- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за наем???
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос за наем???
Здравейте,
занимавам се с дребен бизнес и използвам помещение под наем.
Сключил съм нотариално заверен договор с наемодателя за срок от 3 год.
Днес ми сервира че трябва да освобождавам помещението в максимално кратък срок.Никъде в договора не се споменава за предизвестие или нещо подобно:
"4.1 Настоящия договор може да бъде изменен или допълнен само по взаимно съгласие м/у страните, изразено в писмена форма, представляващо неразделна част от договора.
4.2 Настоящия договор се прекратява при:
-изтичане на срока
-взаимно съгласие м/у страните
-последователно неплащане на 2 наемни вноски"
Договора е нотариално заверен за срок от 3 години.
Само да спомена че фирмата която е писана в договора, при проверка от моя страна в търговския регистър не съществува(значи ли че наемодателя е излъгал пред нотариуса),наказуемо ли е??
Имам ли право да претендирам да си остана до края на срока упоменат в договора???
Благодаря предварително за отговорите.
занимавам се с дребен бизнес и използвам помещение под наем.
Сключил съм нотариално заверен договор с наемодателя за срок от 3 год.
Днес ми сервира че трябва да освобождавам помещението в максимално кратък срок.Никъде в договора не се споменава за предизвестие или нещо подобно:
"4.1 Настоящия договор може да бъде изменен или допълнен само по взаимно съгласие м/у страните, изразено в писмена форма, представляващо неразделна част от договора.
4.2 Настоящия договор се прекратява при:
-изтичане на срока
-взаимно съгласие м/у страните
-последователно неплащане на 2 наемни вноски"
Договора е нотариално заверен за срок от 3 години.
Само да спомена че фирмата която е писана в договора, при проверка от моя страна в търговския регистър не съществува(значи ли че наемодателя е излъгал пред нотариуса),наказуемо ли е??
Имам ли право да претендирам да си остана до края на срока упоменат в договора???
Благодаря предварително за отговорите.
- ivanitza
- Нов потребител
Re: Въпрос за наем???
Кой е собственик на наетото от Вас помещение-несъществуващата фирма-наемодател или друго,различно от написаното в договора лице?
- usra_ovcova
- Потребител
Доста е сложно, специално за наемите. От една страна сте се съгласили за непрекъснат договор.
От друга - наемодателя има права над имота.
От трета - има разминаване в субектите.
На практика съм водил дело (което още виси) около 5-6 години - много е трудно за наемодателя, за хазаяина да си върне вещта.
При всички положения закона забранява едностранното връщане на имота - тоест трябва да ви осъдят - а тогава дължите същият наем.
Трябва да се разложи на елементарни анализи казуса - има ли двустранни отношения, подлежи ли на прекратяване, разваляне договора.
А отделно е важно и - кой е собственика на помещението, защото той има по принцип права.
От друга - наемодателя има права над имота.
От трета - има разминаване в субектите.
На практика съм водил дело (което още виси) около 5-6 години - много е трудно за наемодателя, за хазаяина да си върне вещта.
При всички положения закона забранява едностранното връщане на имота - тоест трябва да ви осъдят - а тогава дължите същият наем.
Трябва да се разложи на елементарни анализи казуса - има ли двустранни отношения, подлежи ли на прекратяване, разваляне договора.
А отделно е важно и - кой е собственика на помещението, защото той има по принцип права.
- ivan_lawyer3
- Потребител
usra_ovcova написа:Кой е собственик на наетото от Вас помещение-несъществуващата фирма-наемодател или друго,различно от написаното в договора лице?
В договора пише:
Днес........... в гр. Варна се сключи насточщия договор за наем м/у фирма"......................:ЕООД,адрес............,Булстат BG.........(при проверка в търговския регистър не излиза нищо),представлявано от........ с ЕГН..........
наричан накратко Наемодател и от друга страна фирма"........"ООД и т.н.
Според мене е сключен между двете фирми...
Но след като е сключен нотариално и с определен срок аз не съм ли в правото си да съм там до края на срока????може ли да ме изгони ей така......и ако заведа дело да ми плати неустойките(наемите)ще имам ли успех???Все пак имам още 2 години!!!
