RE:НЕЗАКОННИ СГРАДИ В ЧУЖД ИМОТ
от balon4e1439 27.09.2010г. 03:32
През 1993 г чрез покупко продажба от баща на дъщеря станах собственик на недвижим имот с построени -къща и две стопански постройки по нотариален акт и скица с №...парцел от кадастрален план удобрен със заповед от 07./85 г.Брат ми през 1987 г.без разрешение от баща ми и служба ТУС към общината,започва да строй гараж- без необходимите документи за строеж- незаконо изграждане.Многкратно както от баща ми така и от мен в устен вид са уведомявани служителите от ТУС към Общината, но резултат никакъв.Продължаваше да строй -лятна кухня и др.На 14.06.1994 г. като собственик се сдобих със скица на парцела на недвижимия имот и въпросните незаконови постройки не фигурираха в скицата -парцел от регул . план на Общината удобрен със заповед от 07.1985 г. и удостверение ,удостреряващо че не издавано разрешение за строеж нито стройтелна линия и ниво и др. документи.За незаконите постройки не е плащано данък.Придобития имот е деклариран по установения законов ред -чл.14 от змдс по натариален акт. През м.11 /2002 г.има нова кадастрална карта и въпросните незаконови сгради фигурират в нея- не са предоставени документи по чл.38 ал. 1 ЗКИР и не са направени възражения по чл.46 ал.2 ЗКИР.Настъпилите промени в недвижимия имот са отразени -обект на кадастъра чл.51 ал1 ЗКИР,но защо незаконите постройки са нанесени в кадастралния регистър от 1985 г.-нотариалният акт не е променен.АКО НЯКОЙ може да ми помогне или даде съвет към кого да се обърна и да разбера на какво уснование тези незаконни сгради са се отзовали скицата-парцел от недвиж. имот от регул. план на Общината от 1985 г. И има ли брат ми законово право за узаконовяване на сградите построени в чужд имот ,без разрешение ,без плащане на данъци , че те ми пречат да упражня пълното правото на собсввености .Надавам се да ми помогнете.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 00:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИМОТ ПО ДАВНОСТ
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ИМОТ ПО ДАВНОСТ
Привет,
Стига с "устни" сигнали. Сиганлизирай писмено, сезирай РДНСК (не знам къде се намира имотът).
Освен това, фактът че незаконната сграда я има в скиацт от кадастъра-не значи нищо. Тя е заснета, в буквалния смисъл, зас-не-та, никой не се е интересувал дали е законно построена. Впоследствие и на по-късен етап, винаги може да искате заличаването й откадастъра.
Стига с "устни" сигнали. Сиганлизирай писмено, сезирай РДНСК (не знам къде се намира имотът).
Освен това, фактът че незаконната сграда я има в скиацт от кадастъра-не значи нищо. Тя е заснета, в буквалния смисъл, зас-не-та, никой не се е интересувал дали е законно построена. Впоследствие и на по-късен етап, винаги може да искате заличаването й откадастъра.
- stanimirpopov
- Младши потребител
RE: имотНезаконни сгради в чужд
от balon4e1439 28.09.2010г. 19:29
Благодаря ВИ г-н stanimirpopov за съвета.Но нищо не ми казвате какви права има брат ми относно сградите който са незакони построени в имота ми и продължава да ги обитава и да се разпорежда в него- все едно че той е собственика на имота.
Има ли клауза по която ,че по-вече от 10 г. е ползвал сградите за живеене и това да му дава право да ги узакони и да продължава да живее там ,като не успорва моята собственост и според него не ми пречи да упражнявам правото си като такава.Защото при появилата се ситуация аз не мога да си извадя скица на парцела по наториален акт в случай че реша да продавам.Или първо трябва чрез иск до съда да разреша проблема с незаконите постройки.МОЛЯ да ми разясните какво трябва да направя и дали ще се реши в моя полза- вашето становище. Предварително много Благодаря и ще се радвам ако и други вземат при сърце положението в което съм попаднала.
С ПОЗДРАВ : Нина
от balon4e1439 28.09.2010г. 19:29
Благодаря ВИ г-н stanimirpopov за съвета.Но нищо не ми казвате какви права има брат ми относно сградите който са незакони построени в имота ми и продължава да ги обитава и да се разпорежда в него- все едно че той е собственика на имота.
