начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Определение за басейн-къде да намеря?

Казуси за недвижими имоти

Определение за басейн-къде да намеря?

Мнениеот jordani » 07 Май 2010, 10:11

Здравейте,имам следния въпрос-Искам да си направя малко езерце в двора,запознах се изискванията по ЗУТчл.46 и 47 където се споменава БАСЕЙН.Никъде не видях обаче определение за басейн.Това което искам да изградя е малко езерце с размери около 4м.диаметър и 1м.дълбочина. ,без бетонни стени само с изкоп но изолиран със специална мушама.Работата е там ,че искам да го изкопая почти до оградата.Важат ли чл.46 и 47 в случая и къде бих могъл да намеря определение какво е басейн.Благодаря.
jordani
Нов потребител

Re: Определение за басейн-къде да намеря?

Мнениеот Melly » 07 Май 2010, 11:05

jordani написа:Здравейте,имам следния въпрос-Искам да си направя малко езерце в двора,запознах се изискванията по ЗУТчл.46 и 47 където се споменава БАСЕЙН.Никъде не видях обаче определение за басейн.Това което искам да изградя е малко езерце с размери около 4м.диаметър и 1м.дълбочина. ,без бетонни стени само с изкоп но изолиран със специална мушама.Важат ли чл.46 и 47 в случая и къде бих могъл да намеря определение какво е басейн.Благодаря.

Похвално е, че искате да обогатите общта си култура. Но, за да реализирате мечтата си, е неободимо да я обсъдите първо с архитект - самото изпълнение на мероприятието БАСИЙН (според вас езерце) е "строеж" по см. на ЗУТ. А идеята ви да "облицовате" земните откоси на изкопа единствено със "специална мушама" е несериозна - има една цяла наука, и тя се нарича земна механика!

Със здраве!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот jordani » 07 Май 2010, 11:46

Melly написа:
Похвално е, че искате да обогатите общта си култура. Но, за да реализирате мечтата си, е неободимо да я обсъдите първо с архитект - самото изпълнение на мероприятието БАСИЙН (според вас езерце) е "строеж" по см. на ЗУТ. А идеята ви да "облицовате" земните откоси на изкопа единствено със "специална мушама" е несериозна - има една цяла наука, и тя се нарича земна механика!

Със здраве!

Мисля ,че имам доста добра обща култура.Освен,че и едното от образованията ми е инженерно.
Езера от декоративен тип се изграждат точно по този начин -с изолация от ПВН или ПВЦ.Без укрепващи конструкции.http://www.labouichere.com/f/chantier/bassin.htm.Споменах мушамата за да подскажа,че езерото ще е изолирано и няма да причинява вреди на съседното място като просмукване на води и т.н.
Иначе за ЗУТ не съм толкова наясно и затова питам.И за беседка и езерце ли е нужно разрешение за строеж?
Ако е нужно ще изкарам.До колкото разбрах от чл.147 не се изисква одобрен инв.проект.
Поздрави.
jordani
Нов потребител

Мнениеот Melly » 07 Май 2010, 12:29

Ако се върнете назад ще видите, че никъде не твърдя да е необходим инвестиционен проект за реализацията на "езерцето". Не ми слагайте думи в устата. :evil:

Попитахте, и аз ви отговорих. Няма да минете без снабдяването ви с нужните книжа. А кои са те, ще разберете ако попитате на точното място и точните хора. Позволих си да ви дам посока. Толкова от мен.

Приятен ден.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот jordani » 07 Май 2010, 14:21

Много моля,нищо не съм ви слагал в устата.Просто споменавам какво съм разбрал.Въпроса ми беше съвсем прост-къде мога да намеря определение за басейн и дали имам нужда от разрешително за строеж на беседка и езерце.
Сега ми идва на ум,че бих могъл да го обявя за водосбор за дъждовна вода и да мина само с писмо с уведомителен характер.Така няма да попадна в определенията на чл.47 за басейн,септ.яма и кладенец.Така си мисля аз,но дали е така в действителност?
jordani
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Май 2010, 15:51

jordani написа:Сега ми идва на ум,че бих могъл да го обявя за водосбор за дъждовна вода ВиК СЪОРЪЖЕНИЕ и да мина само с писмо с уведомителен характер. не си го и помисляй