- ivanitza
- Нов потребител
може да не е пререгистрирана фирмата. Вижте в имотния регистър имотът на чие име се води
- lexter
- Потребител
lexter написа:може да не е пререгистрирана фирмата. Вижте в имотния регистър имотът на чие име се води
Значи ли това че вече не е в сила този договор??
А значи ли че не плаща данъци за това че взима наем????
Помещението е на негово име....имам копие от нотариалния акт за помещението!!!
- ivanitza
- Нов потребител
предположих, че сте търсили фирмата в сайта на търговския регистър (http://www.brra.bg) и ТАМ не сте намерили нищо. В тази хипотеза предположих, че е възможно въпросната фирма да не се е пререгистрирала и още да се води в окръжния съд.
- lexter
- Потребител
lexter написа:предположих, че сте търсили фирмата в сайта на търговския регистър (http://www.brra.bg) и ТАМ не сте намерили нищо. В тази хипотеза предположих, че е възможно въпросната фирма да не се е пререгистрирала и още да се води в окръжния съд.
Там я потърсих вярно.... но,.......какво става с договора тогава????
Актуален или вече не????мога ли да претендирам за нещо или не???
- ivanitza
- Нов потребител
Благодаря на всички!!!Само последен въпрос имам:Колко струва една консултация при адвокат(явно така ще е най-добре)???
- ivanitza
- Нов потребител
Как да се определи колко би взел този,при който Вие ще отидете?Има указание не под 60 лв./час,но може и в пъти над този указателен размер.
- usra_ovcova
- Потребител
щом в нотариалния акт пише, че въпросното дружество е собственик, може да се предположи оборимо, че то е собственик на имота. Договорът ви е валиден, съдейки по това, което пишете.
До 2011г. може да има търговски дружества, които да не са се пререгистрирали и следователно, те може да са си действащи и въпреки това да не ги намирате на горепосочения сайт.
Наистина е добър вариант да се обърнете към адвокат, поразпитайте познати и отидете с целия комплект документи, с които разполагате!
Успех
До 2011г. може да има търговски дружества, които да не са се пререгистрирали и следователно, те може да са си действащи и въпреки това да не ги намирате на горепосочения сайт.
Наистина е добър вариант да се обърнете към адвокат, поразпитайте познати и отидете с целия комплект документи, с които разполагате!
Успех
- lexter
- Потребител
консултирайте се с адвокат, но според мен не бива да се притеснявате толкова. не може толкова лесно да ви принуди да напуснете . Изчакайте той да започне да действа, вие ще предприемете действия след това.
- berbo
- Младши потребител
Значи ли че спокойно мога да му кажа:"Че не може да ме бутне до края на договора?"
А ако се заяде мога ли да поискам неустойка в размер месеците до края на договора по наема????
А ако се заяде мога ли да поискам неустойка в размер месеците до края на договора по наема????
- ivanitza
- Нов потребител
Вие имате договор със собственика.А този който е подписал с вас има вещно право или има и съгласието на тези собственици с вещно право.В случай,че вече няма такова право върху цялата площ,то договора от този момент не е валиден ,а за неустойките по договора/и известното вещно право на подписалия договора,за който отговорите не са окончателни/трябва да знае,или ако ще да знае,отговаря пред съдебните власти и вас.
Дали общината не бе ви изхвърлила с вещните си права
-
namakak - Потребител
namakak написа:Вие имате договор със собственика.А този който е подписал с вас има вещно право или има и съгласието на тези собственици с вещно право.В случай,че вече няма такова право върху цялата площ,то договора от този момент не е валиден ,а за неустойките по договора/и известното вещно право на подписалия договора,за който отговорите не са окончателни/трябва да знае,или ако ще да знае,отговаря пред съдебните власти и вас.
Нищо не разбрах за първи път се сблъсквам с тази тематика и......Не може да нямам никакви права???може ли само да ми кажете имам ли права докрая на договора и неустойките или не????
- ivanitza
- Нов потребител
разбира се, че имате права. Задълженията на ответната страна са ваши права и обратно. Има ли вече направени постъпки от страна на наемодателя или всичко е на етап "той ми каза еди какво си".