Има ли клауза по която ,че по-вече от 10 г. е ползвал сградите за живеене и това да му дава право да ги узакони и да продължава да живее там ,като не успорва моята собственост и според него не ми пречи да упражнявам правото си като такава.Защото при появилата се ситуация аз не мога да си извадя скица на парцела по наториален акт в случай че реша да продавам.Или първо трябва чрез иск до съда да разреша проблема с незаконите постройки.МОЛЯ да ми разясните какво трябва да направя и дали ще се реши в моя полза- вашето становище. Предварително много Благодаря и ще се радвам ако и други вземат при сърце положението в което съм попаднала.
С ПОЗДРАВ : Нина
- balon4e1439
- Нов потребител
Нина,
най-доброто, което трябва да направите, е спешно да отидете при адвокат - специалист в тази област, да му покажете всички документи и да решите какво да предприемете. Не се бавете, защото колкото по-дълго търпите този незаконен строеж във вашия имот, толкова по-лошо става положението.
Тук, в този форум, няма как да получите правилен съвет, тъй като е много важно да се видят документите, да се обсъдят вариантите за действие... СЪС СПЕЦИАЛИСТ. Не знаете тук какви хора могат да ви дадат съвет и дали той ще е най-правилен.
Правилно бяхте посъветвана - бързо една жалба срещу незаконното строителство до РДНС за вашия район, жалба до кмета на общината - също. И най-вече - иск по чл.109 от ЗС - за премахване на незаконната сграда във вашия имот... Но, както посочих по-горе, за последното спешно ви трябва адвокат.
най-доброто, което трябва да направите, е спешно да отидете при адвокат - специалист в тази област, да му покажете всички документи и да решите какво да предприемете. Не се бавете, защото колкото по-дълго търпите този незаконен строеж във вашия имот, толкова по-лошо става положението.
Тук, в този форум, няма как да получите правилен съвет, тъй като е много важно да се видят документите, да се обсъдят вариантите за действие... СЪС СПЕЦИАЛИСТ. Не знаете тук какви хора могат да ви дадат съвет и дали той ще е най-правилен.
Правилно бяхте посъветвана - бързо една жалба срещу незаконното строителство до РДНС за вашия район, жалба до кмета на общината - също. И най-вече - иск по чл.109 от ЗС - за премахване на незаконната сграда във вашия имот... Но, както посочих по-горе, за последното спешно ви трябва адвокат.
- jiji2
- Потребител
balon4e1439, наистина е най-добре специалист да види документите. Всичко може да се се случи - така че колкото по-бързо, толкова по-добре. Може да си узакони сградата, вас пък ви ползва нормата на чл. 92 от Закона за собствеността, така че - действайте, нищо не е загубено!-))
- stanimirpopov
- Младши потребител
RE: Не законен строеж в чужд имот
от balon4e1439 29.09 2010 г. 22:54
Много благодаря на jiji2 и на stanimirpopov за дадените съвети, ще се възползвам и така ще направя, а каквото е писано това ще стане .Знам че борбата ще е голяма и ходене по мъките с нашите закони, но какво да се прави законите ни в нашата държава са такива, че не знаеш кого защитават. Имаш ли парични средства и с правителствен самолет можеш да се сдобиеш.Е още веднъж Благодаря на всички Вас за отзивчивоста която проявихте към моя проблем.С пожелание за много здраве и успехи в живота.
С поздрав : Нина
от balon4e1439 29.09 2010 г. 22:54
Много благодаря на jiji2 и на stanimirpopov за дадените съвети, ще се възползвам и така ще направя, а каквото е писано това ще стане .Знам че борбата ще е голяма и ходене по мъките с нашите закони, но какво да се прави законите ни в нашата държава са такива, че не знаеш кого защитават. Имаш ли парични средства и с правителствен самолет можеш да се сдобиеш.Е още веднъж Благодаря на всички Вас за отзивчивоста която проявихте към моя проблем.С пожелание за много здраве и успехи в живота.
С поздрав : Нина
- balon4e1439
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|