- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?
Намерих наемател на мой имот (двор с къща и лятна кухня).
Решихме да сключим сделка за отдаване на целия имот под наем за 1 година. И ако никой изрично не прекрати договора в срока му - за още 1 година.
То хубаво... ама се притеснявам за редовното плащане на консумираната ел.енргия. Имотът си има партида в Енергото на мое име, т.е. електромера се води на името на собственика.
Ако наемателят си плаща отчетения по електромера ми ток - ще е добре.
Но се притеснявам, че наемателят може да ми навърти голяма сума на електромера. И да тръгне накъдето му видят очите.
Има ли някакъв тип договор, които да сключим аз и наемателя и Енергото, че в Енергото да запиша електромера за две години на името на наемателя. И Енергото да си оправя сметките директно с наемателя. А ако наемателя навърти много ток и 'дигне гълъбите, Енергото да не се занимава с мен, а да си търси парите от наематела. И дори и Енергото да не си намери парите от наемателая, аз пак да имам ток в имота ми - т.е. аз да си имам ток в имота, а Енергото да си издирва за миналия период парите от наемателя.
Благодаря!
Решихме да сключим сделка за отдаване на целия имот под наем за 1 година. И ако никой изрично не прекрати договора в срока му - за още 1 година.
То хубаво... ама се притеснявам за редовното плащане на консумираната ел.енргия. Имотът си има партида в Енергото на мое име, т.е. електромера се води на името на собственика.
Ако наемателят си плаща отчетения по електромера ми ток - ще е добре.
Но се притеснявам, че наемателят може да ми навърти голяма сума на електромера. И да тръгне накъдето му видят очите.
Има ли някакъв тип договор, които да сключим аз и наемателя и Енергото, че в Енергото да запиша електромера за две години на името на наемателя. И Енергото да си оправя сметките директно с наемателя. А ако наемателя навърти много ток и 'дигне гълъбите, Енергото да не се занимава с мен, а да си търси парите от наематела. И дори и Енергото да не си намери парите от наемателая, аз пак да имам ток в имота ми - т.е. аз да си имам ток в имота, а Енергото да си издирва за миналия период парите от наемателя.
Благодаря!
- t11t11
- Младши потребител
Re: Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?
ДА.
Срещу договора за наем прехвърляте партидата на наемателя.
-
Melly - Старши потребител
А после как ще "си върна" пртидата на мое име? Енергото едва ли ядят доматите с колците.
- t11t11
- Младши потребител
t11t11 написа:А после как ще "си върна" пртидата на мое име? Енергото едва ли ядят доматите с колците.
Ако беше така елементарно, щяхте да можете да се справите сам/а.
-
Кой нормативен документ урежда отношенията между наемателя на имот и, например, Енергото.
>>>Ако беше така елементарно, щяхте да можете да се справите сам/а<<<
Искате да кажете, че за да си "върна" партидата, ми трябва адвокат ли? А нали разбирате, че необходимостта от адвокат, за да си върне някой партидата, е пълна идиотщина. Просто - няма как да е толкова сложна процедурата за отдаване под наем на партида и връщането й на името на наемодателя.
Моля за името на нормативния документ, уреждащ взаимоотношенията между наемодател и дружествата от комуналния сектор /в случая - "ЕВН България Електроснабдяване" АД/.
Благодаря!
>>>Ако беше така елементарно, щяхте да можете да се справите сам/а<<<
Искате да кажете, че за да си "върна" партидата, ми трябва адвокат ли? А нали разбирате, че необходимостта от адвокат, за да си върне някой партидата, е пълна идиотщина. Просто - няма как да е толкова сложна процедурата за отдаване под наем на партида и връщането й на името на наемодателя.
Моля за името на нормативния документ, уреждащ взаимоотношенията между наемодател и дружествата от комуналния сектор /в случая - "ЕВН България Електроснабдяване" АД/.
Благодаря!
- l____
- Потребител
Melly написа:ДА.
