начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прекратяване на предв. договор за продажба на апартамент

Казуси за недвижими имоти

Re: Прекратяване на предв. договор за продажба на апартамент

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 09:22

taen написа:Това щях да попитам, че ми стана интересно - кога точно преминава собственоста?

Ами ако искате още десет пъти да Ви го напиша-
taen написа:svettoslav написа:Преминава,когато плати цената.В отношенията между тях той е такъв,макар и да няма документ за собственост.

Г-н/г-жо "таен",това,което говорим тук се отнася само за договор за изработка,не за предварителен.Трябваше да прочетете добре,преди да обвързвате преминаването на ПС с изработването на вещта(без значение движима или недвижима,г-жо/г-н "Таен")
П.П.Да не сте от службите,нещо.. :D
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 09:24

Аааа,да,сетих се ще се обадим в "Отдел снабдяване"
-Алоооооооооооооооооо,а бе дайте идин натурален акт насам,че кредиторите на строителя искат да насочат изпълнение върху имота ми.Дадох парите,пък още не съм снбден.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 09:28

taen написа: Но наистина не разбрах как точно кредитора ще може да установи собствеността - не може да издири предварителните договори, а и с плащанията няма да му е лесно да се справи.

Скъпи,ти за кредитори ли ще ми говориш или за приминаване право на собственост като резултат от договор за изработка.Или ще говориш за доказване на някакви обстоятелства.Или за ипотека,където Кр. не може да насочи срущу приобретател?
И стига с тоя предварителен договор,говорим за изработка.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот taen » 31 Май 2010, 09:39

svettoslav написа:
taen написа:Да му мислят кредиторите, които така наивно са кредитирали строителя, вярвайки сляпо на съответната Служба по вписванията. Излиза, че учредените ипотеки няма да могат да послужат за обезпечение!

Така ли излиза колега,Вие да не би да се занимавате с наказателно право?
Как тъй не може да насочи срещу имота,чиито собственик се смята възложителят?
Кой Ви каза туй нящу :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Според вашите твърдения собственик може да не е възложителят, а ви е ясно как се отразява това на ипотеката.
taen
Младши потребител

Мнениеот taen » 31 Май 2010, 09:49

svettoslav написа:
taen написа:Това щях да попитам, че ми стана интересно - кога точно преминава собственоста?

Ами ако искате още десет пъти да Ви го напиша-
taen написа:svettoslav написа:Преминава,когато плати цената.В отношенията между тях той е такъв,макар и да няма документ за собственост.

Г-н/г-жо "таен",това,което говорим тук се отнася само за договор за изработка,не за предварителен.Трябваше да прочетете добре,преди да обвързвате преминаването на ПС с изработването на вещта(без значение движима или недвижима,г-жо/г-н "Таен")
П.П.Да не сте от службите,нещо.. :D

"Когато плати цената", каквото и да означава това в нашия случай! Ако, например, цената включва само гипсова мазилка и ВиК - пак ли придобиваме имота? Какъв обем строителни работи трябва да е извършен или няма изискване? И какво точно се придобива, ако няма право на строеж? Въпроси, въпроси...
taen
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 09:56

taen написа:Според вашите твърдения собственик може да не е възложителят, а ви е ясно как се отразява това на ипотеката.

Това не го разбрах,но както и да е .
Правото на собственост преминава когато плати цената,без значение,че няма НА.Тук не се сключва окончателен договор за продажба.Ако има ипотека върху построеното,тя продължава да стои,какъв е проблема?Че Възл.,който станал собственк,не знаел за това ли?Това е съвсем отделен въпрос.Тези неща могат да се предвидят в договора за строителство,да се уговорят неустойки или да се даде съгласие и т.н и т.н.
Правото не преминава чрез снабдяване с НА.
П.П. Кое е различно,при положение,че имаме предварителен Д.,а не ДИзр. и е учредена ипотека?
И в двата случая имаме неточно изпълнение и последици от него.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 10:08

taen написа:"Когато плати цената", каквото и да означава това в нашия случай! Ако, например, цената включва само гипсова мазилка и ВиК - пак ли придобиваме имота? Какъв обем строителни работи трябва да е извършен или няма изискване? И какво точно се придобива, ако няма право на строеж? Въпроси, въпроси...

Според мен,трябва да се чете ЗЗД.Там се казва "възнаграждението".Това,което се дължи за работата.
Мазилки ,дувари..
taen написа:Какъв обем строителни работи трябва да е извършен или няма изискване?

Обем-груб строеж ли беше,баница ли беше,бузъ ли беше,не знам кво беше.
taen написа:И какво точно се придобива, ако няма право на строеж?

