начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Дарение на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Дарение на недвижим имот

Мнениеот georgiev_sfbg » 26 Окт 2009, 19:11

Интересува ме, какви документи, трябва да подготвя, относно извършване на дарение - на недвижим имот (2-стаен апартамент)?
Какви данъци, нотариални и държавни такси, ще следва да заплатя?
...Предварително благодаря за оказаното съдействие! :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Re: Дарение на недвижим имот

Мнениеот Melly » 26 Окт 2009, 19:21

georgiev_sfbg написа:Интересува ме, какви документи, трябва да подготвя, относно извършване на дарение - на недвижим имот (2-стаен апартамент)?

Отивате при Нотариус и той ще Ви укаже какви документи са необходими за сделката (чл.18 ЗЗД). Може да имате късмет и да попаднете на такъв, който няма да Ви прати при адвокат. Това не означава, че няма да платите повече...., и то напълно законно.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 26 Окт 2009, 21:13

georgiev_sfbg написа:Интересува ме, какви документи, трябва да подготвя, относно извършване на дарение - на недвижим имот (2-стаен апартамент)?

А, така! Е!? Бива ли така?!

Без значение вида на разпоредителната сделка- документите са все едни и същи, колега. Акт за собственост на дарителя, скица на имота( във вашия случай ще е скица- схема на самостоятелен обект в сграда), данъчна оценка, декларации..., проект на НА.
Такси- нотари ще ти събере( можеш да си изчислиш и сам)
- такса на база мат. интерес по Тарифа към ЗННД( тук има специфика- той ли ще изготви проекта на НА( може и да те таксува с още една такса, а може и не.. пазарна икономика и без това документ за тях пари няма да получиш), ти ли..
- такса за вписване в АВ, по тарифа на АВ-СВ
-по ЗМДТ ( тук вече следва да провериш в местната общинска наредба( а що там, ти ще прочетеш, знам)
евентуално( удостоверение за наследници, но не сигурно- при тази оскъдица от факти...)

:roll: Това е. Може и да съм пропуснала нещо. Ама ако не ти е ясно- питай. За теб сме тук- ще обясним. :P :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magistart » 27 Окт 2009, 01:15

poli_g написа:Акт за собственост на дарителя, скица на имота( във вашия случай ще е скица- схема на самостоятелен обект в сграда), данъчна оценка, декларации..., проект на НА.
- такса на база мат. интерес по Тарифа към ЗННД( тук има специфика- той ли ще изготви проекта на НА( може и да те таксува с още една такса, а може и не.. пазарна икономика и без това документ за тях пари няма да получиш), ти ли..
-по ЗМДТ ( тук вече следва да провериш в местната общинска наредба( а що там, ти ще про

Оскъдната фактическа обстановка и база данни :lol: е налице-а относно актът, удостоверяващ правото на собственост-необходимо условие :lol: , макар и крепостен акт :lol: , протокол от обст.проверка, нотар. акт и т.н.
magistart
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Окт 2009, 01:43

poli_g написа: :roll: Това е. Може и да съм пропуснала нещо. Ама ако не ти е ясно- питай. За теб сме тук- ще обясним. :P :lol:

...Ясно! ...Все пак, проверката, е висша форма! :wink:
...А по Наказателно право и процес, ако имате проблем - насреща съм! :mrgreen:

...Интересува ме, най-вече, като крайна стойност - каква сума, ще се заплати (ориентировъчно).
P.S. Става въпрос за панелно жилище в гр.София.
Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 01:51, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Окт 2009, 01:50

georgiev_sfbg написа:...Интересува ме, най-вече, като крайна стойност - каква сума, ще се заплати (ориентировъчно).
P.S. Става въпрос за панелно жилище в гр.София.

