начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

...

Казуси за недвижими имоти

...

Мнениеот joro73 » 06 Ное 2009, 10:48

................................................................
Последна промяна joro73 на 04 Юни 2010, 05:57, променена общо 2 пъти
joro73
Младши потребител

Re: Лишаване от наследство

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 11:10

За кой ли път вече един и същ въпрос ... потърсете из форума и ще откриете хиляди подобни теми ...

И конкретно накратко:
1.Вие все още не сте наследник!!! Съответно нямате асолютно никакви права върху чуждото имущество /това на майка Ви/
2.По закон ще Ви се полага някога в бъдещето определено имущество, което е било собственост на майка Ви /и пак зависи от някои неща - може да се окаже, че нищо няма да Ви се полага поради определени причини, записани в закона/... В момента нищо не Ви се полага.
3.Въпросите, които задавате в момента ще може да ги зададете едва след смъртта на майка Ви - в момента е абсолютно безпредметно да се обсъждат /получава се нещо като "каруцата пред коня" .../

Абсолютно нищо не можете да направите сега. Можете да направите нещо едва след смъртта на майка Ви в зависимост от събитията до тогава ... /виж и т.3./
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Ное 2009, 11:13

Здравейте , в момента майка Ви е жива и няма никакво наследство , нито пък Вие сте наследник , нито имате няква запазена наследствена част.Майка Ви като пълноправен собственик има право да владее , ползва и да се разпорежда с вещите си както намери за добре и по нейно усмотрение.Едва след смъртта й вие ще придобиете качеството наследник и съответно правата на наследник , включително и правото на запазена част от наследството.В този момент ако последното е нарушено от безвъзмездни сделки(дарение или завещание) ще имате право и да искате тяхното намаляване до размера на разполагаемата част на наследодателя.Ако са сключени възмездни сделки , например договор за прегвърляне на НИ или движими вещи срещу издъжка и гледане приобретателя по тези договори не е изпълнявал задълженията си ще можете да предявите иск за разваляне на горните.В заключение ще повторя , че в момента нямате никави права по отношение имуществто на майка Ви.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Ное 2009, 11:15

Тъй като майката е пълен собственик, всичко е така описано.

Тези фирми са пълно менте - направете сметка - ако продадете имот за 100 000 лева и го сложите в банка, с лихвата от около 5 000 лева ще разполагате с около 400 лева на месец, без да намалява основната сума.

Същото нещо ще Ви го дава фирмата, с разликата, че взима имота.

От друга страна, възможно е да изпаднете в зависимост с майка си - например, ако имате някакво, каквото и да е общо взаимоотношение.

Тогава ще можете да претенедирате към нейни разпореждания, с които тя уврежда състоянието си - косвени искове и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот joro73 » 06 Ное 2009, 11:17

........................................................
Последна промяна joro73 на 01 Окт 2010, 13:31, променена общо 2 пъти
joro73
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 11:23

joro73 написа:Но тя, е на 70 години и след смъртта й, може и да не е необходимо да задавам тези въпроси. ...А тогава, ще съм в положение "след дъжд - качулка". :(

Ами сега и да ги задавате и да не ги задавате - все тая ... Отговорът е, че нищо не можете да направите в момента ... Грижете се за нея, убедете я, че не Ви е в тежест и няма нужа да си прехвърля имуществата, за да се грижи друг за нея - само това можете да направите в момента ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Ное 2009, 11:23

Вместо да мислите за "бъдещето си евентуално" наследство , поведение което за мен противоречи на морала(лично мнение) направете необходимото да се грижите за майка Ви , за да няма тя нужда да прибягва до съмнителни компании , който да го правят срещу прехвърляне на имуществото й.Дори можете Вие да сключите договор с нея , за което тя да Ви прехвърли това имущество , като поемете задължение да я издържате и да полагате грижи за нея.Всичко е въпрос на добра воля и усилие.

Инспекторе , изпреварваш ме , съжалявам че те дублирам! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 06 Ное 2009, 11:26

joro73 написа:
inspectora написа:3.Въпросите, които задавате в момента ще може да ги зададете едва след смъртта на майка Ви - в момента е абсолютно безпредметно да се обсъждат /получава се нещо като "каруцата пред коня" .../
Абсолютно нищо не можете да направите сега. Можете да направите нещо едва след смъртта на майка Ви в зависимост от събитията до тогава ... /виж и т.3./

Но тя, е на 70 години и след смъртта й, може и да не е необходимо да задавам тези въпроси. ...А тогава, ще съм в положение "след дъжд - качулка". :(

"СТОПЛЕТЕ" отношенията си!
Нама такъв родител, който да желае да остави "нищо" на децата си!
Търсете причината у себе си, ако ли се сбъднат притесненията ви. :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот joro73 » 06 Ное 2009, 11:29

...................................................
Последна промяна joro73 на 01 Окт 2010, 13:30, променена общо 6 пъти
joro73
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 11:51

joro73 написа:
ivan_lawyer написа:Тогава ще можете да претенедирате към нейни разпореждания, с които тя уврежда състоянието си - косвени искове и т.н.

Какво имате предвид?

Не търсете под вола теле ... колегата говори за някакви неща, които явно не са му особено ясни ... а и биха Ви навлекли доста неприятности ако се стигне до там /доколкото му схващам мисълта/ ... а и освен това пак ще "зависите" от времето и ще трябва да разчитате на късмета ...

