Здравейте!
Извинявам се ако темата,която ме вълнува е обсъждана вече, но с търсачката не открих нищо,подобно на моя случай. Ако е нужно нека модераторите заключат темата и преместят мнението ми на нужното място.
Ще се опитам да бъда конкретна, макар и може би доста обстоятелствена. Но не съм сигурна кои от фактите имат значение в този казус.
Закупих апартамент през 2001г, но не съм живяла в него оттогава. Майка ми и съпругът й (не е мой баща),както и брат ми нямаше къде да живеят и ме помолиха да ползват жилището, докато намерят някакво решение.Съгласих се,като не сме подписвали никакъв договор за наем, ползване или др.Вече 11 год. живеят там, напълно безвъзмездно.Междувременно отношенията ни се влошиха.Сега искам да продам това жилище, а не мога да вляза в него, тъй като е сменен патрона.Майка ми и съпругът й заминаха на работа в Англия,но вещите им са в апартамента, който се обитава на този етап единствено от брат ми.Той не ме допуска вътре.Вероятно за всички тези години са сменили и адресната си регистрация на моя адрес, като аз заявление за съгласие не съм попълвала.Ако има такова в РПУ-то,вероятно е с фалшив подпис.Също така част от оригиналните ми документи за собственост останаха в жилището, но засега нямам основание да смятам, че са злоупотребили с тях.В справката от Службата по вписвания е записано, че аз съм собственик на имота. Тъй като нямам достъп до жилището си, няма как да си ги прибера.Въпросите ми са следните:
1.Имам ли някакъв ангажимент към вещите и имуществото на роднините ми, находящи се в моето жилище? Този въпрос ме интересува най-вече, защото те твърдят, че могат да ме подведат под отговорност за изгубване и унищожаване на вещите им (при евентуална продажба на апартамента)
2.Имам ли основание да подам жалба за самонастаняване в чужд имот? Прочетох, че това става по реда на чл.108 от ЗС. Първо-мога да докажа собственост с нот. акт, но по 2 пункт- как да докажа, че нямам достъп до имота,т.е.че нямам ключ за жилището? По трети пункт-нужно ли е аз да доказвам, че те нямат право да обитават жилището или това се доказва с представянето на нот.акт?
3.Има ли значение факта, че живеят в Англия,т.е.фактически не обитават апартамента, но отказват да си изнесат вещите и мен не допускат да вляза във владение на имота?
4.Доколкото разбрах няма давностен срок, но практиката доказвала, че за над 10 години искът се приемал за неоснователен. Вярно ли е това или в исковата молба трябва да се впише по-кратък срок (например от смяната на ключалката-2месеца)
В първия случай мога да претендирам за изплащане на наем за 11 години назад, а във втория-не. Кой е по-добрият вариант?
5.По какъв начин мога да вляза отново във владение на апартамента и да предприема действия по продажбата му?
6.Подлежа ли на наказателна отговорност ако просто разбия вратата,изнеса всичките им вещи и сменя на свой ред патрона? Това за мен е най-бързият начин да си реша проблема, но все пак-какво казва закона в този случай?
Предварително благодаря на всички,които ще отделят време да ми отговорят!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да вляза във владение на имота си
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|