начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

общински сгради построени върху частен имот ...

Казуси за недвижими имоти

общински сгради построени върху частен имот ...

Мнениеот scrosh » 17 Авг 2010, 22:21

казусът е следния: имаме общински сгради построени върху частен имот, имота е върнат с решение, но е възтановен като земеделски, а той не е. Предложих ме на собствениците замяна на земеделски площи по чл. 10б от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, но те не са съгласни и си искат същите земи? Та улогката вече е тука, че земите не са земеделски? Какво бихме могли да направим понататък?
scrosh
Нов потребител

Re: кой има желание да помогне???

Мнениеот milletti » 17 Авг 2010, 22:54

Първо, неразделна част от всяко решение за възстановяване на земи по ЗСПЗЗ е скица на имота. Ако в решението пише нива/ливада и т.н. и скицата следва да е за такъв имот. А в него може да има само стопански постройки, които пък трябва да са отразени на скицата.
Ако имотът е в строителните граници на населеното място, скицата, заедно с удостоверение се издава от техническа служба на съответната ОА. Отразява се задължително дали има извършено мероприятие в имота - строеж /законен/. В този случай ПК обезщетява със земя на друго място.
Така че, това, което пишете няма как да е така. ПК няма да възстанови имот, върху който има законно построени сгради. А още по-малко ще го възстанови, като земеделска земя.
Второ, пишете, че имота вече е възстановен. Аз не разбрах как тогава предлагате други земи, ама не е това темата.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот lawinbg » 17 Авг 2010, 23:22

подкрепям
lawinbg
Нов потребител

Мнениеот vili » 18 Авг 2010, 18:06

Очевидно питащият не прави разлика между решение, с което се признава правото на собственост и последващо решение за реалното възстановяване в стари релни граници или с плана за земеразделяне. Предполагам, че е налице само признаване на собствеността и тепърва предстои да бъде изпълнено това решение.
vili
Потребител

Мнениеот sunrise » 19 Авг 2010, 11:10

scrosh написа:казусът е следния: имаме общински сгради построени върху частен имот, имота е върнат с решение, но е възтановен като земеделски, а той не е. Предложих ме на собствениците замяна на земеделски площи по чл. 10б от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, но те не са съгласни и си искат същите земи? Та улогката вече е тука, че земите не са земеделски? Какво бихме могли да направим понататък?

А как са построени върху чужд имот?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Авг 2010, 17:55

до-sunrise много е правилно питането ти, и как са построени общински сгради вьрху този имот и кой е променил статута на земята преди това,че да има разрешение за строеж и защо сега им се врьщат като земеделски земи на собствениците :D някой явно ще изгори с много пари
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Re: общински сгради построени върху частен имот ...

Мнениеот hasi99 » 11 Окт 2010, 19:19

Здр!Незнам дали тук е мястото,но имам едно питане.Става въпрос за земя на която от много години,когато моята баба е била малка е било построен Трансформатор.Въпросния Трансформатор е в двора на къщата.Питането ми е,дали може да се вземе някакво парично обезщетение за това място?Благодаря предварително!!
hasi99
Нов потребител

Re: общински сгради построени върху частен имот ...

Мнениеот zelen » 12 Окт 2010, 08:03

hasi99 написа:Здр!Незнам дали тук е мястото,но имам едно питане.Става въпрос за земя на която от много години,когато моята баба е била малка е било построен Трансформатор.Въпросния Трансформатор е в двора на къщата.Питането ми е,дали може да се вземе някакво парично обезщетение за това място?Благодаря предварително!!

При определени условия е възможно.
Процедурата е сложна, продължителна и изморителна!
zelen
Потребител

Назад към Имотни казуси