начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Как става наемане на търговско помещение? !

Казуси за недвижими имоти

Как става наемане на търговско помещение? !

Мнениеот petq9 » 26 Ное 2010, 14:28

Здравейте! Имам следния казус, мой близък роднина се опитва да наема под наем голямо търговско помещение, но наемодателя не иска да се фиксира определен наем за период от 2-5 години, а иска да определим правила по който да се определя наема годишно.
Аз се интерсувам, какви могат да бъдат тези правила за определяне на наема, ако някой може да ми даде съвет ще съм много благодарна .
Ако някои има примерен договор за наемане на търговско помещение, моля да го изпрати на petqstoqnova3@abv.bg
Последна промяна petq9 на 26 Ное 2010, 15:57, променена общо 1 път
petq9
Нов потребител

Re: Как става наемане на търговско помещение? !

Мнениеот atanaspetrovmeister » 26 Ное 2010, 15:32

Доколкото разбирам близкият ви роднина иска да започва бизнес, но не иска да поема рискове и поради тази причина се стреми да обвърже цената на наема с реализирания оборот. От негова гледна точка е добре, но договорът е двустранен и от значение е и думата на наемодателя, който ще е затруднен да упражнява котрол върху работата на наемателя си и затова си предпочита "твърдата сума", която според него си е реална цена за наема.
Според мен практиката е такава, роднината ви започва своя бизнес, поема си риска и ако са доволни страните всичко е наред, ако се окаже, че е поредния ентусиаст... изводите ще си ги прави той. :wink:
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот petq9 » 26 Ное 2010, 16:06

Благодаря ти много за отговора! Но проблема не е от наша страна, а от страна на наемодателя той не иска да фиксира определен наем за по дълъг период, а иска да си направим правила по който да се коригира наема годишно. Според мен в това има смисал, но ако в договора за наем е фиксиран определен наем за 2 или 3 год. и след това годишно може да се вдига наема с 5-10 %, но собственика и така не иска иска всяка година да регулира наема по така наречените от него "правила". мен ме интерсува какви могат да бъдат правилата, от какво зависи корекция на наема годишно и реално ли е неговото искане.
petq9
Нов потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 26 Ное 2010, 16:39

В случая става въпрос за договаряне - правила общо взето няма... стига да "не противоречат на закона и добрите нрави". Вижте какви са неговите "правила" в такъв случай, може да се окаже, че са изгодни и за вас. Въпросът е, схемата да е ясна, без да съществува възможност за едностранно променяне на условията. Ако наемодателят поставя ясни правила - какъв е проблемът?
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Имотни казуси