Здравейте,
Имам нужда от съвет относно следния казус:
Моите родители искат да ми дарят собственото си основно жилище. Имах брат който почина и има наследник. Поради причини от лично естество моите родители искат само аз да остана като собственик на този имот след тяхната смърт. Те имат и други имоти, които ще останат в наследство след тяхната смърт. Преди две години са дарили на моя брат 1/3 от апартамент, който в момента е собственост на моя племенник по наследство от починалия му баща, т.е. те вече са дарили една част от собствеността си. Аз също съм имала дарен от тях имот преди повече от 5 години, който вече е продаден. Въпросът ми е следният:
1. Има ли моят племенник запазена част и в какъв размер е тя
2. Може ли да оспорва това дарение при положение, че има наследствена част от направено вече дарение, т.е. това не е единственият имот, който може да бъде наследен
3. Има останала част от недвижимо имущество която също ще остане в наследство между мен и племенника ми.
Въпросите ми са породени от факта, че един юрист ми каза, че дарението може да се оспорва, но втори юрист ми каза, че щом племенника ми вече е наследил дарено имущество и има още имоти които ще останат в наследство, то неговата запазена част не се накърнява.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Оспорване на дарение
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Оспорване на дарение
Племеникът Ви има право на запазена част от наследството на баба си и дядо си.
Дали тя е нарушена, ще се разбере след смъртта им, като това което е дарено и завещано , образно казано "се върне" в наследствената маса и се оцени. Така на парче не може да се говори, защото може да са останали ниви,дето ще ги оценят за 2000лв, а апартамента да е да речем 200000.
Дали тя е нарушена, ще се разбере след смъртта им, като това което е дарено и завещано , образно казано "се върне" в наследствената маса и се оцени. Така на парче не може да се говори, защото може да са останали ниви,дето ще ги оценят за 2000лв, а апартамента да е да речем 200000.
- sunrise
- Активен потребител
sonata написа:Здравейте,
Имам нужда от съвет относно следния казус:
Моите родители искат да ми дарят собственото си основно жилище. Имах брат който почина и има наследник. Поради причини от лично естество моите родители искат само аз да остана като собственик на този имот след тяхната смърт. Те имат и други имоти, които ще останат в наследство след тяхната смърт. Преди две години са дарили на моя брат 1/3 от апартамент, който в момента е собственост на моя племенник по наследство от починалия му баща, т.е. те вече са дарили една част от собствеността си. Аз също съм имала дарен от тях имот преди повече от 5 години, който вече е продаден. Въпросът ми е следният:
1. Има ли моят племенник запазена част и в какъв размер е тя
2. Може ли да оспорва това дарение при положение, че има наследствена част от направено вече дарение, т.е. това не е единственият имот, който може да бъде наследен
3. Има останала част от недвижимо имущество която също ще остане в наследство между мен и племенника ми.
Въпросите ми са породени от факта, че един юрист ми каза, че дарението може да се оспорва, но втори юрист ми каза, че щом племенника ми вече е наследил дарено имущество и има още имоти които ще останат в наследство, то неговата запазена част не се накърнява.
Благодаря предварително!
Отидете при трети адвокат и с оглед неговото становище ще можете да си извадите съответните изводи по поставените тук въпроси.
В предложената от мен схема непременно ще поучите отговор в съотношение 2:1.
-
Melly - Старши потребител
sunrise написа:Племеникът Ви има право на запазена част от наследството на баба си и дядо си.
И аз мисля така!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за съветите. Може би е най-добре да отида при трети адвокат. Не успях само да разбера запазената част на моя племенник в какъв размер е. Посъветваха ме и да си пазя всички фактури и разписки относно бъдещите подобрения на имота, които могат да ми послужат при евентуално оспорване на дарението.
- sonata
- Нов потребител
Ако сте двама наследника , запазената му част е в размер на 1/6. Не стана ясно ,защо толкова държите да "преметнете"племеника.
- sunrise
- Активен потребител
Не се опитвам да го преметна. За съжаление той не работи, занимава се с наркотици и моите родители не искат да стане наследник на къщата им. Достатъчно е, че са му дали апартамент. "Нормалните" неща от живота.............
- sonata
- Нов потребител
Защо не Ви го прехвърлят с договор за издръжка и гледане , стига да сте съгласни съпругът Ви да стане съсобственик.
- sunrise
- Активен потребител
Това са лични неща, още повече че sunrise предполагам че е от мъжки пол. Защото след 10 години може да излезе някоя двадесет годишна хубавелка и съпруга ми бързо да "забрави" кое как сме придобили и какво ни е струвало всичко това. Сега всичко е ОК, но всички знаем че не можем да се предпазим и да избегнем "оглупяването" на мъжете след определена възраст....А пък не ми е удобно да го карам да подписва споразумение по новия кодекс за "законов режим на разделност"
- sonata
- Нов потребител
Жена съм, защо решихте ,че съм мъж?
Човек трябва да реши кое му е приоритет, няма начин хем да не Ви оспорват дарението,хем мъжа Ви да не е съсобственик. Може да се разведете и така ще отпадне единият Ви страх.Но често го казвам и на клиенти:НЯМА ДОГОВОР ,КОЙТО ДА ВИ ГАРАНТИРА ,ЧЕ НЯКОЙ НЯМА ДА ГО ОСПОРВА!Съвсем друг е въпросът дали оспорването е основателно и дали ще успее в съда.
Човек трябва да реши кое му е приоритет, няма начин хем да не Ви оспорват дарението,хем мъжа Ви да не е съсобственик. Може да се разведете и така ще отпадне единият Ви страх.Но често го казвам и на клиенти:НЯМА ДОГОВОР ,КОЙТО ДА ВИ ГАРАНТИРА ,ЧЕ НЯКОЙ НЯМА ДА ГО ОСПОРВА!Съвсем друг е въпросът дали оспорването е основателно и дали ще успее в съда.
- sunrise
- Активен потребител
Не знам защо реших, че сте мъж. Много Ви благодаря за съветите и Ви пожелавам успешен ден!
- sonata
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|