Здравейте колеги, казусът е следния:
Клиентът ми е наследил имуществото на баба си, по силата на завещание. Нотариус издава протокол за откриване на завещанието, но няколко дни СЛЕД това чичото и лелята/децата на бабата/ сключват договор за замяна на нейните имоти, т.е. имотите на клиента.
Имам ли основание да заведа иск за разваляне на договора, позовавайки се на измама, заобикаляне на закона и противоречие на добрите нрави или пътят е друг?
Благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разваляне на договор за замяна
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разваляне на договор за замяна
dimitrova_l написа:Здравейте колеги, казусът е следния:
Клиентът ми е наследил имуществото на баба си, по силата на завещание. Нотариус издава протокол за откриване на завещанието, но няколко дни СЛЕД това чичото и лелята/децата на бабата/ сключват договор за замяна на нейните имоти, т.е. имотите на клиента.
Имам ли основание да заведа иск за разваляне на договора, позовавайки се на измама, заобикаляне на закона и противоречие на добрите нрави или пътят е друг?
Благодаря!
Колежке, договорите (двустранните) се развалят поради неизпълнение. При наличие на пороци във ФС (каквито Вие навеждате) те се обявяват за нищожни или се унищожават.
Пътят е съвсем друг. В описаното от Вас няма нито измама, нито другите два порока.
Apropo, като стана въпрос за измама, Вие как успяхте да преминете през ситото на изпитите по пътя към адвокатската професия?
-
teogeo - Активен потребител
teogeo написа: Колежке, договорите (двустранните) се развалят поради неизпълнение. При наличие на пороци във ФС (каквито Вие навеждате) те се обявяват за нищожни или се унищожават.
Пътят е съвсем друг. В описаното от Вас няма нито измама, нито другите два порока.
+1
Хинтс (демек подсказки) към колегата Димитрова:
1)универсалното завещание придава на бенефициента качеството "наследник";
2)след откриване и приемане на наследството, между наследниците се установява една им. общност. Всеки наследник участва в нея със своя идеална част.
3)Замяната е способ за разпореждане с едно право (арг. от чл. 223 ЗД).
и т.н.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Чичото и лелята като деца на наследодателката имат право на запазена част. Тази своя чатс те трябва да искат по съдебен ред ако е накърнена от завещанието. Тази си част могат да я предлагат за замяна (на практика те сигурно искат да си я продадат, а само го водят замяна за да няма племенника думата). След това новите му съсобственици ще си решават отношенията с него
- neveja111
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|