Смятах смятах и пресметнах, че около 1,000,000 ще ти стигнат, даже и ще ти останат... :roll:

П.П. После да не забравиш да почерпиш. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Окт 2009, 01:55

Melly написа:Смятах смятах и пресметнах, че около 1,000,000 ще ти стигнат, даже и ще ти останат... :roll:
П.П. После да не забравиш да почерпиш. :D

:mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Окт 2009, 01:56

Не ми е смешно.
Не е ясно защо ме санкционират!
А ти на какво се веселиш - дваж повече.
magistart написа:
poli_g написа:Акт за собственост на дарителя, скица на имота( във вашия случай ще е скица- схема на самостоятелен обект в сграда), данъчна оценка, декларации..., проект на НА.
-по ЗМДТ ( тук вече следва да провериш в местната общинска наредба( а що там, ти ще про

Оскъдната фактическа обстановка и база данни :lol: е налице-а относно актът, удостоверяващ правото на собственост-необходимо условие :lol: , макар и крепостен акт :lol: , протокол от обст.проверка, нотар. акт и т.н.

Ще ви пропусна. Вярвам и вие- следващия път.

Тази панелка- има ли си данъчна стойност, кандидат-пеналисте?
Че... не мога да ти кажа Б, ако ти не кажеш А.
То.. и в наказателното е така...
Последна промяна poli_g на 27 Окт 2009, 02:03, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Окт 2009, 02:03

poli_g написа:...
А ти на какво се веселиш - дваж повече.

...На сумата - 1 млн.! :mrgreen:
Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 02:17, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Окт 2009, 02:05

poli_g написа:Тази панелка- има ли си данъчна стойност...

Предполагам - не е правена!
Но на каквато и стойност да е - ...все пак, става въпрос, за обикновен панелен 2-стаен апартамент в ж.к. ...

МОГО СТЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНИ В ТЕЗИ ФОРУМИ УЕЕ! ПАЛИТЕ СЕ ОТ НАЙ-МАЛКОТО! НЕ ПАСВА НА ЮРИСТИ, ДА НЕ СИ ВЛАДЕЯТ НЕРВИТЕ!
...ДАВАЙТЕ ПО-ВЕСЕЛО! :wink:

Питам сериозно! Майтапът, на страна - 500, 1000, 1500, 2000 лв.?
Вярно ли е, че е по-изгодно, да се сключи покупко-продажба, макар и фиктивна?
Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 02:10, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Окт 2009, 02:10

georgiev_sfbg написа:
poli_g написа:Тази панелка- има ли си данъчна стойност...

Предполагам - НЕ!
Но на каквато и стойност да е - ...все пак, става въпрос, за обикновен панелен 2-стаен апартамент в ж.к. ...

:roll: :lol: Добре- не плащате данък. Ще го приема, но сега ще се наложи и вие да приемете, че с бакалски сметки няма да се занимавам. Дала съм ви относимите НА- намерете ги ( кеф ви да си смятате за 20х., кеф- за 100) и си направете... ориентировъчна сметка за разходите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Окт 2009, 02:12

poli_g написа: :roll: :lol: Добре- не плащате данък.

Плаща се данък.
Интересува ме ориентировъчно. Толкова ли е сложно?!

...По-изгодно ли е, да се сключи покупко-продажба - на ниска цена?

P.S. За разлика от някои "колеги" във форума, не съм си направил няколко профила - с различен "user name", за да се правя на всезнайко - във всички области на правото, а когато се интересувам за нещо, с което не съм запознат в детайли - да страдам от "раздвоение на личността"! :wink: :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Окт 2009, 04:48

georgiev_sfbg написа:Плаща се данък.
Интересува ме ориентировъчно. Толкова ли е сложно?!

...По-изгодно ли е, да се сключи покупко-продажба - на ниска цена?

P.S. За разлика от някои "колеги" във форума, не съм си направил няколко профила - с различен "user name", за да се правя на всезнайко - във всички области на правото, а когато се интересувам за нещо, с което не съм запознат в детайли - да страдам от "раздвоение на личността"! :wink: :mrgreen:

Хайде, ценя факта, че имаш само един ник. Ще ударя едно рамо( ама само едно, че ми се спи)

ЗМДТ
Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.

(3) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Алинея 1 не се прилага за моторни превозни средства, които не са регистрирани за движение в страната.

