начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Помогнете с идеи

Казуси за недвижими имоти

Помогнете с идеи

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 13:48

Казусът е следния - открихме след смъртта на дядо ми Нотариален акт, в който той лично и още едно лице купуват от трето лице 430 квадратни метра неурегулирано дворно място, т.е. стават съсобственици. Във въпросният Нотариален акт моят дядо е фамилия, която е различна от тази, с която е живял след 19 си година, имота и придобит тогава - бил е на 18. На ясно съм, че с декларация за идентичност на имената в качеството си на негов внук мога да направя съответна справка в служба по кадастъра и да поискам да ми се издаде скица, това бих искал да направя, за да разбера най-точно съдбата на въпросният имот, защото в служба по вписванията в едни миришещи на мухъл книги не ми се рови. Нотариалният акт е оригиналния и е от 1957 година като от 1960 година не е плащан данък. Сега понеже знам, че колегите веднага ще скокнат давност бавност дъра дъра добросъвестност недобросъвестност не ми се говори това ми е ясно питам за следното - ако се окаже, че имота по скица се води на друго лице то това лице най-вероятно е станало собственик с констативен нотариален акт, но дори да е така аз бих могъл да му противопоставя своето право на собственост с иск - Нека не забравяме все пак че Констативния нотариален акт не създава права, а само ги констатира и в един последващ момент ако аз внеса в съда моя нотариален акт и му го противопоставя не се знае как ще завърши спора - прав ли съм колеги...?
polpala
Младши потребител

Re: Помогнете с идеи

Мнениеот Гост. » 23 Ное 2009, 15:14

:roll: :mrgreen:
polpala , слънце! Казваш си колега?!? Леле, плаша се наистина. От друга страна е готино...
"Давност бавност дъра дъра добросъвестност недобросъвестност не ми се говори това" :roll: слънце, ти точно съществените нещица претупа. :roll: :lol:

И, като твърдиш, че си колега- какъв такъв документ за собственост ще ти издадат от АГКК? И не е плащан данък( то навярно не е елемент от състава на придобивната давност, ала все пак е индиция за разни факти:) )

Слънце, от 60г., каквото и да противопоставиш- аут си.
Но, пък можеш да опиташ правните си знания в такова производство. Жалкото е, че ще е с предизвестен край, но и надеждата умирала последна. Казват, аз не знам. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Ное 2009, 15:26

Ако онзи докаже и пред съда владението си по давност е ясно как ще завърши: с всички разноски от Ваша страна.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 15:33

Последна промяна satir на 24 Ное 2009, 10:28, променена общо 1 път
Причина: не нарушавайте добрия тон
polpala
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Ное 2009, 15:38

!
Последна промяна poli_g на 01 Дек 2009, 02:46, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 16:06

Последна промяна satir на 24 Ное 2009, 10:31, променена общо 1 път
Причина: не нарушавайте добрия тон
polpala
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Ное 2009, 16:16

!
Последна промяна poli_g на 01 Дек 2009, 02:46, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 18:54

От адвокати не приемам добронамерен съвет - съветвам Ви и вие да не го правите - Добронамерен съвет - :P
Ние сме от малкото които плюят един по друг,да сте видели лекари да плюят един по друг - Вие по нищо не сте по различна от масата псевдо юристи,които започват най-напред с думите пред един клиент - "АААААаааааа ама вие при онзи ли ходихте"... :P :shock: :shock: :shock: :mrgreen: :D :oops: :cry: 8) :lol: :roll: :idea:
polpala
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Ное 2009, 20:24

!
Последна промяна poli_g на 01 Дек 2009, 02:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 21:18

...
Последна промяна zodiac на 24 Ное 2009, 10:27, променена общо 1 път
Причина: Пишете на кирилица!
polpala
Младши потребител

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 21:22

...
Последна промяна zodiac на 24 Ное 2009, 10:28, променена общо 1 път
polpala
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Ное 2009, 21:24