Мели, мила, само наемателят прехвърля партидата за консумираната ел.енергия. В договора за наем трябва да е визирано, че разходите за консумираната ел.енергия са за сметка на наемателя. Наемодателят издава нотариално заверена декларация, че е съгласен за срока на договора за наем наемателят да прехвърли на негово име партидата на електромера. След това наемателят отива в енергоразпределителното дружество като трябва да носи копие от договора за наем, копие от нотариалният акт и въпросната декларация. Подава заявление за прехвърляне на партидата на негово име за срока на договора за наем. Това се прави само от наемателя, а не от наемателя и наемодателя заедно.
След прекратяване на договора за наем наемодателят отива в енергоразпределителното дружество и си възвръща титулярството, като заедно с подаденото заявление пак подава договора за наем и копие от нотариалния акт. Ако договора за наем е прекратен предсрочно по взаимно съгласие или по друга причина, то подава и екземпляр от документа, удостоверяващ прекратяването на договора за наем.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:Melly написа:ДА.
Мели, мила, само наемателят прехвърля партидата за консумираната ел.енергия. В договора за наем трябва да е визирано, че разходите за консумираната ел.енергия са за сметка на наемателя. Наемодателят издава нотариално заверена декларация, че е съгласен за срока на договора за наем наемателят да прехвърли на негово име партидата на електромера. След това наемателят отива в енергоразпределителното дружество като трябва да носи копие от договора за наем, копие от нотариалният акт и въпросната декларация. Подава заявление за прехвърляне на партидата на негово име за срока на договора за наем. Това се прави само от наемателя, а не от наемателя и наемодателя заедно.
След прекратяване на договора за наем наемодателят отива в енергоразпределителното дружество и си възвръща титулярството, като заедно с подаденото заявление пак подава договора за наем и копие от нотариалния акт. Ако договора за наем е прекратен предсрочно по взаимно съгласие или по друга причина, то подава и екземпляр от документа, удостоверяващ прекратяването на договора за наем.
Анди, съпи,
В дълбоко заблуждение си. Ако си обърнал внимание, съвсем умишлено не съм посочила процедурата. НО, с казаното от мен се надявах да заостря вниманието на НАЕМОДАТЕЛЯ.
Проверката е висша форма на довере
Искрено се надявам, този път и двамата да сте ме разбрали.
-
Благодаря на отзовалите се с мнение по темата.
Анди, благодаря за изложенат теза. Изглежда ми логична.
Ама не мога да си обясня несъгласията на Мели с Вашата теза? Тя, Мели, защо казва че сте в заблуждение. Вашате теза ми изглежда логична.
Но, Анди, моля, само още нещо да ми обясните - как ЕНЕРГОТО ще могат да си вземат парите от наемателя, ако той е бил некоректен и не си плаща тока. И ако наемателят напусне имота без да си плати тока, ЕНЕРГОТО как ще си вземат парите.
ЕНЕРГОТО ще искат ли от собственика на имота да плати тока на наемателя, и тогава ЕНЕРГОТО да върне партидата на името на собственика и да му пусне тока отново.
Мели, а Вие каква теза защитавате? Какво му е заблудата на Анди? Не можете да отречете, че написаното от Анди звучи логично, нали?
Анди, благодаря за изложенат теза. Изглежда ми логична.
Ама не мога да си обясня несъгласията на Мели с Вашата теза? Тя, Мели, защо казва че сте в заблуждение. Вашате теза ми изглежда логична.
Но, Анди, моля, само още нещо да ми обясните - как ЕНЕРГОТО ще могат да си вземат парите от наемателя, ако той е бил некоректен и не си плаща тока. И ако наемателят напусне имота без да си плати тока, ЕНЕРГОТО как ще си вземат парите.
ЕНЕРГОТО ще искат ли от собственика на имота да плати тока на наемателя, и тогава ЕНЕРГОТО да върне партидата на името на собственика и да му пусне тока отново.
Мели, а Вие каква теза защитавате? Какво му е заблудата на Анди? Не можете да отречете, че написаното от Анди звучи логично, нали?
- t11t11
- Младши потребител
Към питащия:
Тази процедура лично съм я извършвал няколко пъти с Е.ОН.
Мелка няма да изложи доводи за несъгласието си с мен - няма такива.