Предложете на майка си да даде единия апартамент под наем, с който да се издържа ... накарайте я да се замисли дали спрямо нея няма да е все тая дали ще получава наем, или "вноски" от фирмата, на която ще прехвърли апартамента, но в първия случай ще си запази собствеността, докато във втория - не ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот joro73 » 06 Ное 2009, 11:59

.....................................................
Последна промяна joro73 на 01 Окт 2010, 13:30, променена общо 2 пъти
joro73
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 12:14

Ами то си има и други такива "частни хотели за доглеждане на възрастни хора" /т.нар. старчески домове/. Ако майка Ви толкова иска да отиде в старчески дом - пратете я ... има такива, на които се плаща месечна сума и готово /без да се прехвърлят имоти и т.н./ ... все едно детска градина /само че за възрастни/ ...

Струва ми се обаче, че целите нещо друго с тези си въпроси ... не може да не можете да удовлетворите нуждите/желанията на майка си /такива, каквито сте ги описали/ по адекватен начин и без да се стига до там, че жената да си мисли за разните "фирми" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот joro73 » 06 Ное 2009, 12:22

...........................................................
Последна промяна joro73 на 01 Окт 2010, 13:30, променена общо 2 пъти
joro73
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 12:38

joro73 написа:Тези Домове за възрастни хора, за които споменавате, са под всякаква критика.

Поразтърсете се. Не Ви говоря за общинските домове ... Има модерни, частни, супер луксозни такива, които разполагат с много по-квалифициран и любезен персонал ... /точно както частните детски градини/

joro73 написа:Няма ли някакъв закон или кодекс за наследствата, които да регламентират тези правоотношения?

Има! Но колко пъти трябва да Ви кажем едно и също нещо, за да го разберете ...
inspectora написа:И конкретно накратко:
1.Вие все още не сте наследник!!! Съответно нямате асолютно никакви права върху чуждото имущество /това на майка Ви/
2.По закон ще Ви се полага някога в бъдещето определено имущество, което е било собственост на майка Ви /и пак зависи от някои неща - може да се окаже, че нищо няма да Ви се полага поради определени причини, записани в закона/... В момента нищо не Ви се полага.
3.Въпросите, които задавате в момента ще може да ги зададете едва след смъртта на майка Ви - в момента е абсолютно безпредметно да се обсъждат /получава се нещо като "каруцата пред коня" .../

joro73 написа:Проблемът, е относно нейните притеснения, че ми е в тежест.

Ами в такъв случай - объркали сте форума ... тук май е юридически форум ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Ное 2009, 12:52

Не съм чела цялата тема.
Интересува ме, дали е възможно, майка ми, на практика да ме лиши от наследство - чрез продажба на недвижимите имоти, замени, ипотека, дарение или завещание на 3ти лица или по какъвто и да било начин, без моето изрично знание и/или съгласие? Разполагам ли със законово защитено наследство от притежаваното от нея движимо и недвижимо имущество (което съм посочил по-горе) и в каква част (%)?

Да- с нейната си собственост... и пак зависи от датата на придобиване. Аз по-кратко не мога да го кажа. Но колегите са опитали да ви поднесат доста хипотези...

Всъщност- има едно нещо, което е интересно. Имотите са придобити от майка ви, ала по кое време- по време на бракът с баща ви или кога?!
Там може и да излезе нещо. Но не споделяте такива факти и ще го подмина.

п.п. Личното ми мнение няма общо, но напоследък хората така са се меркантилизирали и мисля е повече от задължително бъдещите наследодатели да не оставят нищо в наследствената маса. Тогава, може би, но не сигурно, ще преосмислят хората и приоритетите си.
Повдига ми се. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivatod » 06 Ное 2009, 20:32

Именно това е най-важното - ако апартаментите са придобити по време на брака й с баща Ви, преди той да почине, Вие отдавна вече сте наследник /заедно с майка Ви, разбира се/.
ivatod
Младши потребител

Мнениеот joro73 » 07 Ное 2009, 12:12

................................................................
Последна промяна joro73 на 01 Окт 2010, 13:29, променена общо 17 пъти
joro73
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 07 Ное 2009, 12:18

Прави са, по закон е така.
Но винаги съм била на мнение, че този закон се нуждае от много големи поправки. Не би трябвало да има вратички, който да дават предпоставки за лишаване праватата на децата от наследство.
sisi19
Потребител

Мнениеот ivatod » 07 Ное 2009, 13:45

Значи нямате нищо за момента. Sorry
ivatod
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Ное 2009, 14:16

sisi19 написа:Прави са, по закон е така.
Но винаги съм била на мнение, че този закон се нуждае от много големи поправки. Не би трябвало да има вратички, който да дават предпоставки за лишаване праватата на децата от наследство.

Абе хора, какво ви става бе? За какви вратични за какви 5 лева ми говорите?
Сиси, хайде сега си представи, че има "закон, който не предпоставя лишаване праватата на децата от наследство".
Какво ще пише в него? - никой няма право да се разпорежда със собственото си имущесто без съгласието на децата му, жена му, братята и сестрите му, родителите му, братовчедите му, чичовци, лели и т.н., щото един ден може да се окаже, че ги е лишил от наследство ... айде сиктир ве ...
Толкова ли не ви увря главата, че никой никого от нищо не лишава като се разпорежда както намери за добре със собственото си имущество?
Ами ако има "закон, който не предпоставя лишаване праватата на децата от наследство", който ти забранява да продадеш имота си щото видиш ли да не си лишиш децата от наследство, а децата ти починат преди теб? Тогава какво - "пада забраната за разпореждане"? Ами ако имаш други потенциални "наследници" (родители, съпруг и т.н.) ...
... офф ... какво ли си правя труда ...
inspectora
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси