- Дата и час: 26 Ное 2024, 03:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изваждане на нотариален акт
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Изваждане на нотариален акт
Здравейте!Много се надявам, че ще получа съвет как да извадя нотариален акт на апартамента си, защото нямам никакви документи и не знам от къде да тръгна и какво да направя!Ето за какво става дума:Преди 20 год. майка ми имаше къща/по това време аз бях дете, непълнолетна/, която отчуждиха, бутнаха и за нея ни дадоха апартамент.Блока беше построен от ГУСВ и понеже къщата беше оценена с по-малка сума отколкото новия апартамент, разликата доплатихме накуп в банка.Обаче майка ми не пази нито вносната бележка, нито някакъв друг документ.Няма и акт 16 и нотариален акт.Просто нищо!Тя почина преди година и аз си извадих удостоверение за наследници.През тези 20 години на апартамента са плащани редовно всички данъци и такси.Аз съм единствената наследница.Къде да отида и какви документи ще са ми нужни за да мога да си извадя нотариален акт на мое име?Не мога да си позволя да ползвам услугите на адвокат.Благодаря предварително на всички!
- babydoly
- Нов потребител
Re: Изваждане на нотариален акт
Посетете НОТАРИУС и обяснете това, което написахте тук. Надявам се, че ще Ви упъти откъде и какви документи да си набавите, за да може да Ви състави КОНСТАТИВЕН НОТАРИАЛЕН АКТ. (по принцип това е наистина работа за адвокат)
- rts
- Активен потребител
Да ползваш адвокат да ти вади справки и скици излиза 2000-3000 лв., а нотариусите консултации не дават.При тях само носиш документите и правиш нотариален акт.Е, ако имах пари лесно щях да се справя, но аз нямам и затова се надявам някой да ме посъветва какво да направя, откъде и какво да набавя/справки,документи, скици и т.н/ за да си направя нотариален акт!Надявам се,че все някой знае.Все пак половината българи имат собствено жилище и нотариален акт за него, нали така?
- babydoly
- Нов потребител
babydoly написа:Да ползваш адвокат да ти вади справки и скици излиза 2000-3000 лв., а нотариусите консултации не дават.При тях само носиш документите и правиш нотариален акт.Е, ако имах пари лесно щях да се справя, но аз нямам и затова се надявам някой да ме посъветва какво да направя, откъде и какво да набавя/справки,документи, скици и т.н/ за да си направя нотариален акт!Надявам се,че все някой знае.Все пак половината българи имат собствено жилище и нотариален акт за него, нали така?
КНА се издават, ако са изпълнени определени законови изисквания, изготвят се от юристи - адвокати и нотариуси и съществува предвиден ред за оспорването им по съдебен ред, особено при прояви на самоинциатива! Така че, по - добрият вариант за Вас, вместо сега да си спестите посочените средства, а после да водите съдебни битки, в които да вложите много повече разноски, е да се обърнете към юрист!
- nk7702n
- Старши потребител
Ако става въпрос за гр. София - посетете дирекция "Общинска собственост" към Столична община - пл. Славейков № 6, и потърсете там документите по отчуждаването и обезщетението Ви с апартамент. После ще решите какво да правите.
-
vdggbg - Активен потребител
Ами аз съм СОБСТВЕНИК на този имот.Просто нямам документи!Общината ни е обезщетила мен и майка ми заради бутнатата ни къща!Просто по това време аз бях непълнолетна и е записан на името на майка ми!Други наследници НЯМА!!!С кого да се съдя и защо?Майка ми е изхвърлила документите за отчуждаване и документите че е доплатила разликата.Е, никой ли не е вадил акт 16?Нотариален акт?Странно...
- babydoly
- Нов потребител
babydoly написа:Ами аз съм СОБСТВЕНИК на този имот.Просто нямам документи!Общината ни е обезщетила мен и майка ми заради бутнатата ни къща!Просто по това време аз бях непълнолетна и е записан на името на майка ми!Други наследници НЯМА!!!С кого да се съдя и защо?Майка ми е изхвърлила документите за отчуждаване и документите че е доплатила разликата.Е, никой ли не е вадил акт 16?Нотариален акт?Странно...
По-горе ви се обясни какво да направите, но не четете, а само се жалвате.
Накратко, 1. отивате в общината, където се намира имота, искате от техния архив документите, с които ви е дадено обезщетението срещу съборената ви къща. 2. отивате в местни данъци и такси на общината (където плащате данъка за имота и таксата смет) и си вадите копие от декларацията, с която е деклариран, респективно, изваждате си и данъчна оценка на имота (ще ви трябва за констативката). 3. отивате в Службата по геодезия, картография и кадастър и с данъчната оценка (където е описан имота), си вадите схема на самостоятелния обект в сградата (апартамента).
С 1, 2 и 3 отивате при нотариус и му описвате това, което сте сложила в първия си пост. Нотариусът ще прегледа документите ви и ще ви даде бланка на Молба-декларация, която ще трябва да заверите в Общината (в нея пише, че имотът не е актуван като държавна или общинска собственост).
След това с удостоверението ви за наследници нотариусът ще може да ви издаде КНА (констативен нотариален акт). Ако някои от документите по-горе липсват в архивите на общината, трябва да си предвидите и 2-ма съседи, с които да установите давностно владение. В този случай ще имате КНА по обстоятелствена проверка.
Всичко това може да ви го обясни и нотариусът, той най-точно ще ви каже и какви още документи ще му бъде необходимо да види, за да ви издаде КНА.
П.С> Уточнение - споменавате, че сградата, в която е апартаментът ви, няма Акт 16. Това може да затрудни малко ситуацията. (На какво основание сте плащали такса смет??, ако сте внасяли такава де, а не е само данък?) Задължително започнете първо с проверка на наличните архивни документи в общината - архитектура, строителство и т.н. Защо сградата няма Акт 16 между другото?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|