начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Допустимост отрицателен установителен иск

Казуси за недвижими имоти

Допустимост отрицателен установителен иск

Мнениеот spasova_mont » 30 Юли 2024, 23:41

Колеги, имам нужда от съвет. Допустим ли е отрицателен установителен иск за недължимост на парични суми при положение, че има решение на първа инстанция, в което иска на банката е уважен. Банката е обжалвала, тъй като съда е отхвърлил претенцията й за анатоцизъм. Клиентът ми не е обжалвал първоистанционното решение поради липса на средства, така че по отношение на него решението е влязло в сила. Втората инстанция обаче казва, че дълга е изплатен и надплатен, но тъй като длъжника не е обжалвал, не се произнася относно дължимостта на сумите. Идеята ми е да заведа ОУИ, но ме притеснява силата на пресъдено нещо на решенията до момента.
Последна промяна spasova_mont на 31 Юли 2024, 10:56, променена общо 1 път
spasova_mont
Младши потребител

Re: Допустимост отрицателен установителен иск

Мнениеот bvoykov » 31 Юли 2024, 01:46

Допустим би следвало е да само е при условията на чл. 439 ГПК, но щом сумата е изплатена и кредиторът не я търси, то тогава липсва правен интерес от предявяването на такъв иск, доколкото най-вероятно и няма образувано по този повод изпълнително производство. Какво ще установявате на недължимостта на едно вземане, когато същото е погасено, т.е. длъжникът хем твърди, че не дължи, но въпреки това, знаейки че все пак дължи, е платил. Има подробност, която не е упомената във въпроса и това е защо ответниците са двама? Те в какви отношения са? Главен длъжник и поръчител? Кой е платил дълга?
bvoykov
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Юли 2024, 01:59

Живко Сталев казва така (това е наш процесуалист, след Силяновски и други), но ето как - може да се води и установителен иск, макар да изглежда повърхностно. Няколко пъти го срещам като негово мнение.

Правният интерес не е "убит", защото - аз лично съм имал случаи - където - "Щази", "Гестапо", "ФБР", все - видни колекторски фирми - продължават да си водят регистри, освен това - продължава и в ЦКР - към БНБ има такъв регистър - за длъжници. Съдиите са мрачно подозрителни към такива ОУИ-та, но - един път - внесено - трябва да гледат.

Интерес има - при най-малкото съмнение в "чистоплътността" на кредитора.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот portokal » 31 Юли 2024, 08:09

Според мен не е допустим. Само за връщане на платеното и само въз основа на нови факти.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Юли 2024, 12:12

Втората инстанция обаче казва, че дълга е изплатен и надплатен
----------------------------------------------------
когато нещо е надплатено не се иска по 59?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот spasova_mont » 31 Юли 2024, 13:41

Предвид факта, че банката е капитализирала лихвата /т.нар.анатоцизъм/, въззивния съд е приел, че дълга е изплатен.
spasova_mont
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Юли 2024, 14:28

Ако след изплащането на дълга са платени някакви суми, това е станало без основание или на отпаднало такова (да не се конкретизира в ИМ). Предположение за обсъждане.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Имотни казуси