(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Алинея 2 не се прилага, ако прехвърлянето е в изпълнение на задължение по закон или въз основа на акт на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на имущества на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти.

(5) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Чл. 45. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл. 44, а при замяна - от лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност, освен ако е уговорено друго. В случай, когато е уговорено, че данъкът се дължи от двете страни, те отговарят солидарно. Когато страните са се уговорили, че данъкът се дължи от прехвърлителя, другата страна е поръчител.

(2) Когато приобретателят на имуществото е в чужбина, данъчно задължен е прехвърлителят.

Чл. 46. (1) Основа за определяне на данъка е оценката на имуществото в левове към момента на прехвърлянето.

(2) Имуществото се оценява, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) недвижимите имоти и ограничените вещни права върху тях - по уговорената цена или по определена от държавен или общински орган цена, а в случай че тя е по-ниска от данъчната им оценка - по последната, съгласно приложение № 2;

плюс!
http://www.sofiacouncil.bg/index.php?pa ... ance&id=92
Раздел ІІІ
Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин

Чл.32. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.

(4) Алинея 2 не се прилага, ако прехвърлянето е в изпълнение на задължение по закон или въз основа на акт на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на имущества на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти.

(5) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи. :idea:

Чл.33. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл. 44 от Закона за местнтите данъци и такси, а при замяна - от лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност, освен ако е уговорено друго. В случай, когато е уговорено, че данъкът се дължи от двете страни, те отговарят солидарно. Когато страните са се уговорили, че данъкът се дължи от прехвърлителя, другата страна е поръчител.

(2)Когато приобретателят на имуществото е в чужбина, данъчно задължен е прехвърлителят

Чл.34. Основа за определяне на данъка е оценката на имуществото в левове към момента на прехвърлянето. :idea:

Чл.35. (1) При дарение на имущество, както и в случаите по чл.44, ал.2 от Закона за местните данъци и такси, данъкът се начислява върху оценката на прехвърляното имущество в размер на:

а) 0.7 на сто - при дарение между братя и сестри и техните деца;

б) 5 на сто - при дарение между лица извън посочените в буква "а".

(2) При възмездно придобиване на имущество данъкът е в размер 2,5 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

(3) При делба на имущество, когато притежаваният преди делбата дял се уголемява, данъкът се начислява върху превишението.

Плюс - АВ Тарифа за ДТ събирани от АВ
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) За вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска в размер 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лв.

И нотариалните такси

II. Нотариални такси според удостоверявания материален интерес

8. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) За издаване на нотариален акт или на договор за делба извън посочените в т. 1 се събира такса по следната таблица:

Удостоверяван материален Нотариална такса (в лв.)
интерес
до 100 лв. включително 30
101 - 1000 лв. :arrow: 30 + 1,5 на сто за горницата над 100 лв.
1001 - 10 000 лв. :arrow: 43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1000 лв.
10 001 - 50 000 лв. :arrow: 160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000 лв.
50 001 - 100 000 лв. :arrow: 480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000 лв.
100 001 - 500 000 лв. :arrow: 730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000 лв.
над 500 000 лв. :arrow: 1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв.,
но не повече от 6000 лв.

Не е висша математика - ще се справиш и сам. Приготви приблизително още 50 за разните му там декларации и преписи от акта за собственост...

Именно защото е дарение, материалният интерес ще бъде определен на база данъчна оценка. Как да знам колко е тя, че да кажа Б?!( за скица - схема, ако имате кадастър, и данъчна - около 70лв. грубо)

Дори и да е възмездна сделката( и покупко- продажба) можете да запишете 1 лев, но за нуждите на нотариалното производство ще ви таксуват на база данъчна оценка.

п.п. Уморена съм и горното наистина е потенциално грешно. Утре някой ще ме санкционира. Ала поне да протегне ръка на колегата. :) Лека нощ.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Окт 2009, 11:46

Благодаря ти, Поли!
...Разбрах, каквото ме интересуваше.

Лек и спорен ден!
:wink:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Имотни казуси