Искане за РС на осн. чл.153 ал.1, в съотв. с чл.42 ал.3 и ал.4 на ЗУТ - 1.5 м от оградата и чл.147 ал.1 т.4.Ситуационната скица по чл.153 ал.1 /ситуация на УПИ-то като ВП/ да се направи от архитект на база актуална скица на имота/верен кадастър/ с нанесени разстояния и коти до имотните граници, придружена с обяснителна записка.
Беседката да се придружи с конструктивно становище. Да се приложи технологията за СМР на "езерцето - алпинеума".
Това достатъчно ли е за действия :wink:
PP. Макар и инженер, не ти трябва да знаеш как се правят басейни - това са специални съоръжения.
И още едно допълнение: като направите папката, иди я покажи на съседа, до която ограда искаш да се лепнеш, та да не си помисли че на този "басейн" ще организираш олимпиади :D (РС се обявява :wink:)
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 07 Май 2010, 17:08

anserk написа:
jordani написа:Сега ми идва на ум,че бих могъл да го обявя за водосбор за дъждовна вода ВиК СЪОРЪЖЕНИЕ и да мина само с писмо с уведомителен характер. не си го и помисляй

Искане за РС на осн. чл.153 ал.1, в съотв. с чл.42 ал.3 и ал.4 на ЗУТ - 1.5 м от оградата и чл.147 ал.1 т.4.Ситуационната скица по чл.153 ал.1 /ситуация на УПИ-то като ВП/ да се направи от архитект на база актуална скица на имота/верен кадастър/ с нанесени разстояния и коти до имотните граници, придружена с обяснителна записка.
Беседката да се придружи с конструктивно становище. Да се приложи технологията за СМР на "езерцето - алпинеума".
Това достатъчно ли е за действия :wink:
PP. Макар и инженер, не ти трябва да знаеш как се правят басейни - това са специални съоръжения.
И още едно допълнение: като направите папката, иди я покажи на съседа, до която ограда искаш да се лепнеш, та да не си помисли че на този "басейн" ще организираш олимпиади :D (РС се обявява :wink:)

:lol: :lol: :lol: anserk, ти му разби всякакви илюзии. Можеш да ми признаеш, че аз бях твърде деликатна с него, ама той не ме разбра самодеецът му със самодеец. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Май 2010, 17:10

jordani то май ще излезе "Дай...дай назад ...дай,дай още малко дай! А сегa слез да видиш к'во стана!" :D :D :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 07 Май 2010, 17:26

Каква деликатност! В тая сфера такова понятие -НЕнта!
С подобен казус се мъча в полите на Витоша - покрил си "басейна - шадраван" без да пита, до оградата на съседа, та чак и парно си инсталирал вътре (за коледните партита)! Добре че и съседа го хванахме в крачка с настъпването на няколко члена от закона, та ... с адвокати кретаме ...
Ама jordani поне пита - друго си е да си инженер :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 07 Май 2010, 18:07

anserk написа:Каква деликатност! В тая сфера такова понятие -НЕнта!
С подобен казус се мъча в полите на Витоша - покрил си "басейна - шадраван" без да пита, до оградата на съседа, та чак и парно си инсталирал вътре (за коледните партита)! Добре че и съседа го хванахме в крачка с настъпването на няколко члена от закона, та ... с адвокати кретаме ...
Ама jordani поне пита - друго си е да си инженер :wink:

anserk,
Остави го jordani. Нека преспи. Може и да му светне лампичката за какво става въпрос.

По твоя казус ти желая да докретате!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Май 2010, 20:19

Mellу не прекалявай с цветовете! Току виж някой от дежурните модератори ни обяви за членове на Ал Кайда!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jordani » 07 Май 2010, 20:33

Ако не ми беше светнала лампичката нямаше да задавам въпроси в този форум.Това,че съм инженер го споменах за да стане ясно ,че имам понятие от механики.Даже смея да твърдя ,че съм добре запознат по въпроса с басейните.Някои обаче предпочитат да се заяждат,вместо да дадат ясен отговор на въпроса ми за определение на понятието басейн в контекста на ЗУТ,щото явно не го знаят.Не е толкова сложно да кажете не знам,вместо да се заяждате по детски начин.Инак мерси за пояснението с беседката,това с технологията СМР за "езерце-алпинеум" не го разбрах може ли да поясниш.
п.п.Не съм самодеец съобразявам се с всички закони и правила във всяка една област.
jordani
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Май 2010, 21:31

jordani написа:Даже смея да твърдя ,че съм добре запознат по въпроса с басейните. Ако беше запознат, нямаше да зададеш такъв въпрос!Някои обаче предпочитат да се заяждат,вместо да дадат ясен отговор на въпроса ми... този камък в мойто дворче ли е ?