- berbo
- Младши потребител
Преди една седмица ми каза че трябва да освободя помещението,а оня ден ми каза че от 5-ти наема е с 100 евро повече!!!Искам да си получи заслуженото тоз цървул,стига е минавал между капките(фактура не ми издава за наемите,дограмата аз съм я плащал,климатик сложих,щори,осветление....боядисано)всичко за моя сметка.Даже се чудя дали да да си демоинтирам всичко и да му го оставя ей така голо!!!Другия вариант е да се водят дела(нали докато има дело имота не може да се използва??).Не може законно да нямам никакви права и да си правят каквото си искат!!Егати държавата
- ivanitza
- Нов потребител
Здравей, доколкото разбирам наемодателя иска да те изгони от натото от теб помещение , а ти не искаш. Имаш подписан договор за наем , в който са указани събитията, при които договора може да бъде прекратен.
1. С изтичане на срока-той не е изтекъл, значи на това основание не може.
2.по взаймно съгласие-т.е той те предизвестява , че трябва да напуснеш, ти си съгласен и договора се прекратява
3.неплащане на наемната цена-2 вноски. Ти плащал ли си редовно вноските си?
В случай ,че си плащал , няма от какво да се притесняваш ,договорът има силата на закон за тези които са го сключили".
Ако не си неизправна страна по договора, не може наемодателя да го прекрати просто така.ТАка ,че си ползвай имота ,плащай си редовно наема ,и не се притеснявай
1. С изтичане на срока-той не е изтекъл, значи на това основание не може.
2.по взаймно съгласие-т.е той те предизвестява , че трябва да напуснеш, ти си съгласен и договора се прекратява
3.неплащане на наемната цена-2 вноски. Ти плащал ли си редовно вноските си?
В случай ,че си плащал , няма от какво да се притесняваш ,договорът има силата на закон за тези които са го сключили".
Ако не си неизправна страна по договора, не може наемодателя да го прекрати просто така.ТАка ,че си ползвай имота ,плащай си редовно наема ,и не се притеснявай
Последна промяна vaniaoz на 10 Авг 2010, 10:28, променена общо 1 път
- vaniaoz
- Потребител
В момента притесненията ви идват от:
1. Поканата да освободите помещението, което сте наел и
2. от това, че след 5-ти наема ще се повиши със стотачка.
Ако и двете съобщения са Ви отправени от фирмата, с която сте сключил договора, няма място за притеснение. Тук няма намеса на трети лица. Всичко е уредено (надявам се) във съсздаденото между двете страни правоотношение - договора за наем. Отговора и на двата въпроса е в договора ( и по двете горепосочени точки се изисква Вашето съгласие. Наемодателя е безсилен да постигне целите си без ВАШЕТО СЪГЛАСИЕ - неприятно е само психическото напрежение, което преживявате в момента ).
Ако поканата да освободите помещението Ви е отправена от трето лице, едва тогава тръгвайте да издирвате дали фирмата съществува и чия собственост е недвижимия имот. Това е и момента, в който ще трябва да се обърнете към адвокат.
1. Поканата да освободите помещението, което сте наел и
2. от това, че след 5-ти наема ще се повиши със стотачка.
Ако и двете съобщения са Ви отправени от фирмата, с която сте сключил договора, няма място за притеснение. Тук няма намеса на трети лица. Всичко е уредено (надявам се) във съсздаденото между двете страни правоотношение - договора за наем. Отговора и на двата въпроса е в договора ( и по двете горепосочени точки се изисква Вашето съгласие. Наемодателя е безсилен да постигне целите си без ВАШЕТО СЪГЛАСИЕ - неприятно е само психическото напрежение, което преживявате в момента ).
Ако поканата да освободите помещението Ви е отправена от трето лице, едва тогава тръгвайте да издирвате дали фирмата съществува и чия собственост е недвижимия имот. Това е и момента, в който ще трябва да се обърнете към адвокат.
Говори, за да те видя! - Сократ
- winnerbg
- Младши потребител
Претендирайте за обещетение от неизпълнение на договора по ЗЗД
- sadiata
- Потребител
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|