начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност

Мнениеот boris_todorov » 01 Ное 2010, 00:58

Родителите ми дариха имот, като си запазиха правото на ползване върху част от имота. Преди 12 години сключихме дотовор за наем за 1 година с наш съсед. След изтичане на дотовора той остана под наем по устна договорка, Наем плащаше на родителите ми. Родителите ми починаха и аз искам да ползвам имота. Наемателят отказва за напусне. Как за постъпя и може ли да придобие имота по давност? Не мога да намеря договора за наем и разписки за платен наем. Имам нотариален акт.
boris_todorov
Младши потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот law_master » 01 Ное 2010, 02:05

Тъй като нямате договора, всичко е в сфрета на предположението. Но ето какъв е общия случай: Договорът скл. за определн срок (1 г. във вашия случай) се превръща в безсрочен с изтичането на срока, ако наемателят е продължил да ползва вещта със знанието и без противопоставянето на наемодателя. Същият се прекратява с предизвестие от 30 дни - добре е да се направи с нот. покана или обратна разписка. Наемателят винаги е само държател на вещта и не може да я придобие по давност - няма animus aquirendi :wink: . Нотасриалният акт ви лигитимира като собственик и обосновава правният ви интерес да заведете иск за опразване на наето помещение -> чл. 310 т. 2 ГПК :mrgreen:

Това е теорията, за практиката :arrow: към колега :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот whiskey » 02 Ное 2010, 00:51

На ревандикация ми звучи...
whiskey
Потребител

Назад към Имотни казуси