Питам и не чакам отговор: посочения път не ти ли стига? Защо държиш да се набуташ между шамарите на ЗУТ-а и многото наредби към него?
А сега за "алпинеума": Това което си решил да правиш е много добре и това са елементи от "проект за ВП на УПИ....." - беседки, чешми, пейки, пергоголи, алпинеуми, езерца с патици и .../жаби :D/ Затова ти трябва архитект да ги изографиса, като покаже на гл. архитект на общината и съседите, че всичко е съгласно действуващата нормативна уредба :idea:
Толкова от мен по твоя въпрос.
А за басейните /като съоръжение или част от съоръжение с определени функция и параметри зададени от архитект или технолог/ има няколко наредби в зависимост от предназначението му и в проекта му играят куп специалисти, което впрочем ти е ясно! И да не отварям дума за водата в басейна, щото може да ти се стъжни - с питейна ли ще го пълниш и през кой водомер ще я отчиташ, ако е басейн (от време на време трябва да доливаш и да пускаш някой и друг химикал, както и да има изпускател) :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Май 2010, 22:29

Уважаеми инж.jordani, дефиниция на понятието басейн в ЗУТ няма да намериш.Та само помисли колко видове басейни има "каменовъглен басейн", "водосборен басейн".... Ако си гледал някое от популярните филмчета за обезпечаването на американската армия ,ще видиш и надуваеми басейни, както и такива които са монтирани на колесна повозка. На последното ти обръщам специално внимание, защото те са подвижни и най общо казано са механизми. В §5 т.38 ще намериш що е строеж и строително-монтажни работи. Сега вече ще следва да се замислиш (и в ЗУТ го има) кое от всичко което е строителство е и басейн. По нататък в чл.147 ал.1 т.4 ще видиш за какви басейни не се изискват проекти, макар че са строителство. Но пък за тях (стоежите) в чл.151 ще видиш че се изисква разрешение за строеж, т.е. че басейнът не е изключен от строително-монтажните работи за които не се изисква такова.
Защо и как нормотворците, повечето от които са юристи са систематизирали нещата по този начин, ще разбереш едва след като си дадеш труда да получиш знания за основни принципи в юриспуденцията. Ако обаче ти само въз основа на няколкото изречения които съм ти написал схванеш тези принципи, трябва да знаеш че си роден гений в правото. Не ти се подигравам! Заклевам се!
От постовете ти надушвам, че си някакъв вид машинен инженер. За да потвърдя че съм искрен към теб ще ти кажа, че макър да съм обикновен архитект имам слабост към машинкаджиите. Синът ми е такъв! Ако долавяш някакъв сарказъм от участниците във форума, то аз си присвоявям правото освен от свое да ти се извиня и от тяхно име за да знаеш, че никой от нас не е злонамерен.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Май 2010, 10:42

@julyanvonemona, мисля че като представители на техническата мисъл (с доста опит :idea: ) в този юридически форум, се съобразяваме и ограничаваме в техническите формулировки на правните казуси :roll:
Това са съображенията ми да не коментирам технически понятия. Е, не винаги се получава, но правната мисъл на форума, надявам се, да ни прощава.
Благодаря за помощта! Вие, архитектите, винаги сте били и сте лицето на съсловието ни по толерантност :lol: Архитектите във фирмата ми понякога се ужасяват на коментарите ми, но добре, че са свикнали :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Май 2010, 11:22

anserk написа:@julyanvonemona, мисля че като представители на техническата мисъл (с доста опит :idea: ) в този юридически форум, се съобразяваме и ограничаваме в техническите формулировки на правните казуси :roll:
Това са съображенията ми да не коментирам технически понятия. Е, не винаги се получава, но правната мисъл на форума, надявам се, да ни прощава.
Благодаря за помощта! Вие, архитектите, винаги сте били и сте лицето на съсловието ни по толерантност :lol: Архитектите във фирмата ми понякога се ужасяват на коментарите ми, но добре, че са свикнали :D

Това е класическата триада в материята на ЗУТ!
И както каза някъде по темите, anserk-
anserk написа: ...Сме необходимото зло :idea:
:lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Май 2010, 11:37

Melly написа:Това е класическата триада в материята на ЗУТ!

Евала!!!! Благодарско!!!!
За първи път видях толкова нагледно какво е закона, и то въху коментар!!! :roll:
За съжаление, не всеки го владее това (вкл. и аз) :wink:
anserk
Активен потребител

Назад към Имотни казуси