Интересува ме, какви документи, трябва да подготвя, относно извършване на дарение - на недвижим имот (2-стаен апартамент)?
Какви данъци, нотариални и държавни такси, ще следва да заплатя?
...Предварително благодаря за оказаното съдействие!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение на недвижим имот
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Дарение на недвижим имот
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Re: Дарение на недвижим имот
georgiev_sfbg написа:Интересува ме, какви документи, трябва да подготвя, относно извършване на дарение - на недвижим имот (2-стаен апартамент)?
Отивате при Нотариус и той ще Ви укаже какви документи са необходими за сделката (чл.18 ЗЗД). Може да имате късмет и да попаднете на такъв, който няма да Ви прати при адвокат. Това не означава, че няма да платите повече...., и то напълно законно.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
georgiev_sfbg написа:Интересува ме, какви документи, трябва да подготвя, относно извършване на дарение - на недвижим имот (2-стаен апартамент)?
А, така! Е!? Бива ли така?!
Без значение вида на разпоредителната сделка- документите са все едни и същи, колега. Акт за собственост на дарителя, скица на имота( във вашия случай ще е скица- схема на самостоятелен обект в сграда), данъчна оценка, декларации..., проект на НА.
Такси- нотари ще ти събере( можеш да си изчислиш и сам)
- такса на база мат. интерес по Тарифа към ЗННД( тук има специфика- той ли ще изготви проекта на НА( може и да те таксува с още една такса, а може и не.. пазарна икономика и без това документ за тях пари няма да получиш), ти ли..
- такса за вписване в АВ, по тарифа на АВ-СВ
-по ЗМДТ ( тук вече следва да провериш в местната общинска наредба( а що там, ти ще прочетеш, знам)
евентуално( удостоверение за наследници, но не сигурно- при тази оскъдица от факти...)
Това е. Може и да съм пропуснала нещо. Ама ако не ти е ясно- питай. За теб сме тук- ще обясним.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Акт за собственост на дарителя, скица на имота( във вашия случай ще е скица- схема на самостоятелен обект в сграда), данъчна оценка, декларации..., проект на НА.
- такса на база мат. интерес по Тарифа към ЗННД( тук има специфика- той ли ще изготви проекта на НА( може и да те таксува с още една такса, а може и не.. пазарна икономика и без това документ за тях пари няма да получиш), ти ли..
-по ЗМДТ ( тук вече следва да провериш в местната общинска наредба( а що там, ти ще про
Оскъдната фактическа обстановка и база данни е налице-а относно актът, удостоверяващ правото на собственост-необходимо условие , макар и крепостен акт , протокол от обст.проверка, нотар. акт и т.н.
- magistart
- Младши потребител
poli_g написа: Това е. Може и да съм пропуснала нещо. Ама ако не ти е ясно- питай. За теб сме тук- ще обясним.
...Ясно! ...Все пак, проверката, е висша форма!
...А по Наказателно право и процес, ако имате проблем - насреща съм!
...Интересува ме, най-вече, като крайна стойност - каква сума, ще се заплати (ориентировъчно).
P.S. Става въпрос за панелно жилище в гр.София.
Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 01:51, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:...Интересува ме, най-вече, като крайна стойност - каква сума, ще се заплати (ориентировъчно).
P.S. Става въпрос за панелно жилище в гр.София.
Смятах смятах и пресметнах, че около 1,000,000 ще ти стигнат, даже и ще ти останат...
П.П. После да не забравиш да почерпиш.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Смятах смятах и пресметнах, че около 1,000,000 ще ти стигнат, даже и ще ти останат...
П.П. После да не забравиш да почерпиш.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Не ми е смешно.
Не е ясно защо ме санкционират!
А ти на какво се веселиш - дваж повече.
Ще ви пропусна. Вярвам и вие- следващия път.
Тази панелка- има ли си данъчна стойност, кандидат-пеналисте?
Че... не мога да ти кажа Б, ако ти не кажеш А.
То.. и в наказателното е така...
Не е ясно защо ме санкционират!
magistart написа:poli_g написа:Акт за собственост на дарителя, скица на имота( във вашия случай ще е скица- схема на самостоятелен обект в сграда), данъчна оценка, декларации..., проект на НА.
-по ЗМДТ ( тук вече следва да провериш в местната общинска наредба( а що там, ти ще про
Оскъдната фактическа обстановка и база данни е налице-а относно актът, удостоверяващ правото на собственост-необходимо условие , макар и крепостен акт , протокол от обст.проверка, нотар. акт и т.н.
Ще ви пропусна. Вярвам и вие- следващия път.
Тази панелка- има ли си данъчна стойност, кандидат-пеналисте?
Че... не мога да ти кажа Б, ако ти не кажеш А.
То.. и в наказателното е така...
Последна промяна poli_g на 27 Окт 2009, 02:03, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:...
...На сумата - 1 млн.!
Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 02:17, променена общо 1 път
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
poli_g написа:Тази панелка- има ли си данъчна стойност...
Предполагам - не е правена!
Но на каквато и стойност да е - ...все пак, става въпрос, за обикновен панелен 2-стаен апартамент в ж.к. ...
МОГО СТЕ РАЗДРАЗНИТЕЛНИ В ТЕЗИ ФОРУМИ УЕЕ! ПАЛИТЕ СЕ ОТ НАЙ-МАЛКОТО! НЕ ПАСВА НА ЮРИСТИ, ДА НЕ СИ ВЛАДЕЯТ НЕРВИТЕ!
...ДАВАЙТЕ ПО-ВЕСЕЛО!
Питам сериозно! Майтапът, на страна - 500, 1000, 1500, 2000 лв.?
