начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Изваждане на нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Изваждане на нотариален акт

Мнениеот babydoly » 09 Май 2013, 13:01

Здравейте!Много се надявам, че ще получа съвет как да извадя нотариален акт на апартамента си, защото нямам никакви документи и не знам от къде да тръгна и какво да направя!Ето за какво става дума:Преди 20 год. майка ми имаше къща/по това време аз бях дете, непълнолетна/, която отчуждиха, бутнаха и за нея ни дадоха апартамент.Блока беше построен от ГУСВ и понеже къщата беше оценена с по-малка сума отколкото новия апартамент, разликата доплатихме накуп в банка.Обаче майка ми не пази нито вносната бележка, нито някакъв друг документ.Няма и акт 16 и нотариален акт.Просто нищо!Тя почина преди година и аз си извадих удостоверение за наследници.През тези 20 години на апартамента са плащани редовно всички данъци и такси.Аз съм единствената наследница.Къде да отида и какви документи ще са ми нужни за да мога да си извадя нотариален акт на мое име?Не мога да си позволя да ползвам услугите на адвокат.Благодаря предварително на всички!
babydoly
Нов потребител

Re: Изваждане на нотариален акт

Мнениеот rts » 09 Май 2013, 14:35

Посетете НОТАРИУС и обяснете това, което написахте тук. Надявам се, че ще Ви упъти откъде и какви документи да си набавите, за да може да Ви състави КОНСТАТИВЕН НОТАРИАЛЕН АКТ. (по принцип това е наистина работа за адвокат)
rts
Активен потребител

Мнениеот babydoly » 09 Май 2013, 16:45

Да ползваш адвокат да ти вади справки и скици излиза 2000-3000 лв., а нотариусите консултации не дават.При тях само носиш документите и правиш нотариален акт.Е, ако имах пари лесно щях да се справя, но аз нямам и затова се надявам някой да ме посъветва какво да направя, откъде и какво да набавя/справки,документи, скици и т.н/ за да си направя нотариален акт!Надявам се,че все някой знае.Все пак половината българи имат собствено жилище и нотариален акт за него, нали така?
babydoly
Нов потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 09 Май 2013, 17:13

Включете си личните съобщения.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот nk7702n » 09 Май 2013, 17:29

babydoly написа:Да ползваш адвокат да ти вади справки и скици излиза 2000-3000 лв., а нотариусите консултации не дават.При тях само носиш документите и правиш нотариален акт.Е, ако имах пари лесно щях да се справя, но аз нямам и затова се надявам някой да ме посъветва какво да направя, откъде и какво да набавя/справки,документи, скици и т.н/ за да си направя нотариален акт!Надявам се,че все някой знае.Все пак половината българи имат собствено жилище и нотариален акт за него, нали така?

КНА се издават, ако са изпълнени определени законови изисквания, изготвят се от юристи - адвокати и нотариуси и съществува предвиден ред за оспорването им по съдебен ред, особено при прояви на самоинциатива! Така че, по - добрият вариант за Вас, вместо сега да си спестите посочените средства, а после да водите съдебни битки, в които да вложите много повече разноски, е да се обърнете към юрист!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 09 Май 2013, 20:41

Ако става въпрос за гр. София - посетете дирекция "Общинска собственост" към Столична община - пл. Славейков № 6, и потърсете там документите по отчуждаването и обезщетението Ви с апартамент. После ще решите какво да правите.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот babydoly » 13 Май 2013, 13:18

Ами аз съм СОБСТВЕНИК на този имот.Просто нямам документи!Общината ни е обезщетила мен и майка ми заради бутнатата ни къща!Просто по това време аз бях непълнолетна и е записан на името на майка ми!Други наследници НЯМА!!!С кого да се съдя и защо?Майка ми е изхвърлила документите за отчуждаване и документите че е доплатила разликата.Е, никой ли не е вадил акт 16?Нотариален акт?Странно...
babydoly
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 18 Май 2013, 09:57

babydoly написа:Ами аз съм СОБСТВЕНИК на този имот.Просто нямам документи!Общината ни е обезщетила мен и майка ми заради бутнатата ни къща!Просто по това време аз бях непълнолетна и е записан на името на майка ми!Други наследници НЯМА!!!С кого да се съдя и защо?Майка ми е изхвърлила документите за отчуждаване и документите че е доплатила разликата.Е, никой ли не е вадил акт 16?Нотариален акт?Странно...

По-горе ви се обясни какво да направите, но не четете, а само се жалвате.
Накратко, 1. отивате в общината, където се намира имота, искате от техния архив документите, с които ви е дадено обезщетението срещу съборената ви къща. 2. отивате в местни данъци и такси на общината (където плащате данъка за имота и таксата смет) и си вадите копие от декларацията, с която е деклариран, респективно, изваждате си и данъчна оценка на имота (ще ви трябва за констативката). 3. отивате в Службата по геодезия, картография и кадастър и с данъчната оценка (където е описан имота), си вадите схема на самостоятелния обект в сградата (апартамента).
С 1, 2 и 3 отивате при нотариус и му описвате това, което сте сложила в първия си пост. Нотариусът ще прегледа документите ви и ще ви даде бланка на Молба-декларация, която ще трябва да заверите в Общината (в нея пише, че имотът не е актуван като държавна или общинска собственост).
След това с удостоверението ви за наследници нотариусът ще може да ви издаде КНА (констативен нотариален акт). Ако някои от документите по-горе липсват в архивите на общината, трябва да си предвидите и 2-ма съседи, с които да установите давностно владение. В този случай ще имате КНА по обстоятелствена проверка.
Всичко това може да ви го обясни и нотариусът, той най-точно ще ви каже и какви още документи ще му бъде необходимо да види, за да ви издаде КНА.

П.С> Уточнение - споменавате, че сградата, в която е апартаментът ви, няма Акт 16. Това може да затрудни малко ситуацията. (На какво основание сте плащали такса смет??, ако сте внасяли такава де, а не е само данък?) Задължително започнете първо с проверка на наличните архивни документи в общината - архитектура, строителство и т.н. Защо сградата няма Акт 16 между другото?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Имотни казуси