Колега(ако сте такъв,извинете за съмнението)за какво право на строеж говорим тук?
Договор за изработка,договор за строителство.Вие сега явно се чудите какви усложнения да създавате при решаването на казуса.Кой да няма Пстроеж?Ако строителя няма-не може да изпълни договора.
И запомнете-При ДИзработка правото преминава когато....писа се десет пъти.
П.П.Сигурно ако му построи самолет,щом е платил,ще трябва да сключат и договор в писмена форма(достатъчен за прехвърлянето на това превозно средство),за да ппремине правото ли?В отношенията между тях Възл. е собственик.Той може валидно да се разпорежда с вещта си,включително и да я продаде на изпълнителя.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот taen » 31 Май 2010, 10:11

svettoslav написа:Правото на собственост преминава когато плати цената,без значение,че няма НА.Тук не се сключва окончателен договор за продажба.Ако има ипотека върху построеното,тя продължава да стои,какъв е проблема?Че Възл.,който станал собственк,не знаел за това ли?Това е съвсем отделен въпрос.Тези неща могат да се предвидят в договора за строителство,да се уговорят неустойки или да се даде съгласие и т.н и т.н.
Правото не преминава чрез снабдяване с НА.
П.П. Кое е различно,при положение,че имаме предварителен Д.,а не ДИзр. и е учредена ипотека?
И в двата случая имаме неточно изпълнение и последици от него.

Наистина по-горе не го обясних добре.

Проблема е, когато цената е платена, а се учреди ипотека от досегашния (и все още) собственик.

Да не усложняваме казуса с разглеждането на случаи (масови), когато инвеститора, строителя и учредителя на ПС са различни лица.

А за разликата м/у ПД и ДИ - чл. 19 ЗЗД.
taen
Младши потребител

Мнениеот taen » 31 Май 2010, 10:21

svettoslav написа: Колега(ако сте такъв,извинете за съмнението)...

Няма проблеми, сигурно имате основание.

Само да попитам: Вие бихте ли посъветвали ваши клиенти да закупят имот от "собственик" без НА, легитимиращ се като такъв само с Договор за строителство?
taen
Младши потребител

Мнениеот orbit » 31 Май 2010, 10:57

ИЗВИНЕТЕ, мога ли да спра дискусията!!! Задълбочихте се в степен на завършеност..., в хипотетични казуси... Искате ли да помогнете или не. Предварителният договор за покупка на жилище не е прекратен и не е изплатена цялата сума по договора. Да давам ли данни от договора, интересувате ли се?
orbit
Младши потребител

Мнениеот anserk » 31 Май 2010, 11:44

orbit написа:ИЗВИНЕТЕ, мога ли да спра дискусията!!!

Не я спирайте, защото ви предстои дело със съмнителен изход! Пуснете още малко от Пр.договор., защото @Melly написа:
А той е такъв, тъй като съконтрахенът му не е изпълнил точно съгласно уговорките ????. Същият е в забава и Кредиторът @orbit му е загубил интерес от оставащото по договора изпълнение (довършване на СМР: Акт Обр.15 и Акт Обр.16).
Melly написа:Практиката познава и такива "балъци", ама те са си действали самосиндикално, и по тази причина по-късно ронят едри сълзи - без собственост, и за неопределено време, без вложените от тях средства.

Тези камънчета май са в твойта градинка @orbit :roll:
Ясно е, че си наел адвокат, но май не ти е обяснил евентуалния изход като тези тук във форума!
Балъците са много, щото има адвокати с пропуск в лекциите, без достатъчна практика и колегиална етика да те прати при друг, дето освен "договор за изработка", е писал и договори със заглавито на темата!
А после предприемача бил крив :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 31 Май 2010, 12:18

orbit написа:Поради голямо забавяне на строителната фирма, с която имам предварителен договор за продажба на апартамент, нямам интерес от придобиването на собствеността върху имота. (Трябваше да има акт.15 преди 10 месеца). Още повече, че след извършена справка в имотния регистър, установих, че имотът, предмет на предварителния договор, е ателие, а не апартамент, както е записано в предварителния договор.
По предварителен договор трябваше да внеса останалата сума на акт.14, но фирмата не ме уведоми и не ми поиска сумата, а когато я поискаха, вече бяха просрочили договора т.е вече трябваше да имат акт.15, а те все още нямат. Банките вече не кредитират на акт.14 и не внесох сумата.

Отдавна изивявах желание да прекратим договора и да ми върнат внесената до момента сума.

Не се работи на строежа и най-после пуснах нотариална покана за възстановаване на внесената сума и прекратяване на договора.

