начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

как да оспоря дарение на съпруга ми

Казуси за недвижими имоти

как да оспоря дарение на съпруга ми

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 17:39

Имам такъв въпрос - може ли и кой да оспорва дарението, направено от съпруга ми, който дари без мое знание апартамента, в който живеем тримата със сина ни, на майка си, която е омъжена повторно и вторият й мъж не е осиновил съпруга ми преди години? Така не се ли нарушава запазената част на сина ни, която също е преминала с дарението към неговата баба? Освен това съпругът ми има по-голям син от предишен брак, на който също е накърнена запазената част от жилището ни. Моля ви за компетентен съвет! Благодаря предварително на всички!!!
norma9
Младши потребител

Re: как да оспоря дарение на съпруга ми

Мнениеот rts » 24 Ное 2009, 18:29

Попитахте ли съпруга си защо го е направил ? При определени условия можете да оспорите това дарение. Обърнете се към адвокат, но имайте предвид, че това оспорване най-вероятно ще влоши семейните Ви отношения.
rts
Активен потребител

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 18:55

Доколкото разбрах от съпруга ми майка му го е посъветвала да постъпи така, за да му "запази" тя апартамента...
norma9
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2009, 19:21

Можете да оспорите сделката, като сключена със "семейно жилище" - но ще е повече от трудно да се гарантира успех на делото.

Все пак има такъв шанс.

Срокът Ви е малък - с оглед, че някой може да придобие права върху апартамента.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 19:58

Благодаря ви, че ми отговаряте на въпроса, но с това дарение свекърва ми не е ли придобила вече тези права върху семейното ни жилище и предполагам, че може да се разпорежда вече с него...Може би трябва да проверя все пак кой е собственик на това жилище в РС или къде ..!?
norma9
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2009, 20:16

Имате около 5-годишен срок да оспорите сделката, като съпруга - тоест, да искате жилището да се счита "непродадено", след което ще бъде трудно да се върне обратно собствеността.

Дарението се регистрира в Агенция по вписванията. За София това е между блоковете срещу РПУ-то в Гео Милев - от зала Универсиада се намира най-лесно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 22:07

Благодаря ви за дадената информация, надявам се, че ще ми бъде от полза !
norma9
Младши потребител

Мнениеот simted » 24 Ное 2009, 22:28

Госпожо, информацията предоставена от вас е твърде оскъдна. Моля да уточните кога е придобито жилището - преди брака ви и след него. Това е от голямо значение.
simted
Младши потребител

Мнениеот namakak » 24 Ное 2009, 22:39

А той срещу какво й го дари?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот norma9 » 25 Ное 2009, 00:01

След брака като дарение от майка му, а след това тя си го поиска обратно и дарението направено от съпруга ми е без тежести.. При това положение възможно ли е да искам да се възстанови запазената част на детето ни, както и на детето от първия брак на съпруга ми от това жилище, за да изпреваря евентуално разпореждане от страна на свекърва ми с така направеното й дарение?
norma9
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Ное 2009, 01:04

:roll: ............ толкова е нелепо всичко това. Надявам се да разберете това, както и че никой няма запазена част- СЪПРУГЪТ ВИ Е ЖИВ!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Ное 2009, 01:07

simted написа:Госпожо, информацията предоставена от вас е твърде оскъдна. Моля да уточните кога е придобито жилището - преди брака ви и след него. Това е от голямо значение.

Няма никакво значение- иде реч за дарение!

Само Ванко е казал част от истината.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 25 Ное 2009, 12:01

ivan_lawyer написа:Имате около 5-годишен срок да оспорите сделката, като съпруга - тоест, да искате жилището да се счита "непродадено", след което ще бъде трудно да се върне обратно собствеността.

Дарението се регистрира в Агенция по вписванията. За София това е между блоковете срещу РПУ-то в Гео Милев - от зала Универсиада се намира най-лесно.

А от кога започва да тече този 5 - годишен срок за право на оспорване? И ако съпругът ми пожелае да развали дарението, възможно ли е да се съединят двата иска или няма как това да стане? Благодаря за отговорите ви!
Последна промяна norma9 на 25 Ное 2009, 12:05, променена общо 1 път
norma9
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 25 Ное 2009, 12:03

За Вас от смъртта на съпруга Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот laridii » 26 Ное 2009, 15:16

Апартаментът си е на бабето и тя си го е поискала обратно, няма какво да направите. Престанете да фантазирате запазени части, разваляне на дарения и т.н. То животът е пален с изненади и не се знае кой кого ще превари на оня свят. Работете и си купете собствено жилище или жилище на сина Ви и така никой няма да гщо ощети.
laridii
Потребител

Назад към Имотни казуси