polpala написа:Казусът е следния - открихме след смъртта на дядо ми Нотариален акт, в който той лично и още едно лице купуват от трето лице 430 квадратни метра неурегулирано дворно място, т.е. стават съсобственици. Във въпросният Нотариален акт моят дядо е фамилия, която е различна от тази, с която е живял след 19 си година, имота и придобит тогава - бил е на 18. На ясно съм, че с декларация за идентичност на имената в качеството си на негов внук мога да направя съответна справка в служба по кадастъра и да поискам да ми се издаде скица, това бих искал да направя, за да разбера най-точно съдбата на въпросният имот, защото в служба по вписванията в едни миришещи на мухъл книги не ми се рови. Нотариалният акт е оригиналния и е от 1957 година като от 1960 година не е плащан данък. Сега понеже знам, че колегите веднага ще скокнат давност бавност дъра дъра добросъвестност недобросъвестност не ми се говори това ми е ясно питам за следното - ако се окаже, че имота по скица се води на друго лице то това лице най-вероятно е станало собственик с констативен нотариален акт, но дори да е така аз бих могъл да му противопоставя своето право на собственост с иск - Нека не забравяме все пак че Констативния нотариален акт не създава права, а само ги констатира и в един последващ момент ако аз внеса в съда моя нотариален акт и му го противопоставя не се знае как ще завърши спора - прав ли съм колеги...?

Пич, ти изби рибата.

Ако знаеш точно какво да правиш, защо пускаш тема във форума? Ей това не ми стана ясно.....

И пиши на кирилица, ако обичаш.

п.п. Аз съм 10-то поколение селянин, но това не ми пречи да пиша грамотно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот lexter » 23 Ное 2009, 21:31

@Polpala: вече не мирише на мухъл, ако визираш имотния регистър в Сф :)
Ако може да обясните "как стават нещата", ще ми е интересно да прочета, за да не сте голословен.
Предварително благодаря
lexter
Потребител

Мнениеот polpala » 23 Ное 2009, 22:02

...
Последна промяна zodiac на 24 Ное 2009, 10:28, променена общо 1 път
polpala
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Ное 2009, 22:53

Добре.... щом си рекъл....

Да, имате правна възможност да защитите субективното си материално право /право на собственост/ по съдебен път. За целта е нужно да заведете иск на правно основание чл.108 от Закона за собствеността /т.нар. Ревандикационен иск/. Според този иск, собственикът /щом твърдите, че сте такъв/ може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи без да има основание за това (р. 1234/55 г., IV г.о.). Цитираната правна норма осигурява на всеки собственик на определена вещ, който е лишен от фактическата си власт върху нея, възможността да иска тя да му бъде предадена от всяко лице, което упражнява тази фактическа власт неоснователно (р. 768/85 г., IV г.о.).

За да е успешна защитата на материалното право, следва да се спазят процесуални правила, по които то се защитава.
1. Проверете дали имате активна процесуална легитимация от предявяването на такъв иск. Проверете дали вашия ответник има пасивна процесуална легитимация.
2. Набавете необходимите документи, с които ще доказвате обстоятелствата, които твърдите в исковата си молба.
3. Определете кой съд е компетентен по спора и каква такса му се дължи.
4. Напишете искова молба. Спазвайте правилата в ГПК, относно съдържанието й. Към исковата молба приложете доказателствата и бордерото за платена държавна такса. Входирайте я в деловодството на компетентния съд.
5.Очаквайте по-нататъшно развитие на процеса с акт на компетентния съд. Съда може да реши, че иска ви е недупостим и с това да сложи край на процеса. Тогава имате възможност да обжалвате връщането на исковата молба с частна жалба.
6. След приключване на процесуалната кореспондеция м/у вас и ответника, се подготвяте за съдебно заседание. Там излагате основните си доводи и искания... и всичко зависи от самия вас.

Желая Ви успех!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот polpala » 24 Ное 2009, 01:30

...
Последна промяна zodiac на 24 Ное 2009, 10:29, променена общо 1 път
polpala
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Ное 2009, 09:38

!
Последна промяна poli_g на 01 Дек 2009, 02:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Ное 2009, 09:51

!
Последна промяна poli_g на 01 Дек 2009, 02:48, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот polpala » 24 Ное 2009, 12:13

Поли - искам да се извиня,че бях груб спрямо теб, но съгласи се поне, че не ти си човека, който ще ме оценява и ще се изказва относно моята компетентност, що се отнася до това бил ли съм или не в съдебна зала ще запазя мълчание...,но не разбирам след като ти имаш толкова богат опит и си толкова навътре в нещата и едва ли не си по цял ден в съдебната зала как намираш време да висиш в този форум по цял ден и да се занимаваш с моята некомпетентност...Всичко добро от мен - имам си по-важна работа от това да си меря пурата с теб, все на дълбоки пепелници попадам да му се невиди макар :? :wink:
polpala
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Ное 2009, 17:57

!
Последна промяна poli_g на 01 Дек 2009, 02:48, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси