селото. Тези хора в никакъв случай не искат да ни прецакат - напротив отказвайки да ни дадат рентата, те просто искат да запазят интереса на предния собственик. Той, както и ние, сме все хора от това село и всички малко или много се познаваме. От кооперацията добросъвестно, дори някак си по детски наивно, искат да се уверят че няма да сгрешат и после да има караници.

Така че да не бъркаме арендатор с кооперация.

Аз затова търся простички, логични, правни аргументи да им обесня на хората че дори и без "онази декларация" ние като собственици към момента на раздаване на рентите, трябва да вземем рента. В никакъв случай не искаме да се караме с хората.

Рентата е дължима за стопанската 2008/09 год. през която вие не сте били нито собственик, нито страна по договора, какъвто най-вероятно има. Защото именно на базата на договор тази кооперация има право на субсидия, която за тази година е в размер на 22 лв. за декар. Нито арендатор, нито кооперация би пропуснала възможността да вземе тези пари, на които има право. Релевантен в случая е не момента на раздаване на рентите, а периода за който те се дължат. Вашите претенции не са относими към въпросния период. bebitor също ви го каза, но вие явно не желаете да разберете.
velcheva
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 03 Дек 2009, 00:52

10+, velcheva!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 03 Дек 2009, 03:21

:roll: Едно питане- каква субсидия при липсата на договор?
Защото в ОС ЗХ искат и копие от договора...

В останалата част съм съгласна и няма спор между нас- наем, не аренда и дължимата рента кому...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Дек 2009, 03:22

Извинете! Дублирала съм пост.
Последна промяна poli_g на 03 Дек 2009, 11:10, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот velcheva » 03 Дек 2009, 09:40

poli_g написа::roll: Едно питане- каква субсидия при липсата на договор?
Защото в ОС искат и копие от договора... при попълване на анкетните карти.

В останалата част съм съгласна и няма спор между нас- наем, не аренда и дължимата рента кому...

Поли, предположение правя само, не твърдя, че има договор : "нито страна по договора, какъвто най-вероятно има. Защото [color=#FF0040]именно на базата на договор тази кооперация има право на субсидия[/color], която за тази година е в размер на 22 лв. за декар. Нито арендатор, нито кооперация би пропуснала възможността да вземе тези пари, на които има право."
Новият собственик може и да не знае, че за предходната година е имало договор за наем. Но така или иначе, това не го касае. Просто предложих, за да се увери, че е имало някакъв договор да провери дали е деклариран имота, иначе твърдението "няма договор" е голо твърдение.
velcheva
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 03 Дек 2009, 11:34

За пояснение на питащата: И да не са вземали субсидия, договорът за наем е неформален. Това, че няма писмен документ, не означава, че няма договор.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Имотни казуси