начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Комисионна за покупко-продажба на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Комисионна за покупко-продажба на недвижим имот

Мнениеот ivanova6 » 18 Авг 2014, 11:14

Здравейте,
Миналата година (2013), пролетта се свързах с фирма за недвижими имоти, по обявен в интернет за продажба имот. Разбира се фирмата, за да ми покаже имота трябваше да подпиша комисионен договор.
В последствие есента пак по обявен в интернет имот се свързах с друга фирма за оглед.
Преди да ми покажат имота отново трябваше да подпиша комисионен договор с фирмата, ще я нарека НГ. Оказа се, че това е същия имот който съм гледала пролетта.
Водихме няколко разговора с представителя на фирма НГ относно стойността на имота, но за съжаление преговорите не доведоха до никакъв резултат.
В последствие се обърнах към трета фирма, която все пак ми съдейства по отношение на договаряне на намаляване на цената, преглед на документите на имота, имаше тежести и други недовършени неща, за които разбира се платих комисионна.

Тези дни фирма НГ ми се обади, като ми обясни, че след като съм подписала говоро за комисионна и съм закупила имота, му дължа 600 евро и ако не ги платя ще заведе дело при които разноските ми биха било 2000 евро.

Ще бъда благодарна, ако някой ми разясни казуса, защо трябва да плащам комисионна при положение, че не съм получила никаква фактическа услуга от фирма НГ.

Второ копие от комисионния договор не получих, тъй като господина, след поставянето на подписа ми, веднага си затвори куфарчето.

Осъзнавам, че вината е и моя, но моля всеки, който го прочете за съвет, тъй като за мен това е изнудване и измама.
ivanova6
Нов потребител

Re: Комисионна за покупко-продажба на недвижим имот

Мнениеот eurolinker » 18 Авг 2014, 13:44

В договора ви със "заплашващия" би трябвало да пише, че комисионна се дължи ако ТОЙ/ТЯ ви съдейства за сключване на окончателен договор. Ако е така написано - спете спокойно - не дължите възнаграждение.
И понеже няма как да знаете, защото сте била достатъчно безотговорна към интересите си, към момента можете само да гадаете.
Ако има дело (а то ще има ако намеренията и шансовете на АНИ са сериозни), свържете се с адвокат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Re: Комисионна за покупко-продажба на недвижим имот

Мнениеот borovinka » 25 Авг 2014, 13:41

Старичка, но все още актуална тема: viewtopic.php?f=22&t=54881&start=40

Има начини да не плащате възнаграждение, но зависи какво пише в комисионния ви договор с агенцията. Без да се видят документите, няма как да ви се даде отговор. (Ако пише, например, че дължите неустойка в случай, че закупите имота от друг без посредничеството на агенцията.... става сложно). Но нищо не е невъзможно, както знаем от практиката. :wink:

Отидете с всичко, с което разполагате при адвокат. Очаквайте исково дело от агенцията в скоро време.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Имотни казуси