Здравейте,
интересувам се от следния казус и дали имам някакви права в случая. Аз съм син на баща си , той е наследник на няколко имота + земи, оставени му чрез завещание от неговите родители, тоест, моите баба и дядо. С въпросния ми баща никога не сме се разбирали. Той упорито отказва да ми предостави каквото и да било от наследените фамилни имущества с обяснението, че те са негови и такива ще си останат. Човекът е с променена психика, така че за мирен диалог не може да става и дума. Сигурен съм, че баба ми и дядо ми оставиха всичко на него, а не както много баби практикуват, да оставят част от имотите на внуците си, само защото той ги е накарал. Сега съм в положение да живея на квартира, при положение че има 2 оставени къщи от въпросните ми баба и дядо.
Интересувам се дали мога да оспоря по някакъв начин завещанието или поне да получа справедлив дял от семейните имоти, без да чакам баща си да умре, което нито е доблестно, нито ще стане скоро. Има ли някакъв закон в това отношение и няма ли логика в закона според която ако баща получи 2 къщи в наследство и вече има една негова(закупена с майка ми), една от всички тези къщи да бъде преотстъпена на действащия му наследник?
Ще бъда много благодарен да споделите начин за позитивно развитие на ситуацията.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подялба на наследствени имоти приживе
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Подялба на наследствени имоти приживе
Питам, защото семействата на повечето ми приятели им оставиха я къща, я вила, я земя, тоест помогнаха им да стартират възможно най- добре в живота, а при мен, въпреки че баща ми има възможности, иска да ги стиска до края. А на мен къща като стана на 40-50 години не ми трябва вече. Дотогава ще съм си построил. Въпросът е сега да ми помогне, така както е българската традиция, когато момчето се ожени, баща му му дава парцел да си построи собственото гнездо и така. Смятам че съм прав да изисквам това от него, тъйкато той в случая е само един приемчик, къщите са строени от дядо ми, а земите купувани още по турско от прадедите ми.
- ivan_veskov
- Младши потребител
Re: Подялба на наследствени имоти приживе
На поставения от вас въпрос отговорът е лесен - нямате право на нищо. Независимо дали има завещание или не, по силата на закона баща ви, ако е единствено дете, е и единствен наследник на своите родители (вашите баба и дядо) и вие няма как да получите каквато и да е част от тяхното имущество.
По вторият ви въпрос - няма закон, който да го задължава да ви отстъпи каквато и да е част от своето имущество, получено по наследство, на вас, дори и да е наследил, не две, а десет къщи.
Трето - вие не сте все още действащ наследник. Кръгът от наследници се определя към момента на смъртта на наследодателя.
Четвърто - баща ви не е само "приемчик" на наследственото имущество,което е получил от своите родители, а пълноправен собственик. Той може да се разпорежда с него както намери за добре, включително да го продава, дарява, заменя, ипотекира и т.н. Съответно да похарчи получените пари както намери за добре без да ви остави нищо и никой закон не му го забранява.
Колкото до отношенията помежду ви, то те в настоящата ситуация са ирелевантни за правото и са ваш личен проблем.
По вторият ви въпрос - няма закон, който да го задължава да ви отстъпи каквато и да е част от своето имущество, получено по наследство, на вас, дори и да е наследил, не две, а десет къщи.
Трето - вие не сте все още действащ наследник. Кръгът от наследници се определя към момента на смъртта на наследодателя.
Четвърто - баща ви не е само "приемчик" на наследственото имущество,което е получил от своите родители, а пълноправен собственик. Той може да се разпорежда с него както намери за добре, включително да го продава, дарява, заменя, ипотекира и т.н. Съответно да похарчи получените пари както намери за добре без да ви остави нищо и никой закон не му го забранява.
Колкото до отношенията помежду ви, то те в настоящата ситуация са ирелевантни за правото и са ваш личен проблем.
- hariman
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|