Енергоразпределителното дружество знае как да си събре дължимите суми за доставка на ел.енергия. Важното за Вас като наемодател е, че за срока на договора Вие не сте задълженото лице. Но, пак ви казвам, в договора за наем трябва изрично да е включена клаузата, че разходите за консумираната ел.енергия са за сметка на наемателя.
Мелка няма да изложи доводи за несъгласието си с мен - няма такива.
t11t11 написа:Но, Анди, моля, само още нещо да ми обясните - как ЕНЕРГОТО ще могат да си вземат парите от наемателя, ако той е бил некоректен и не си плаща тока. И ако наемателят напусне имота без да си плати тока, ЕНЕРГОТО как ще си вземат парите.
Енергоразпределителното дружество знае как да си събре дължимите суми за доставка на ел.енергия. Важното за Вас като наемодател е, че за срока на договора Вие не сте задълженото лице. Но, пак ви казвам, в договора за наем трябва изрично да е включена клаузата, че разходите за консумираната ел.енергия са за сметка на наемателя.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:Към питащия:
Мелка няма да изложи доводи за несъгласието си с мен - няма такива.t11t11 написа:Но, Анди, моля, само още нещо да ми обясните - как ЕНЕРГОТО ще могат да си вземат парите от наемателя, ако той е бил некоректен и не си плаща тока. И ако наемателят напусне имота без да си плати тока, ЕНЕРГОТО как ще си вземат парите.
Явно не си ме разбрал, Анди. Твое право.
-
Мила, за да разбереш някого, то той трябва да е казал НЕЩО. В случая не казваш нищо конкретно, а само полусдъвкани недомлъвки за задължителната, според теб, намеса на адвокат. Жалко...
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:Мила, за да разбереш някого, то той трябва да е казал НЕЩО. В случая не казваш нищо конкретно, а само полусдъвкани недомлъвки за задължителната, според теб, намеса на адвокат. Жалко...
Упорито отказваш да разбереш "недомлъвките" ми.
НЕ МИ СЛАГАЙ ТВОИ ДУМИ В УСТАТА!
-
Да наистина, твоите недомлъвки упорито отказвам да разбера. Между другото - така процедират и почти всички, ако не си забелязала.
-
andy70 - Потребител
до-andy70 ти явно не усети провокацията на питането тук разбрах че става въпрос да си дам имота под наем без да имам валиден договор а само между мен и наемателя и как да не плащам консумативите а после и данъка за допьлнителен доход. Затова подкрепям теорията на Melly за недомлъвките
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Ако наемодателят не си плати сметката, ще спрат тока. Той си бие камшика, вие отивате в енергото и си прехвърляте отново партидата, НО: токът няма да тръгне, защо ли - защото за този парт. номер си виси неплатена/и сметка/и.
Най-добре, като отивате да си вземате наема, му носите и бележката за тока и ви плаща и него. Иначе тока се плаща за период от -70 до -40 дни - тоест този месец си плащате употребеният ток за м.юни и част от м. юли.
Най-добре, като отивате да си вземате наема, му носите и бележката за тока и ви плаща и него. Иначе тока се плаща за период от -70 до -40 дни - тоест този месец си плащате употребеният ток за м.юни и част от м. юли.
- nikiboy
- Потребител
Малко изводи:
Мели с нищо не помогна. А дали знае... не се знае. Не разбрах какво знае по въпроса за немателя и Енергото. Не видях строга логика у нея.
Анди много ми помогна. Поне знам в какво посока да насоча търсенията си по въпроса за наемателя и Енергото. Анди, моля обясни ми, Енергото ще ми иска ли пари, ако наемателя не си плати тока. И ако договорът ми е за (примерно) две години, и ако наемателя, по думите на Никибой, "си бие камшика", аз как ще си пехвърля партидата преди да са изтекли двете години.
Поли ми помогна, като ме насочи към "наредба 6/2004". 10х!
Тони, пък, ми разби представата за валидните и невалидните договори. И за данъка за ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ доходи. Не кои и да са доходи, а за допълнителнителните доходи ме светна, той. УтрепА рибата направо.