Вярно ли е, че е по-изгодно, да се сключи покупко-продажба, макар и фиктивна?
Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 02:10, променена общо 1 път
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:poli_g написа:Тази панелка- има ли си данъчна стойност...
Предполагам - НЕ!
Но на каквато и стойност да е - ...все пак, става въпрос, за обикновен панелен 2-стаен апартамент в ж.к. ...
Добре- не плащате данък. Ще го приема, но сега ще се наложи и вие да приемете, че с бакалски сметки няма да се занимавам. Дала съм ви относимите НА- намерете ги ( кеф ви да си смятате за 20х., кеф- за 100) и си направете... ориентировъчна сметка за разходите.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа: Добре- не плащате данък.
Плаща се данък.
Интересува ме ориентировъчно. Толкова ли е сложно?!
...По-изгодно ли е, да се сключи покупко-продажба - на ниска цена?
P.S. За разлика от някои "колеги" във форума, не съм си направил няколко профила - с различен "user name", за да се правя на всезнайко - във всички области на правото, а когато се интересувам за нещо, с което не съм запознат в детайли - да страдам от "раздвоение на личността"!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:Плаща се данък.
Интересува ме ориентировъчно. Толкова ли е сложно?!
...По-изгодно ли е, да се сключи покупко-продажба - на ниска цена?
P.S. За разлика от някои "колеги" във форума, не съм си направил няколко профила - с различен "user name", за да се правя на всезнайко - във всички области на правото, а когато се интересувам за нещо, с което не съм запознат в детайли - да страдам от "раздвоение на личността"!
Хайде, ценя факта, че имаш само един ник. Ще ударя едно рамо( ама само едно, че ми се спи)
ЗМДТ
Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.
(3) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Алинея 1 не се прилага за моторни превозни средства, които не са регистрирани за движение в страната.
(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Алинея 2 не се прилага, ако прехвърлянето е в изпълнение на задължение по закон или въз основа на акт на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на имущества на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти.
(5) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Чл. 45. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл. 44, а при замяна - от лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност, освен ако е уговорено друго. В случай, когато е уговорено, че данъкът се дължи от двете страни, те отговарят солидарно. Когато страните са се уговорили, че данъкът се дължи от прехвърлителя, другата страна е поръчител.
(2) Когато приобретателят на имуществото е в чужбина, данъчно задължен е прехвърлителят.
Чл. 46. (1) Основа за определяне на данъка е оценката на имуществото в левове към момента на прехвърлянето.
(2) Имуществото се оценява, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) недвижимите имоти и ограничените вещни права върху тях - по уговорената цена или по определена от държавен или общински орган цена, а в случай че тя е по-ниска от данъчната им оценка - по последната, съгласно приложение № 2;
плюс!
http://www.sofiacouncil.bg/index.php?pa ... ance&id=92
Раздел ІІІ
Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин
Чл.32. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.
(4) Алинея 2 не се прилага, ако прехвърлянето е в изпълнение на задължение по закон или въз основа на акт на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на имущества на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти.
(5) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Чл.33. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл. 44 от Закона за местнтите данъци и такси, а при замяна - от лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност, освен ако е уговорено друго. В случай, когато е уговорено, че данъкът се дължи от двете страни, те отговарят солидарно. Когато страните са се уговорили, че данъкът се дължи от прехвърлителя, другата страна е поръчител.
(2)Когато приобретателят на имуществото е в чужбина, данъчно задължен е прехвърлителят
Чл.34. Основа за определяне на данъка е оценката на имуществото в левове към момента на прехвърлянето.
Чл.35. (1) При дарение на имущество, както и в случаите по чл.44, ал.2 от Закона за местните данъци и такси, данъкът се начислява върху оценката на прехвърляното имущество в размер на:
а) 0.7 на сто - при дарение между братя и сестри и техните деца;
б) 5 на сто - при дарение между лица извън посочените в буква "а".
(2) При възмездно придобиване на имущество данъкът е в размер 2,5 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.
(3) При делба на имущество, когато притежаваният преди делбата дял се уголемява, данъкът се начислява върху превишението.
Плюс - АВ Тарифа за ДТ събирани от АВ
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) За вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска в размер 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лв.
И нотариалните такси
II. Нотариални такси според удостоверявания материален интерес
8. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) За издаване на нотариален акт или на договор за делба извън посочените в т. 1 се събира такса по следната таблица:
Удостоверяван материален Нотариална такса (в лв.)
интерес
до 100 лв. включително 30
101 - 1000 лв. 30 + 1,5 на сто за горницата над 100 лв.
1001 - 10 000 лв. 43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1000 лв.
10 001 - 50 000 лв. 160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000 лв.
50 001 - 100 000 лв. 480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000 лв.
100 001 - 500 000 лв. 730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000 лв.
над 500 000 лв. 1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв.,
но не повече от 6000 лв.
Не е висша математика - ще се справиш и сам. Приготви приблизително още 50 за разните му там декларации и преписи от акта за собственост...
Именно защото е дарение, материалният интерес ще бъде определен на база данъчна оценка. Как да знам колко е тя, че да кажа Б?!( за скица - схема, ако имате кадастър, и данъчна - около 70лв. грубо)
Дори и да е възмездна сделката( и покупко- продажба) можете да запишете 1 лев, но за нуждите на нотариалното производство ще ви таксуват на база данъчна оценка.
п.п. Уморена съм и горното наистина е потенциално грешно. Утре някой ще ме санкционира. Ала поне да протегне ръка на колегата. Лека нощ.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ти, Поли!
...Разбрах, каквото ме интересуваше.
Лек и спорен ден!
...Разбрах, каквото ме интересуваше.
Лек и спорен ден!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|