начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Недвижим имот прехвърлен на името на лице под 18 години

Казуси за недвижими имоти

Недвижим имот прехвърлен на името на лице под 18 години

Мнениеот blackpool » 08 Авг 2011, 19:33

Здравейте, моя далечна роднина ме ангажира с неин проблем и ме помоли да поставя проблемът след като разбра, че съм регистриран в юридически форум. Ще опитам колкото може по накратко и ясно да изложа проблема. Тя е разведена има две деца като още преди развода баща й( ако не бъркам ) прехвърля къща на името на сина й като това става с договор за покупко-продажба по който тя е страна в качеството си на настойник на детето. Детенцето е на 13 години, тя е посочена за негов настойник и човек който може да се разпорежда с това имущество в качеството й на настойник. Проблема възниква от това,че със съпругът й се развеждат и след развода той поема попечителството над децата така се разбират. Това става след споразумение между нея и бившият й съпруг и в съдебното решение се казва,че той поема попечителството на децата, тя ще им плаща издръжка. Тя казва, че съпругът й не е фигурирал в този договор за покупко-продажба. Той е сключен между нея в качеството й на настойник на малкия и между баща й. Конкретните и въпроси са след развода по силата на този сключен договор тя сега има ли право да се разпорежда с имота или бащата,който вече е взел попечителските права се явява настойник и лице което може да се разпорежда с имота? Лично мое мнение е, че бащата като настойник може да предприема някакви действия т.е. няма значение, че тя е била тогава страна по договора важното е кой е настойник на детето в момента. Единственото което мога да твърдя със сигурност е, и ще се радвам да споделите и вие мнението си върху тази моя теза е че:съгласно чл. 130 ал. 3 от СК "Извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето. " т.е. нова сделка на недвижимия имот чрез покупко-продажба например без произнасяне на съд би била недействителна. Това е единственото, което я топли в момента. Ще съм ви благодарен да споделите и вашите мнения
blackpool
Нов потребител

Re: Недвижим имот прехвърлен на името на лице под 18 години

Мнениеот damme » 17 Авг 2011, 15:23

задавайки въпроса стигнахте до отговора
damme
Младши потребител

Назад към Имотни казуси