Никибой, пък... направо ми спря тока: Всичките викат, че Енергото ще се оправя с наемателя как си знае, Ники вика, че наемодателя щял да плаща тока на наемателя; всичките на обратно... Никибой на терсенЕ. Даже ми е сметнАл ще че плащам за (видители) юни и за част от юли. ... Разбирача мамин , той!
Все пак, БЛАГОДАРЯ на всички оставили следи в темата.
А най съм благодарен на Анди и Поли: Специални поздрави!
И моля още малко да ми помогнете. Аз всъщност наистина не мога да разбера как Енергото ще си вземе парите от наемателя. И как аз, ако наемателя не си плаща тока, ще "си върна" партидата преди да е изтекъл срока на договора
Мели с нищо не помогна. А дали знае... не се знае. Не разбрах какво знае по въпроса за немателя и Енергото. Не видях строга логика у нея.
Анди много ми помогна. Поне знам в какво посока да насоча търсенията си по въпроса за наемателя и Енергото. Анди, моля обясни ми, Енергото ще ми иска ли пари, ако наемателя не си плати тока. И ако договорът ми е за (примерно) две години, и ако наемателя, по думите на Никибой, "си бие камшика", аз как ще си пехвърля партидата преди да са изтекли двете години.
Поли ми помогна, като ме насочи към "наредба 6/2004". 10х!
Тони, пък, ми разби представата за валидните и невалидните договори. И за данъка за ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ доходи. Не кои и да са доходи, а за допълнителнителните доходи ме светна, той. УтрепА рибата направо.
Никибой, пък... направо ми спря тока: Всичките викат, че Енергото ще се оправя с наемателя как си знае, Ники вика, че наемодателя щял да плаща тока на наемателя; всичките на обратно... Никибой на терсенЕ. Даже ми е сметнАл ще че плащам за (видители) юни и за част от юли. ... Разбирача мамин , той!
А най съм благодарен на Анди и Поли: Специални поздрави!
И моля още малко да ми помогнете. Аз всъщност наистина не мога да разбера как Енергото ще си вземе парите от наемателя. И как аз, ако наемателя не си плаща тока, ще "си върна" партидата преди да е изтекъл срока на договора
- t11t11
- Младши потребител
Мамин сладък. И все пак, не ти се сърдя, че не ме разбра.
-
И все пак, не ти се сърдя, че не ме разбра
То... верно, че трудно стоплям реотаните. Даже доста трудно!
Обаче, нека, Мели, признаем, че когато някой не е разбран, част от проблема е и в начина, и в същността, на казаното от неразбрания.
Верно е, мъдростта борави с кратки фрази. И с недоизказани, понякога, изречения. Ама чак пък толкоз недомлъвки, ми идват в повече.
Нищо! Ще отдадем пестеливостта на изреченията на мъдростта ти.
Аз, за съжаление, не съм толкова мъдър. И обичам ясно изложените тези.
Пък ти, ако искаш, обясни ми като на т ъ п а н ар, как Енергото ще си събере вземанията от наемателя (ако наемателят е некоректен към Енергото, де). И как, аз - наемодателят, ще мога да "си върна" партидата преди изтичането на срока на договора (ако наемателят е некоректен към Енергото, де)?
Благодаря!
Поздрави за мъдростта ти!
- t11t11
- Младши потребител
t11t11 написа:Малко изводи:
Никибой имаше друго предвид - не за друго, защото Никибой взема наеми от няколко места и знае, че "вълкът си върши сам работата".
Никибой предпочита като отиде към 15-ти февруари да си взема наема за януари, да занесе бордерото за платения ток на апартамента ( 150лв за периода 10 декември-10януари ) и да знае, че всички сметки са платени.
Никибой не живее в палатка, той също плаща ток и вода и телефон, и като плаща своите плаща и на наемателите си - така и вълкът сит, и агнето цяло.
Жалко само, че от многото изводи ще се забатачите по най-сложният начин.
- nikiboy
- Потребител
Никибой взема наеми от няколко места и знае, че "вълкът си върши сам работата".
А не се ли усещаш, че, освен флуд, друго не може да се роди в главата ти! Не се ли усещаш?
- t11t11
- Младши потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|