:D За неразбралите, освен anserk, това е казусът. :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот tino76 » 31 Май 2010, 13:23

orbit съветвам те да се обърнеш към медиатор. Вършат чудесна работа и ще ти спестят ужасно много време и пари. Аз съм в подобна на твоята ситуация, но при мен е по-сложно - вече ми е прехвълено правото на строеж. Не бързай със съдилищата. След година и половина съм на втора инстанция и още нямам дата за дело. Иначе дано предварителният да е с нотартиална заверка на подписите. тогава има силата на извънсъдебно изпълнително основание и може директно да си търсиш даденото по него. Но при всички случаи потърси медиаторите към районния съд по местонахождение на имота. Ще ти струва не повече от 100-200лв. Ако тогава не стане при адвокат. Успех.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Май 2010, 14:46

Тино, ти хубаво съветваш питащия, но "на чужд гръб и 100 тояги са малко".
Ако ме питаш, бих казала, че казусът на orbit е за "спешно отделение" :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот orbit » 31 Май 2010, 15:00

Благодаря на всички. Благодаря на Tino76. И аз мисля, че съдебния иска трябва да е последния изход от ситуацията. Нямам още адвокат. Ходих при няколко за да ги преценя аз, дали са достатъчно опитни и умни, дали са квалифицирани по дела за имоти, и по-точно покупко-продажби на "зелено". И те, представете си ми вземаха за това пари, а не за консултация. Молих се на една адвокатка да дойде с мен на преговор. А ето от какво съм имала нужда - но не съм го знаела - медиатор. Не знам от къде се наемат такива хора, с какво образование и опит са. Аз мислех за един оценител, прецених го, че и технически и юридически е грамотен. Tino76 моля да ми дадеш повече инфо. Има си много вярна приказка - питай патило, а не старило.
Благодаря и на anserk, защото започнах да се отчайвам. Както и на Svettoslav и Melly, и на всички доброжелатели!
Последна промяна orbit на 02 Юни 2010, 09:23, променена общо 1 път
orbit
Младши потребител

Мнениеот Melly » 31 Май 2010, 17:45

:roll: Часовникът неумолимо чука: тик, так, тик, так..... вече две години! :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 31 Май 2010, 18:34

orbit написа:И аз мисля, че съдебния иска трябва да е последния изход от ситуацията. (Грешка, голяма)Нямам още адвокат.(Дошло е време) Ходих при няколко за да ги преценя аз, дали са достатъчно опитни и умни, дали са квалифицирани по дела за имоти, и по-точно покупко-продажби на "зелено". И те, представете си ми вземаха за това пари, а не за консултация. Молих се на една адвокатка да дойде с мен на преговор.(Познай защо не е дошла :wink: ) А ето от какво съм имала нужда - но не съм го знаела - медиатор. (Няма да стане, защото са замесени доста ФИНИКИЙСКИ знаци)

Обещах да не се намесвам, да чуя адвокатите,но тъй като тези случаи зачестяват, ще открехна малко портата на врага на @orbit- предприемачите, които консултираме по издадените строителни книжа.
Мила госпожо/госпожице/, предприемачите впрегнаха адвокати, надзор, банки, консултанти и .... на закъсалите обекти с цел- нито лев, а по-скоро получаване на дължимите плащания по тези договори.Чете се дума по дума, запетайки, проценти и числа, правят се сметки.
Нищо лично, но погледнах договора на верев и е време да приемете съвета:
Melly написа:Ако ме питаш, бих казала, че казусът на orbit е за "спешно отделение"

Няма страшно, но е добре да знаете какво ви чака и да се поготвите за битка - нали става дума за много пари!
Успех :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот orbit » 31 Май 2010, 18:44

Да, часовникът се движи и на мен ми се провалят всички планове. Е, кажи, Melly, кой е верния път. Защото Вашата колежка адвокатка, при която отидох миналата годин декември, не се зае сериозно и надъхано, ами ме съветва да съм говорела с тях, да не съм ходила с адвокат да ги предизвиквам и ей такива мекушави работи. Че от горе на всичко се и обижда, като й казах, че не ми е направила никаква консултация.
Кажете твърдо какво да предприемам, дали да заставам твърдо зад идеята адвокат и завеждане на иск и даже мисля час по-скоро. Има ли срокове за давност?
orbit
Младши потребител

Мнениеот orbit » 31 Май 2010, 18:47

Anserk, казваш " Познай защо не е дошла" Не мога да позная, беше казала цената - нямаше проблем. Аз знам защо не е дошла - защото не е никакъв адвокат, по-лесно й е да изкарва пари само с "консултации", каквито направи на мен.
orbit
Младши потребител

Мнениеот orbit » 31 Май 2010, 19:08

Anserk - ти си явно консултант. Пишеш: "Мила госпожо/госпожице/, предприемачите впрегнаха адвокати, надзор, банки, консултанти и .... " за да си събират вземания ли? Ужас!
Кой адвокат - познати ми препоръчаха адвокат, който е бил консултант към банка - мисля към него да се насоча, не съм говорила още с него.
orbit
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси