начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

сериозен проблем с тавана помагайте

Казуси за недвижими имоти

сериозен проблем с тавана помагайте

Мнениеот kate16 » 11 Окт 2009, 15:55

Здравейте, бих искала отново да повдигна въпроса за тавана, но този път като семейство което пряко е засегнато от живеещи на тавана.Преди няколко години, без някой да ни пита, без да сме уведомени, се прави продажба на таван като отделен от апартамента към който е. Тъйкато и апартамента се продава в същия момент никой от нас не заподозря какво ще ни се случи над главите съвсем скоро.
И така над спалнята ни се прави жилище и в него живее цяло семейство, квадратурата е около 30-35кв.м.. Тъйкато до спалнята ни се намира банята и тоалетната, те съответно използват за да си прокарат вода и канал, без наше знание и съгласие. Така представете си за какво става дума като само ви спомена че плочата е наполовина по тънка от всички останали и шума е невороятен понякога. Кажете какво мога направя тъйкато доброто ми желание се изчерпа заедно с многократните ми молби за тишина и спокойствие поне слетобед и вечер. Просто горе не е за живеене, неможе така!
Благодаря предварително, тъйкато съм с бебче ще следя през интервали от време!
Кажете какво според закона може да се направи.
Последна промяна kate16 на 21 Окт 2009, 09:39, променена общо 2 пъти
kate16
Нов потребител

Re: сериозен проблем с тавана помагайте, изглежда никой незнае

Мнениеот kirile » 18 Окт 2009, 13:01

Като начало подайте жалба в Общината за незаконен строеж , от там ще проверят случая и ще ви отговорят дали този таван има разрешение за строеж (преустройство) в жилище.
kirile
Потребител

Мнениеот kate16 » 18 Окт 2009, 15:28

Благодаря, ще пробвам така, ако ми отговорят че не е дадено разрешение, дали те сами ще се задействат или аз трябва да подам жалба те да се изнесат или най добрия вариан е ние да го закупим, не че имаме излишни пари в момента но все ще намерим. Междувремено квадратурате не е 30-35кв.м а около 25кв.м
kate16
Нов потребител

Мнениеот renetage » 18 Окт 2009, 16:58

В отдел "контрол по строителството" на общинската районна администрация проверяват след сигнал и взимат мерки ако има нарушения.Една бойна баба от входа беше дала под наем тавана си и след оплакване издадоха заповед и забраниха дейността. Незнам как стои въпросът със собствеността и обособяване на самостоятелно помещение,със сигурност не може да има баня и тоалетна върху спалня, спешно се обърнете кам общината.
renetage
Нов потребител

Мнениеот kirile » 18 Окт 2009, 17:20

По принцип таванските помещения са прилежащи части към жилището (апартамента) и не може да се продава отделно от него , нито да се преустрои в жилище , тъй като не е самостоятелен обект със съответните идеални части от общите части на сградата. Аз имам такова таванско помещение с изградена в него тоалетна - баня , но отдолу в апартамента на това място има също тоалетна , а не спалня и нямам никакви проблеми да го давам под наем и без преустройство.
kirile
Потребител

Мнениеот renetage » 18 Окт 2009, 20:03

да така е , но както кate16 пише, ПРОДАДЕНО помещение, а хората които си избират жилище на последен етаж разчитат, че никой няма да им тропа и ако ще са наводнени ще е само от Оня отгоре...
renetage
Нов потребител

Мнениеот kate16 » 19 Окт 2009, 08:19

Благодаря на всички,
ще направя каквото ме посъветвахте. Само да уточня пак още малко, значи както ни е спалнята до нея е банята и тоалетната. Същото отгоре но без да има баня и тоалетна, помещението се продава и в последствие се прави баня и тоалетна, така че банята си е върху банята но върху спалнята ни се получава че живее семейство което използва това пространсвто за всекидневни нужди: хол, дневна, кухня, спалня. Човек като се къпе и започва да усеща разни миризми на готвено, защото изпозват удушника на тоалетната. А самата плоча е наполовина тънка, така са я направили навремето защото не се е предвиждало да се живее а само за неща които човек да си държи. Отгоре какво и да се прави се чува, а представете си като изтърват нещо на земята, всички подскачаме отдолу. Много е неприятно.
Още веднъж благодаря!
kate16
Нов потребител

Re: сериозен проблем с тавана помагайте

Мнениеот gandigandev » 22 Окт 2009, 21:29

За да е продаден тавана самостоятелно, най-вероятно е обособен като ателие, и сигурно има архитектурна планировка, и отделен нот.акт. Ако е така в общината единствено могат да проверят дали строителните работи са съгласно плана.
gandigandev
Нов потребител

Назад към Имотни казуси